ArcelorMittal Algeriet

Strejken är total.

.

För er som vill känna till mer om vad som sker med strejken i ArcelorMittals stålverk i El Hadjar följer här en kort uppföljning av bloggen från i går.
Som jag skrev i går startade strejken klockan 13.00 i protest mot företagsledningens svaga bud i löneförhandlingarna. Klockan ett stod det klart att strejken skulle bli total. Samtliga 5 600 anställda slöt upp i den av fackföreningen annonserade strejken.

.

Facket på El Hadjar informerar om läget.

.

Ändå försökte den franske VD:n  att sockra budet strax innan strejken startade. Då bjöd företaget 18% i påslag för 2011-2012. Tio procent direkt med fem procent retroaktivt för de gångna fem månaderna av 2011 och 8% 2012 beroende på produktionsresultatet.
Facket och de anställda kan dock räkna. Budet innebär ingen verklig förbättring över budet 24% under 3 år med hälften bundet till produktionsresultatet. Det blir i båda fallen cirka 5 % i garanterat påslag per år, det vill säga lika med eller under den aktuella inflationen i landet.
Nu är strejken total och ArcelorMittals produktion och försäljning i Algeriet är paralyserad. Vad som sker härnäst återstår att se. Vi återkommer.
PS: Sent söndag enades företaget och arbetarnas fackliga organisation om en kompromiss som de anställda accepterade varpå arbetet återupprogs. Det räckte med en dags strejk för att tvinga fram ett acceptabelt bud från ArcelorMittal.
De 18 % fördelade på två år som nämns ovan gjordes om till 10 % påök retroaktivt från 1 januari 4% i december bundet till produktionsresultatet med ytterligare 4 % under 2012.


.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar