Så var det dags för makten…

.

Långt före gryningen var det dags. I beckmörkret, när människorna ännu sov, hade ett uppbåd med hundratals poliser samlats i sina halvmilitära tunga fordon mellan Brooklyn och Manhattans broar, för att sedan dundra fram och driva ut ockupanterna i Nedre Manhattans Zuccotti Park.

.

.

I morse rev polisen i New York ockupanternas läger

.

Yrvakna demonstranter samlade därför i morse ihop sig arm, i arm och försökte hitta ett försvarsområde i det provisoriska köksområdet. ”Inget återtåg. Vi ger inte upp!”, ropade de. ”Parken tillhör oss alla”. Den amerikanska konstitutionen har mötes- och församlingsfrihet som en av sina hörnpelare, men denna vräks nu omkull i namn av parkens privata ägare Brookfield Office Properties som hävdar att det finns ”sanitära skäl” för att riva upp  det fredliga protestlägret.

Tidigt i går morse rensade polisen på samma sätt tältlägret i Oakland med tårgas och batonger. Trettiotvå personer arresterades. Dessförinnan hade samma våld använts för att riva lägret i Portland, Oregon. Där blev över femtio demonstranter arresterade. I förra veckan slog man på samma sätt sönder ett försök att organisera en ockupation inne på University of California, Berkley. Det finns uppgifter om att det sammanlagt i USA har skett 3.600 arresteringar under den tid som ockupationsrörelsen har försökt att bita sig fast. 943 i New York City, 370 i Tucson, 353 i Chicago, 206 i Oakland och 153 i Boston.

Skälet till att myndigheter och enskilda ägare av olika markområden nu samlat går in med en sådan våldsam kraft är uppenbar. Den ekonomiska krisen i USA med massarbetslöshet och en ”bostadskris” som tvingat fyra miljoner familjer att lämna sina hem i kombination med ett allt smalare politiskt tvåpartisystem, det behövs 7 miljarder (!) kronor för att ro hem en presidentpost, en genomrutten fackföreningsrörelse och en mediavärld som domineras av rika reaktionärer, Fox News ses av 20 miljoner människor varje dag, innebär att amerikanarna lever i en smått ofattbar social tryckkokare. Osäkerhet, bitterhet, hat, missnöje, utanförskap, stridsvilja och mängder med andra känslor hittar inga svar. Inga politiska uttryck. Allt detta i ett samhälle som alltsedan utrotningen av indianerna levt med våld och krig.

.

.

I Oakland föddes början till en generalstrejk ur ockupationsrörelsen

.

Etablissemanget i USA, både den rika världens människor och de traditionella partierna, är därför nervösa och mer än livrädda för en våldsam social explosion. Ockupationsrörelserna kan bli den kraft som sliter locket av tryckkokaren och då kan den gamla politiska världen trasas sönder över en natt. I Oakland föddes en ”halv generalstrejk” i energin från tältlägret vid Jack Londons frihetsek utanför stadens politiska residens…

I valet mellan att slå vakt om Wall Street eller mötes- och församlingsfriheten väljer makten därför att slå vakt om svindlarna i banker, storföretag och finansvärlden i stort.

.

.

I Oakland har socialisten Jack London hedrats med en frihetsek

Men här har blivit förbjudet att demonstrera

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,DN1,GP1,GP2,GP3,SVT1,AB1,

4 reaktion på “Så var det dags för makten…

  1. Pingback: Staten slår tillbaka mot Occupy Wall street | Röda Lidköping

  2. Det här är inte republikan vs. demokrat, så det finns ingen anledning att bara nämna Fox news. CNN, MSNBC NBC och resten är lika goda kålsupare i ett uppräthållande av ”finansiel hegemoni”.

  3. Detta är det politiska amerikas nakna ansikte, varken mer eller mindre. För oss som verkligen har satt sig in i vad som egentligen hände under 9/11 är det här ingen överraskning, se Architects and Engineers ”9/11: Blueprint for Truth” eller ”Solving the Mystery of WTC7” om du vill ha en vetenskapligt baserad inblick. Korruptionen och hyckleriet i USA av idag är långt bortom överväldigande.

  4. Visst Anon. Var och en på sitt sätt. Jag tog den mest grälla och vulgära kanalen som exempel.

Kommentera