Muammar Khaddafi – dagarna är räknade

.

Den libyska statstelevisionen visar inte längre några bilder på en exalterad Muammar Khaddafi där denne uppjagat förklarar befolkningens uppror mot den egna familjediktaturen med att en del ungdomar drogats av Al Quaida. Libyerna slipper också se sonen Zaif berätta om hur han ska krossa upprorsmännen som kackerlackor eller ökenråttor.
Revolutionens seger för två veckor sedan i den viktiga hamnstaden Misrata blev en vändpunkt och kommer av historiker att ses som diktatorns Stalingrad. Stadens episka motstånd mot hans stridsvagnar, GRAD-raketer och krypskyttar går på samma sätt till annalerna  som början till slutet på 42 år av förtryck.

.

.
Ryssland hade länge hoppats
att kunna behålla sina feta vapenkontrakt...

.

Efter Misrata har först Turkiets premiärminister Erdogan hoppat av. Khaddafi har valt ”blod,tårar,förtryck och attacker på sitt eget folk” i stället för fred, konstaterade han bittert. På tur var sedan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som tänkt sig att att kunna behålla landets feta vapenkontrakt med Khaddafi. Men i veckan, under G8-mötet i Franrike, meddelade han att det enda som Ryssland nu kunde göra, var att hjälpa diktatorn och hans familj att hitta en exil. ”Inte i Ryssland, men väl i något annat land”.
Khaddafis gamle kompanjon, Sydafrikas president Jacob Zuma gör för sin  del den  sista vändan till Tripoli i dag. Om han också pekar med hela handen och förklarar för den åldrande översten att han och hans familj har blivit politisk paria, det återstår att se. Men det som betyder mer är att viktiga delar av den mäktiga libyska klanen Warfalla i helgen avslutade ett möte i Turkiet tillsamman med den Nationella övegångsregeringen där man gemensamt uppmanade ”bröderna i Zletin, Tarhuna,Khums,Msellata och Sirte att ansluta sig till revolutionen för att få ett snabbt slut på tyranniet”.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/-MBFb03P9myA/TeK0bhSRqkI/AAAAAAAAHNI/aEQnQ1UMgCk/2011529153715490621_20.jpg?resize=584%2C387&ssl=1

.

Från helgens möte i Turkiet

.

Hur mycket det gamla klansystemet i Libyen påverkar landets politik är omdiskuterat – och ofta överdrivet. Den snabba urbaniseringen sedan 1960-talet har inneburit nya sociala mönster. Men självklart spelar det fortfarande en viktig roll och mötet i Turkiet – där mer än hundra delegater från regionen  Bani Walid slöt upp – var därför ännu ett svårt bakslag för Khaddafi.
Libyen har ett klan- eller stamsystem med mer än 140 olika grupperingar. Men Warfalla, som bebor området sydväst om Misrata, har en helt unik ställning med en miljon medlemmar. Alltså en sjättedel av landets befolkning.
Därför har Khaddafi under alla sina år försökt att vinna klanens lojalitet. Med mutor – eller med hot och fängelse.
När det stod klart för regimen att mötet i Istanbul ändå stod för dörren valde man i veckan gå in med brutalt våld i regionens centra som också heter Bani Walid. Elva klanmedlemmar sägs ha dödats, bland andra en bror till en av de delegater som träffades i helgen…

.

https://i0.wp.com/www.zoeken.nu/img/hotels/hotel_tunesie_vincci-alkantara-thalassa.jpg?resize=584%2C438

.

Här väntar Libyens rika elit på att Khaddafi ska störtas…

.

New York Times rapporterar samtidigt att den rika libyska eliten flytt Tripoli och kört sin flotta bilar över gränsen till den lyxiga tunisiska turistön Djerba.
De fetaste skeppråttorna lämnar skutan – uppenbart  i väntan på en ny besättning…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,SVD4,SVD5,DN2,GP1,DN3,

18 svar på ”Muammar Khaddafi – dagarna är räknade

 1. Bra artikel.

  Några noteringar:

  Sergej Lavrov: ”Inte i Ryssland, men väl i något annat land”.

  Typiskt till intet förplikigande ”sovjetiskt” uttalande.

  Ett problem för K är att hans utrikes tillgångar är fysta så han får
  ta till besparingarna i madrassen, om inte buddy-buddy Chavez
  hostar upp några pesos, all den stund buddy-buddy Zuma nog lär
  ta odrdentligt betalt för sina tänster (en biljett till Somalia t ex).
  En annan utväg är N-Korea men då kostar det multum & russki lär inte
  betala.

  Övriga skurkstater, Shia eller Sunni, lär nog av politiska skäl inte nappa.

  //AK

 2. De vänstermänniskor som inte kan se omfattningen av en viss elits konspiration mot alla medborgare i hela västvärlden – undantaget dem själva – kan heller inte se den röda tråden från 9/11 till den nu pågående erövringen av Libyen. De megarika håller på att införa ett helt nytt sätt att organisera Världen och ni förmår inte se det eftersom ni ser bakåt. Jag kunde inte tro att det gick att inbilla vänstermän, att USA och England numer strider för rättvisa åt folken i Afrika, men inser att det ligger en tanke- och känsloblockering och släpar med från 9/11, som gör att det som styr kan komma undan med vilka orimligheter som helst. Om inte förr så borde man reagera när USA säger sig försvara ett folk mot dess ledare. När fan har USA brytt sig om ett folk!

 3. Bäste Dag Nilsson!
  Jag förstår av ditt inlägg att du inte har läst mer än kanske bara denna artikel på denna blogg. Kolla upp dom artiklar som handlar om Nordafrika, sen årsskiftet, som publicerats här så kommer du att lära dig en del.
  Så enkel är inte världen som du låter påskina.

 4. Pingback: The Struggle continues… « Kultur och Kritik

 5. Janne, nu har jag läst på lite bättre men vill ändå inte ändra skrivningen. Istället vill jag lägga till.
  En axel US – UK, en cirkus Bin Ladin som trotsar alla illusionsnummer hittills. Allt detta samtidigt som man rullar upp hela Nordafrika. Frihetskamp för en nyliberal demokrati med innebörden att de rikaste har allt inflytande, via total dominans över massmedia och nästan diktatorisk makt över folk, via de koncerner inom vilka människor är tvungna att slaviskt anpassa sig för att få behålla de jobb de måste ha för sin försörjning.
  Vad är det med vänstern som inte ens nu, efter en ofattbar uppvisning i infantilt hokus pokus med en osynlig Bin Ladin, genomskådar 9/11? Hur kommer det sig att ni tror på USA:s sagor? Varför är det inte uppenbart för vänstern att Bin Ladin och de Nitton Kaparna är en urusel variant på Ali Baba och de Fyrtio Rövarna? Alltsammans till för att skrämma USA: befolkning till mera krigsuppoffringar sedan kommunistspöket förlorat kraft som en nödvändig Mr Hyde.

 6. Dag,
  Världen är redan tillräckligt komplicerad. Det behövs inga paranoida konspirationsteorier för att förklara omvärlden. De bara leder fel. Granska noga vad som sker, analysera och tänk, det räcker. Konspirationsteorier är till för de som inte för allt smör i Småland kan förstå vad som händer runt om dem. Då är det mumma att luta sig mot idéer om okända mystiska krafter som drar i trådarna bakom scenen. Amsagor för barn.

 7. Hej Benny, längre än så kom vi inte – den här gången heller. Trots USA:s ofattbart genomskinliga slut-på-bin-Ladin-trick.

  Varför jag alls bråkar med er angående 9/11 är därför att jag i övrigt delar era åsikter angående i stort sett allt ni skriver. Jag anser det vara en stor sorg att vänstern i Sverige inte förmår kasta skygglapparna och ta in hur grymt spelet om världsherraväldet är.

  Att människor med maktambitioner konspirerar för att öka på sin makt, det är genomgående i hela världshistorien. T.ex. är all korruption även konspiration, och korruption är ett gigantiskt problem. Det vet ni lika bra som jag. Och det drabbar särskilt de medellösa människorna.

  Att påstå att misstankar mot härskareliterna regelmässigt är paranoida, är väl ändå att förneka klasskamp ända sedan faraonernas dagar. Jag påstår att överklassens historia inte är annat än en lång kedja konspirationer mot övrigt folk, drivna av ambitionen att behålla sin makt och sina orättmätiga privilegier.

  Jag tror att det är USA som berättar sagorna. Du Benny, tror att det är jag som inte kan hantera sanningen, att jag blir paranoid och börjar fabulera. I denna sak återstår för mig att säga – den som lever får se.

 8. Hej igen Dag,
  -Den som lever får se, skriver du. Men det är ju just problemet med idén att det stora sker i dunklet och aldrig kommer fram till beskådning. Hur ska då den som lever få se? Kommer det en dag då alla ”hemligheter” bakom 9/11 och andra stora händelser avslöjas inför mänskligheten?

 9. Benny, tyvärr har du rätt i att det mesta som sker i det fördolda också blir kvar där. I synnerhet när det lyckas.
  Om det är som jag tror med 9/11, så handlar det om krafter med stor förmåga att hindra läckor eller täta dem när de uppstår. Så – ja, jag ändrar mig och säger att jag hoppas att sanningen om detta och annat stort kommer fram och att vi lever då!

 10. Benny, jag vände mig MOT Dags synsätt. Även om det naturligtvis finns konspirationer, så är världen inte så enkel som många av dom som tror på dessa vill göra gällande. Tyvärr är det för det mesta lika lätt att argumentera mot dessa som det är att diskutera religion med religösa. Det handlar för dessa om TRO och även fakta har svårt att bita på deras uppfattning härvidlag.

  Det är andra gången som jag blir ihopblandad med dom jag argumenterar mot. Jag får nog ta och byta namn……

  vänligen
  Janne H

 11. Janne,
  Behåll du ditt namn. Det är jag som är disträ. Jag skrev Janne för att Dags inlägg började med ditt namn. Annars har vi tydligen samma uppfattning om vilken roll idéer om mystiska krafter spelar. Som du säger blir det en sorts religion , en ”tro” som aldrig behöver konkret bevisas för att överleva. De finner sin egen näring i hjärnors vindlingar. Jag har redan i polemik kring 9/11 sagt att den avgörande svagheten i alla ”konspirationsteorier” om stora händelser är att de förutsätter existensen av en makt så diabolisk att den kan blanda in tusentals människor i sina konspirationer utan att en enda person sjunger ut. Samtidigt ser vi att inte ens CIA och andra ”experter” lyckas skydda den minsta lilla hemlighet. Hemliga fängelser, tortyr, komplotter mot regeringar eller politiker, allt kommer ut en dag. De som tror på ”en osynlig makt” överdriver så till den grad denna makt att allt motstånd, all kamp, är på förhand dömd att misslyckas. Och vem ska man slåss mot? En ”osynlig hand”? Uppgivenhet och passivitet är det enda rationella svaret om ”en osynlig makt” styr i bakgrunden.

 12. Att kategoriskt påstå att konspirationsteorier är felaktiga måste väl ändå vara en farlig förenkling. Om vi tar exemplet anbudskartell, så kan en misstanke om en sådan uppstå när priserna på t.ex. asfaltsläggning på vägar inte går ner, trots en känd överkapacitet i förhållande till aktuell efterfrågan hos Skanska, Peab, NCC m.fl. aktörer. Att i sådant fall misstänka att konkurrenterna har delat upp marknaden mellan sig innebär början till en konspirationsteori. Vägen från konspirationsteori till en faktiskt påvisad konspiration kan givetvis vara lång och ofta går det kanske inte att få fram bevis, men är det verkligen alltid felaktigt att misstänka en konspiration och därtill försöka formulera en eller flera teorier om hur det kan ha gått till?
  Om det skall anses sjukt att misstänka överklassen för ett konstant konspirerande mot folket, vad har då vänstern för funktion? Personligen anser jag att det är vänsterns heliga plikt att avslöja överklassens ständiga intrigerande mot folken med avsikt att behålla och öka på sin makt och sina privilegier.

 13. Vilka ”dom” pratar ni om, vilka är dom? Finns det särskild sort människor som kallas konspirationsteoretiker eller för den delen religiösa. Bemöter ni aldrig dem som individer? Räknas inte dessa människors åsikter alls eller avfärdas de bara som………ja vadå? Är det demokratiskt?

 14. Hej Dag,
  Jag håller helt med dig att det är vänsterns roll att i alla lägen avslöja vad de härskande håller på med och hur de manipulerar ekonomiskt,politiskt och ideologiskt för att främja sina egna intressen. Men det är ju inte det som åsyftas när det talas om ”konspirationsteorier”. Inte heller är det en ”konspiration” när stora bolag bildar karteller och höjer priser artificiellt. Manövrer, lögner och allt annat fiffel är också vardagsmat i det diplomatiska spelet. Inte heller det bör rangeras i fållan ”konspirationer”. För att ordet inte ska bli banalt och täcka allt mellan himmel och jord är det bättre att begränsa det till vad som de flesta journalister, skribenter och andra brukar förknippa det med; nämligen en hemlig och okänd maktutövan av grupper och kotterier vars existens man inte kan påvisa med konkreta bevis. Typexemplet i modern tid är 9/11. Där frodas all sorters noja som att ”judarna” i tornen hade förvarnats, att det inte skedde en flygattack mot Pentagon, och all annat nonsens jag sett på nätet, som att exempelvis det var tekniskt omöjligt för tornen att störta ihop pga flygplanen och att Bush(eller CIA eller någon ”osynlig” makt) hade placerat ut bomber på varje våning i WTC. Ett historiskt exempel är nazismens ”teori” om en judisk världskomplott. Listan av galenskaper kan göras väldigt lång.
  Varför inte hålla sig till det du kallar ”konspirationer”, som borgarnas angrepp med alla medel mot den arbetande befolkningen? Det räcker mer än väl för mig. Mot det kan man mobilisera sociala krafter. Mot ”osynliga makter” kan man inte mobilisera ens en vilsen katt.

 15. Barbro,
  Mitt svar till Dag är också ett svar till dig.
  mvh
  Benny

 16. Hej Benny!

  Jag tror vi kan summera våra ståndpunkter. När det gäller de besuttnas oupphörliga försök att berika sig ännu mer på folkens bekostnad så är vi i stort överens. Angående händelserna den 11 september 2001 är vi inte ens i närheten av varandra. Jag tycker detta är tråkigt men
  accepterar ändå dina ställningstaganden.
  För att något förklara min inställning att 9/11 inte kan ha gått till enligt kommissionens rapport, vill jag berätta att jag lagt ner flera hundra timmar på att studera WTC 1 – Norra Tornet. Jag har studerat ritningarna så lång det gått att komma åt på nätet. Jag har troligen sett alla filmer som finns som återger raset. Och jag har slutligen tagit reda på vad som blev kvar på marken, på och i omkringliggande byggnader, i vilka fraktioner och i vilken geografisk spridning. Genom detta förfarande har jag funnit flera anomalier vilka var för sig kullkastar de officiella förklaringarna.
  Eftersom jag har gått in WTC 1 utan idéer om vem som gjort vad, men istället stämt av de officiella förklaringarna med mina egna iakttagelser, så gillar jag inte att avfärdas som ”en av dom där på nätet”. I vart fall inte av dem som inte besitter bråkdelen av fakta om WTC 1 som jag har inhämtat.
  Om det skulle komma en dag Benny, då du ändå stilla börjar undra t.ex. hur 2/3 av betongen i de 110 golven kunde pulvriseras ned till fraktioner av 1/10 – 1/100 mm (alltså – även sandkornen i betongen var som talkpuder) innan de nådde marken utan annan påverkan än ett rent ras, då är du välkommen att få mer fakta av mig om så skulle vara. (Bara en sådan fråga – hur gick det till rent mekaniskt att betongen blev pulveriserad – är oerhört spännande.)
  Jag hoppas att vi är vänsterkamrater med respekt för varandra trots olika syn på 9/11.

  Vänliga hälsningar
  Dag

Lämna ett svar