Ungmoderat sommarröta

.

Augusti kallas ofta för rötmånad. Värme och hög luftfuktighet gör att mögel och alla andra former av svampar frodas både i naturen och i våra kök. Potatisen får bladmögel. Mjölken surnar och limpan blir grön. Apelsinen kan snabbt anta skepnaden av en utomjording.

.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/-LJqBpbOamRI/TgjqgXeTqWI/AAAAAAAAHTQ/RBReicljm0c/s912/Schimmelmandarijn.jpg?resize=584%2C413&ssl=1

.

I tidningsvärlden brukar man prata om ”sommarröta” när det nalkas semestertider. Allt möjligt kan få spaltutrymme. Mögliga argument liksom nattstånden politik.
I år kom den rötan tidigt, redan till midsommar, när ungmoderaternas ordförande Erik Bengtzboe i en debattartikel på SVD Brännpunkt fick utrymme för att gå till angrepp mot sina  ”fackpampar”.
Bakgrunden är landets massarbetslöshet. Regeringen låter marknaden regera. Som när det gäller SAAB i Trollhättan.
Inte minst drabbar arbetslösheten ungdomen. Som Bengtzboe själv slår fast:
”I januari 2011 var det 24,6 procent som var arbetslösa i åldersgruppen 15-24 år. Nästan var fjärde ungdom var arbetslös under årets första månad. Många ungdomar får se sina framtidsdrömmar grusade på grund av bristen på jobb. Planer på att flytta hemifrån, resa utomlands med kompisarna eller köpa sin första bostad får skjutas till framtiden. Just nu riskerar Sverige att tappa en hel ungdomsgenerations idéer och skapandekraft.
Vad göra? Det är naturligtvis inte lätt för en ungmoderat att försvara den egna överklassregeringens arbete – inte när detta innebär att man gör sig av med ”en hel ungdomsgenerations idéer och skaparkraft”.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/-nD_co3fj5sQ/TgmUTJ8m1BI/AAAAAAAAHT0/1c9i6dyIiUA/Fullsk%2525C3%2525A4rmsinf%2525C3%2525A5ngning%2525202011-06-27%252520090215.jpg?resize=584%2C452&ssl=1

.

Jo, Bengtzboe väljer helt enkelt att lita till den gamla devisen om att anfall är bästa försvar. I ett löjligt fiktivt brev riktat till sina ”Kära fackpampar” förklarar han för dem att det är turordningen på arbetsmarknaden och de höga lägstalönerna som är skulden till allt ont. Alltså i stort sett snart det enda som är bra med fackföreningsrörelsen. De fackliga ledarna med sina cementarslen är helt visst hårt fastgjutna byråkrater – men av självbevarelsedrift försvarar de ändå delar av det som ger fackföreningsrörelsen sitt existensberättigande. Vem vill vara med i ett fack som tar strid för lägre lägstalöner? Det finns inte heller ett enda vetenskapligt belägg, inte en enda seriös undersökning, som visar att lägre löner skulle ge mera jobb.
När det gäller turordningen är det troligen så att ett fullständigt godtycke på en arbetsplats ibland kan innebära att ett eller annat jobb blir ledigt. En allsmäktig chef sparkar någon som är sjuk för ofta eller som har börjat bli gammal och lite stel i lederna och erbjuder i stället en tillfällig anställning med låg lön till en yngre person. Bra för chefen och företagets ägare. Men fruktansvärt för den som slängs på arbetsmarknadens sophög. Dessutom innebär ett sådant godtycke i sig att arbetsplatsen infekteras av underdånighet och fjäsk för ledningen. Vem ska bli nästa hackkyckling? Vem står i tur att sparkas?
Moderaternas gamle arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvann ”backstage” efter medias påståenden om en sexskandal. Oavsett detta och oavsett sin falska examen var han ändå en av arkitekterna bakom ”De nya moderaterna”. En av den intima och täta grupp i partiledningen som skapade varumärket ”Det nya arbetarpartiet”. I den nya ideologin ingick bland annat ett försvar av turordningen på den svenska arbetsmarknaden. Som här när Littorin skrev en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri:
”Att ändra till exempel turordningsreglerna ger inte fler jobb. Det leder i stället till att andra människor blir arbetslösa. Vi har konsekvent arbetat för att underlätta inträde på arbetsmarknaden och göra det möjligt för dem som har varit borta länge att komma tillbaka”
Bengtzboes argument är alltså ideologiska rester från ”De gamla moderaterna”. De var mögliga redan när han dukade fram dem.
Kort och gott ett ruttet försvar av en rutten regering.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,E24,AB1,SVD4,GP1,GP2,GP3,SVT1,SVD5,SVD6,

SVD7,SVD8,DN3,GP4,GP5,SVD9,AB2,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

Ett svar på ”Ungmoderat sommarröta

  1. Bra inlägg.
    Det är dessutom väldigt enkelt för moderaterna att stå där och låta Sverige falla samman, samtidigt som man beskyller facket. Felet är att regeringen inte tar sitt ansvar och skapar fler arbetstillfällen inom t.ex. vården.

Lämna ett svar