Varför klaga ?

150 miljoner kronor i lön är inte kattskit

.

Inget nytt under solen. Trots skuldkris, bankrutter och andra utslag av den globala finanskrisen rullar bonusar och svindlande löner till bankdirektörer vidare som om inget hänt. Det handlar naturligtvis om amerikanska bankirers bonusar och löner för 2011. Sett till den ekonomiska krisen, den sjunkande produktionen, de minskade reallönerna för vanligt folk kunde man vänta sig lite återhållsamhet från finansvärldens nya feodalherrar. Men nej, de har inte ens ett hum om vad som sker i samhället och vilken social katastrof de skapat med sin spekulation och gambling i stort.
Likt baroner och friherrar avlönas de inte för utfört arbete utan för sin plats i hierarkin. Det tas för givet att herr VD ska ges 100-tals miljoner kronor i ersättning för även ett dåligt utfört arbete. Det är precis vad som sker. Och även om någon av dem gjort ett korrekt arbete är det naturligtvis inte värt 400 vanliga arbetares sammanlagda årslöner.
Men när skammen går på torra land då ser det ut som följer:
** Citygroups VD Vikram S.Pandit får i år nöja sig med strax över 25 miljoner kronor i bonus plus den fasta lönen på 11,8 miljoner kronor. Men det kommer kanske lite balsam på såren senare under året i form av ”korrigering” av inkomsten. I fjol kunde herr Pandit efter ”korrigering” inkassera 159 miljoner kronor. Inte så illa under ett av de värsta krisåren på länge.

.

Vikram S. Pandit.

.

** JP MorganChases VD Jamie Dimon går inte heller lottlös trots att bankens aktier sjönk 22 procent under året. Feodalherrar är som bekant inte avlönade. De erhåller betalning för sin titel. I veckan fick han 115 miljoner kronor i bonus och kan ändå vänta in ytterligare 41 miljoner kronor innan årets slut.
** Morgan Stanley’s VD James P Morgan får i år nöja sig med futtiga 32 miljoner kronor i bonus plus fast lön. En ren misär. Men då tog bankens ledning i betraktande att dess aktie föll 44% under året. Det ska ju ändå kännas lite i skinnet att det barkat utför. Fy skam. I år blir det bara 32 miljoner kronor.

.

Media:DN1,DN2,SVD1,ETC,AB1,AB2,SVD2,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 reaktion på “Varför klaga ?

 1. Montgomery Burns är en utmärkt symbol, och Simpsons är den mest heltäckande bilden av dagens USA. Krigen vi associerar dem med spelar en obetydlig roll i serien, precis som de gör inne i USA.

  Herr Pandit verkar vara indier. En indisk firma har lagt köpt europas stålindustri. Ytterligare en symbol för västs vikande dominans.

  Vad betalar supermiljardärerna i skatt? Nästan ingenting? Eller får de bidrag 🙂

 2. Om den här bloggartikeln är en kommentar till Gingrich som republikan så missar den båten. De demokratiska politikerna hör likaså till den elit som tar del i transaktioner som ovan. 7 eller 8 av Obamas ekonomiska rådgivare utnyttjade storbankernas banklånstransaktioner för att öka sina förmögenheter.

 3. Eva,
  Den är en kommentar till hur herrarna i finansen skor sig själva oavsett vad som sker med ekonomin i sin helhet. I det spelet finns nog ingen större skillnad mellan demokrater och republikaner. Båda partierna representerar 1%s intressen utifrån lite skilda vinklar.

 4. Hej sl,
  De stenrika betalar någonting kring 15-18% i skatt i genomsnitt är siffror som jag sett. Men i de kalkylerna finns inte kapitalvinster placerade i ett skatteparadis inräknade. När Warren Buffet kollade hur mycket var och en på hans kontor betalade i skattesats fann han att han själv hade den lägsta skattesatsen (kring 15%).
  Bidrag kanske de inte får (fast fan vet…), det kanske räcker med bonusar och andra fördelar.
  mvh
  Benny

 5. 15% är siffran jag hört, men det verkar ju som om målet är 0%, sen får resten klara sig själva. Om staten subventionerar herrarnas infrastruktur, och de bara tar vinster men andra tar kostnader och förluster kan det kanske ses som subvention.

  En historisk betraktelse över svenska ägarförhållanden ger vid handen att de flesta är super-rika bara en kort tid, sen slarvar ättlingarna bort pengarna på felinvesteringar. De som har kvar pengar låser fast dem i stiftelser så att de inte ägs privat, sen kontrollerar man stiftelsen genom att tillsätta dess personal.

  Fast detta gällde bankirer, de tillverkar ingenting och lever på räntenettot. Jag kan inte låta bli att undra när de börjar bli skjutna. Det finns ju så många med vapen och lite röriga psyken därborta. Inte för att jag önskar en sådan utveckling, men de jobbar onekligen på det.

Kommentera