”Ajöss, Berlusconi – bekämpa Montis bankirregering!”

.

.

Slut med ”Bunga,bunga”…

Men hur går det med välfärden?

.

I både Grekland och Italien har IMF, Europas banker och EU:s ledare gått in som politiska överförmyndare och tvingat fram regeringsbildningar vilka ska försöka få människor att acceptera mer privatiseringar av gemensam offentlig egendom samt än hårdare attacker på välfärd, löner och pensioner. I Sverige rapporterar många av medias främsta journalister och ”kännare” av exempelvis Italien i dessa dagar att landet ”äntligen kan komma att få sina nödvändiga reformer”. Vare sig de är medvetna om det eller inte blir de till nyttiga idioter, till simpla budbärare av bankvärldens politiska agenda. Varje tanke på den ”kritiska journalistik” som lärs ut på högskolan har övergetts.

Här återger vi en helt annan dagordning som föreslås av den socialistiska organisationen Sinistra Criticas nationella styrelse:

.

”De tusentals kvinnor och män som samlades på torgen i så många städer hade all rätt i att fira att den man avgått som orsakat så mycket skada under de år han varit premiärminister eller i opposition.

Till skillnad från många av dem som firar är vi dock inte likgiltiga till det sätt på vilket Berlusconi föll, eller inför dem som kommer att efterträda honom. Vi deltar inte heller i lovsångerna för president Napolitano. Han understödde Berlusconis avgång för att tillgodose kraven från kapitalägarna och EU-ledningen. De såg att Berlusconi och hans regering var oförmögna att driva igenom det ekonomiska nedskärningsprogrammet och nedmonteringen av social service, som enligt dem är den ”enda vägen” för att möta krisen i Europa.

Inte heller kan vi glömma att åstramningsprogrammet nu sker i Mario Montis namn, den man som förbjudit minsta lilla statliga satsning i syfte att tillfredställa de stora bankernas intressen och för att säkra avregleringen av finanssystemet. Det är samma Mario Monti som använde högertidningen Corriere della Sera för att hylla de reaktionära ”reformer” som genomförts av Gelmini och Marchionne. Kan någon inom vänstern på allvar tycka att denne man representerar något ”bättre”?

Det finns inget ”efteråt”. Vad vi har är ett nu med en regering som är fientlig till arbetarbefolkningens intressen. Dess enda program är att på nytt vidta ekonomiska och finansiella åtgärder mot arbetarna: gigantiska privatiseringar av den gemensamma välfärdssektorn för att möta kraven från det europeiska kapitalet. Det är en regering som är försäljare av en ideologi som säger att vi bara kan komma ur krisen med hjälp av än större attacker på välfärden, löner och pensioner än de som vi redan genomlidit under de senaste tjugo åren.

För arbetare, folk med osäkra anställningsförhållanden, ungdomar och invandrare återstår bara ett möjligt val – en omedelbar och bestämd opposition mot Monti-Napolitano-regeringen. Vi måste skapa de argument och de organisationsformer som behövs för att göra motstånd mot de styrandes planer. Vi måste formera ett nätverk som ställer frågorna om de sociala och politiska alternativ som behövs för att de som orsakade krisen ska tvingas betala för den.”

.

Översättningen är gjord av Björn Rönnblad efter International Viewpoint och är hämtad från Socialistiska Partiets hemsida.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,SVD6,

Kommentera