CIA skymfar apachekrigaren Geronimo

.

”De har nått målet”, berättade CIA:s chef Leon Panetta  andlöst för Barak Obama och hans stab som nervöst följde tillslaget på en videoskärm med direktlänk till dennes högkvarter.
”Vi ser Geronimo”, fortsatte han. För att några minuter senare meddela ”Geronimo EKIA”

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TcBNOovmLFI/AAAAAAAAHFc/6z7dPiGKQpE/220px-Goyaale.jpg?resize=437%2C532&ssl=1

Geronimo fotograferad 1887 av Ben Witttick

.

”Vi fick honom”, utropade presidenten väl medveten om den militära jargong där förkortningen EKIA betyder Enemy Killed In Action. Alltså: Fienden dödad i strid.
Nu var Pannatas terminologi lögnaktig. Det var mer en avrättning än en strid. Bin Laden var dessutom obeväpnad! Det enda alternativet till kommandoräden sägs ha varit flygbombning. Först efter dödandet tog man sig för att kontrollera den skjutnes identitet och uppenbart fanns inte någon gång ens en tanke på att gripa Bin Laden och ställa honom inför rätta, i denna kioskvältare för kvällspressen som Hollywood säkert kommer att regissera om till en ny storfilm. Att låta Bin Laden i en rättegång berätta inför en hel värld om de amerikanska och saudiska händer som födde honom och hans extrema religiösa wahhabism under de första åren med Mujahedin i Afghanistan, det hade blivit mer än genant…
Om än inte i Pakistan. Men i Arabvärlden, där dog den politiska ikonen Bin Laden redan i januari. Han dödades och begravdes på Tahrirtorget i Kairo. Människors krav på bröd, frihet och rättvisa har inte en endaste vers i salafisternas böner och därför fick inte heller Al Quaidas budskap om ett återupprättat feodalt kalifat någon plats i de packade leden hos det nya seklets första revolutionsrörelser.

.

https://i0.wp.com/www.wpclipart.com/American_History/Native_Americans/apache/Geronimo/Geronimo_portrait.png?w=584

Oljemålning av den åldrade krigaren

.

Det som verkligen upprör mig i detta sammanhang är att CIA hade valt Geronimo som kodord för Bin Laden. Sitt ”name in war”, Geronimo, fick apachen Chiricahua därför att många mexikanska soldater, med hans fruktade kniv mot sina strupar, tvingade att be till katolikernas läkekunniga skyddshelgon Saint Jerome om hjälp (”Jeronimo!”). Sitt världsberömda rykte vann denne krigarhövding som en av de främsta kämparna mot Mexicos och USA:s etniska utrotning av indianbefolkningen. Han ville inte att den amerikanska Västern skulle ockuperas av vita. ”Han var den värste av dem alla”, menade nybyggarna om den man som under åren 1858 -1885, bekämpade och gäckade tiotusentals förföljande soldater. Men för apacherna var han naturligtvis den bäste!
Kanske fick Bin Laden kodnamnet Geronimo av CIA därför att han 2003 lyckades fly från USA:s attack mot sina gömslen i Tora Boras grottor uppe i nordöstra Afghanistan. Mer än hundra år tidigare förföljde amerikanska soldater Geronimo och ”hans band” till en grottöppning i Robledos bergmassiv ( New Mexico i dag). Militären väntade och väntade. Men apachekrigarna kom aldrig ut. Senare fick soldaterna ändå det förbluffande beskedet om att de efterspanade observerats på en helt annan plats i närheten. Ända fram till våra dagar har ändå ingen lyckats hitta en andra grottöppning i det som nu heter Geronimos Cave.

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TcBN-TBbDyI/AAAAAAAAHFo/NVcYn1F9Jsg/220px-Geronimo%2C_as_US_prisoner.jpg?resize=358%2C579&ssl=1

.

Geronimo slutade som politisk krigsfånge i amerikanska militärläger.
Här en bild från 1909, det år han gick bort.

.

Att ge en religiös extremist, en mördare också av andra muslimer, ett kodnamn efter den legendariska apachekrigaren Geronimo, det är en skymf och demonstrerar ett förakt inte bara mot denne och hans ättlingar utan också mot Amerikas ursprungsbefolkning överhuvudtaget.

.

**************
”Pakistan kände hela tiden till hans gömställe”, skriver Robert Fisk i sin analys för tidningen Independent. Väl värt att läsa.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5.DN6,GP1,GP2,GP3,GP4,AB1,SVT1,SVT2,

DN7,SVD6,DN8,SVD7,SVD8,SVD9,SVD10,DN9,SVD11,SVD12,DN10,DN11,GP5,SVT3,SVD13,DN12,DN13,

SVD14,SVD15,DN14,DN15,GP6,SVT3,AB2,DN16.SVD16,SVD17,

Bloggare: RödaMalmö,Svensson,Jinge,

11 svar på ”CIA skymfar apachekrigaren Geronimo

 1. ”Att låta Bin Laden i en rättegång berätta inför en hel värld om de amerikanska och saudiska händer som födde honom och hans extrema religiösa wahhabism under de första åren med Mujahedin i Afghanistan, det hade blivit mer än genant…”

  Givetvis, det är därför Obama alltid poängterar ”Det är inte ett krig mot Islam, Osama dödade muslimer etc etc”

  Annars skulle man ju syna vad det egentligen handlar om!

 2. Obeväpnad lär ju inte världens mest eftersökta ha varit ens när han sov!!
  Jag tycker namnet passar det finns likheter, dagens ursprungsbefolkning i USA vill nog inte stå till svars för vad han gjort för 100år sedan idiotisk artikel

 3. ”geronimo!” är något som många skriker innan de går till anfall eller tar sats mot en till synes omöjlig uppgift. Och det gör man eftersom Geronimo själv alltid brukade rida i täten när hans Comancher anföll fiender.
  Detta var ett anfall på en fiende och alltså gav man attacken ett kodord som betyder ”attack!”

  Kodnamn och smeknamn finns överallt och används ofta. Vi hade en storm som drog med sig stora delar av vår skog och vållade stor skada för inte så längesedan. Vill du påstå att kalla den stormen för ”gudrun” är att skymfa Gudrun Schyman!

 4. Helt rätt att man inte borde använda Geronimos namn i detta sammanhang. Tycker det är respektlöst mot denna frihetskämpe. Geronimo var dessutom inte Comanche indian, han tillhörde Apache stammen som var kända som hårdingar.
  Sen att dom använde namnet Geronimo är för att dom vet att det skulle reta en del människor i världen och flytta fokus ifrån att man döda Osama obeväpnad och inte tog honom tillfånga för utfrågning med massa intressanta upplysningar som följd.

 5. Geronimo är vanhelgad! Typiskt USA, och som vanligt fegt och orättvist mot den amerikanska urbefolkningen. Ovärdigt av Obama som själv är svart.

 6. FN generalseketerare säger att det är bra, ett lands suveränitet kränks, någon skjuts utan..
  Detta är USA och världens problem. USA monterar ned all respekt, värdighet, moral och lag.
  Det var rätt att agera men på vilket sätt det gjordes var ännu ett självmål från USA sida
  Även romarriket gick under

 7. J: Obama är lika mycket vit som svart men vad har det för betydelse? Ska alla minoriteter hålla en gemensam front mot ”den onde vite mannen”?

  För övrigt tog Geronimo livet av civila inklusive kvinnor och barn på löpande band. Kanske kommer kodnamnet av det i kombination med händelsen vid grottan med en okänd extra öppning.

 8. Sällsynt korkat av Obama och Co att använda Geronimo som kodnamn. Det säger något om deras intelligensnivå att dom inte tänkte på hur känsligt det är. Jag reagerade på det direkt innan jag läste reaktionerna. I USA handlar allt om pengar, du kan vara hur dum som helst och bli president bara du har pengar.

 9. @Pontus
  Jag vet inte vad du kommer ifrån. Men att invadera en kontinent och att uttrota urbefolkningen så ska inte man klaga när de som invaderar förlorar kvinnor eller barn. Kvinnorna samt barnen behandlade urbefolkningen exakt lika dåligt som dem gjorde med de svarta slavarna om inte värre. Stöttar man en kallblodig nation och går med mot hela Indian stammarna då förtjänar man att försvinna. Jag kan garanterad säga att 99.9 % av alla som invaderade Nord och syd Amerika sket i fullständig vilka som bodde där.

 10. Jänkarna ville inte ha en rättegång – inte för död och pina! Man må säga vad man vill om Usama bin Laden, men utifrån vad jag läst om karl´n, så föreföll han både bildad och intelligent – och dessutom utrustad med en sällsynt karisma, något som alla som kände honom eller träffat honom kan vittna om. Tror hans beteende i en domstol skulle skiljt sig radikalt från hur Saddam Hussein betedde sig – han gjorde bara sig själv till åtlöje.
  Saddam tordes de ställa inför rätta, döma och hänga, men Usama bin Laden – nej, nej, NEJ!!! Aldrig i livet – han kan ju berätta obehagliga sanningar, och han kan ju rentav förvrida huvudena på juryn och domarna!! Nej, den risken ville jänkarna inte ta!!!

  Slutsats: Stormakten är inte så stor, när det kommer till kritan…

Lämna ett svar