Äntligen! Torskinvasion i Bohuslän…

.

Om än inte med samma lekar var de vikar där torsken nu invaderar, de vatten  där jag själv tumlade runt som barn och därför vill jag inte att våra läsare missar denna riktigt stora och glada nyhet. Vare sig det var i vågorna utanför Bovallstrand eller i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust fanns det då ett överflöd av torsk. Jag minns att min mamma bara behövde beställa det av oss som hon tänkte laga till middag. ”Kan ni ta hem två koketorskar”, kunde det heta” och brorsan eller jag tog  ekan och hämtade hem det hon ville ha.

.

.

Under en generation plågade man sedan havet med industriellt trålfiske och utsläpp och torsken försvann. När min egen familj flyttade ut till Knippla i Göteborgs norra skärgård under fyra år –  på 1980-talet – hade jag ändå hoppats på att kunna få hem riktigt färsk torsk. Men den förhoppningen sprack. Torsken var nära nog utrotad…

Därför är beskedet i dagens Bohusläningen ett verkligt glädjebesked:

– Det inger en förhoppning om att torskbeståndet ska kunna återhämta sig, säger Joakim Hjelm vid Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg, som trots mångårig erfarenhet som fiskforskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil aldrig varit med om något liknande.

– Så länge individerna i den här årskullen är små är hotet inte så stort. Men senare blir räktrålarna ett potentiellt hot, konstaterar han.

– Vi talar om tio gånger så mycket den här gången, men vi vet inte ännu om det är Nordsjötorsk som drivit in som larver eller lokala bestånd. Men det spelar ingen roll. Vi måste på något sätt förhindra att vi slänger bort den här möjligheten att få tillbaka ett större lekbestånd, menar Hjelm.

.

.

Här är en bra vikt på 5.8 kilo.

Fångad utanför Hallandskusten.

.

Nu hoppas vi bara att en del av ynglen ska klara sig och om några år skapa nya egna kraftiga bestånd. Jag riktigt hör från djupen: ”Occupy Skagerack och Kattegatt Nu…

Det finns en helt fantastisk bok, skriven av Mark Kulansky, som har det spännande namnet ”Torsk”. Där berättar han bland annat att det var torskfiskare från Baskien som upptäckte Amerika. Ta reda på den och du får en härlig läsupplevelse.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Media: BL,GP1,GP2,

Kommentera