-Vi skjuter våra generaler.

Norsk gökunge kackar i franskt bo.

.

-Jag tycker det är dags att avskaffa militärparaden den 14 juli. Den speglar en gången epok.
Med de orden fick Eva Joly det franska etablissemanget att sätta baguetten i halsen.
-Hur fan vågar hon? Norska är hon också. Angripa vår stolta armé.

.

Eva Joly lyckades reta upp hela den franska borgerligheten med endast ett par ord.

.

Från höger till långt ut på vänsterkanten hördes upprörda, ja rent av ursinniga, utbrott mot den fransk-norska berömda åklagaren, tillika miljöpartiets presidentkandidat Eva Joly. Det är en ovanlig bana som den färgrika norskan följt. Från norsk skönhetsdrottning 1961, via giftermål med en fransman 1967 och medföljande franskt medborgarskap, till framstående åklagare i Frankrike med affärer som Bernard Tapies och oljebolaget Elfs brott i Afrika på sin meritlista, och till sist presidentkandidat för miljöpartiet Europe Ecologie-Les Verts.
Men när man kackar i militärens paradstövlar då hjälper inte imponerande meriter i den franska rättvisans tjänst. Plötsligt ylar den nationella högern om hennes dubbla nationalitet och att hon borde åka hem till Norge eftersom inte förstår sig på fransk historia och landets stolta traditioner.

.

Den 14 juli påminner stridsvagnarna om franska kolonialkrig

inte om folkets stormning av Bastiljen 1789.

Att den franska högern från Marine Le Pen till regeringspartiet UMP reser ragg förvånar inte. Men den arbetande befolkningens självutnämnda representanter i Socialistpartiet deltar också aktivt i drevet mot den norska gökungen.
-Det är normalt att vi åtminstone en dag om året kan hylla våra väpnade styrkor. Det är en mycket dålig idé att ifrågasätta våra traditioner, sa en indignerad Ségolène Royal. Problemet är bara att de franska socialisterna tillsammans med resten av Europas socialdemokrater hyllar de väpnade styrkorna 365 dagar om året, inte bara en dag, och det ända sedan de kastade ut hela kontinentens arbetare i krig mot varandra då de i augusti 1914 röstade för krigskrediter till det ”stora patriotiska kriget”.

.

I Flandern ligger en hel generation av unga män begravda,

offer i det ” stora patriotiska kriget”.

.

Inte är det bättre i dag. När de hyllar militären den 14 juli hyllar de också Frankrikes otaliga kolonialkrig genom åren och den franska militärens krig i Afghanistan vid sidan av USA och Nato. Även längre ut på vänsterkanten trampade Eva Joly på tår i blå-vit-röda färger. Vänsterfrontens ledare Jean-Luc Mélanchon, som i och för sig är för Jolys idé att ersätta militärparaden med en ”medborgarparad”, försvarade ändå den militära styrkeuppvisningen med minst sagt tveksamma formuleringar.
-Den 14 juli firas först och främst den stora franska revolutionen 1789. Militärparaden påminner alla utländska makter vad det kostar att ge sig på Frankrike och vår Republik. En ”medborgarparad” tätt efter militärparaden vore ett bra sätt att visa oligarkin och den internationella finansen att den främsta avskräckande kraften i Frankrike är folket, skriver den gode Jean-Luc i en presskommuniké.
Ett minst sagt förvånande uttalande från en kandidat som vill ena alla antikapitalistiska krafter i landet och bekämpa imperialismen. Inte har det mycket att göra med innehållet i den sång som Eugène Pottier skrev 1871 till hyllning av Pariskommunens kämpar.
Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi skjuter våra generaler
och sjunger broderskapets sång.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar