Vi får lägga vår tid på att röja nerblåst skog…

.

Vi har fått lite vinter i skogen och efter all regn och alla orkanbyar är det dags att röja upp bland upptornade bröten med vindfällen.

Visst, en del av trädens sena höstlöv, fortfarande färggranna, har också virvlat i väg för blåsten.

De är av jord komna och skall nu åter så vara i den sura förna, som helt täcks av de mycket åldriga, höga och mäktiga träd som har vräkts omkull.

Vi får lägga vår tid på att röja nerblåst skog. Inte med att kratta gammalt löv.

.

.

Så borde det vara – också i den politiska analysen, när nu det socialdemokratiska partiet faller- likt TV-eken på Östermalm. Murket inifrån. Från rötterna ända upp till grenverken. På samma sätt som den traditionella arbetarrörelsens alla gamla masspartier i hela Europa till stora delar har sopats bort av kapitalismens kris.

Förnyelsen handlar om nyplantering. Inte om att försöka blåsa liv i redan döda träd.

För dagen en repris av min kommentar, då för 303 dagar sedan, när Håkan Juholt valdes till rörelsens nya hövding:

.

Håkan Juholt – vare sig en Kamprad, en Dacke eller en Åsa-Nisse

.

För mig och många andra blev den socialdemokratiska valberedningens enhälliga val av Håkan Juholt som sin ordförandekandidat en riktig skräll. En högoddsare som i spelnästet Ladbrokes stod i hela 5,5 gånger pengarna.
Men vem är han? Vad står han för?

.

http://gp.se/image_processor/1.569881.1299769047!/image/3769552030.jpg_gen/derivatives/wide/3769552030.jpg?maxWidth=440

.

Visst som politiskt intresserad har jag sett honom av och till i TV och jag har förstått att han under åtta långa år uppfattat NATO:s invasion i Afghanistan som ”sitt” och som ”vårt” krig. Men några andra avtryck har jag inte sett. Jo, jag såg när han var sin egen ”kungamakare” genom att i höstas vara först ut med att föreslå Mona Sahlin att packa ihop och avgå. Vilket kanske tyder på en viss djärvhet. Fast förstås. Han insåg nog inte själv att det var han själv som skulle få packa upp och flytta in…
Eftersom jag bor i en region, Västra Götaland, vilken i stort sett saknar representation i den politiska statsmakt som leder landet, trots att här bor 1.5 miljoner människor eller lika många som i hela Mälarregionen, tycker jag i sig att det är kul att det är en smålänning som utsetts. Även om det är en bit härifrån till Oskarshamn så kommer det att bli oändligt skönt att då och då få höra ”en utsocknes” ta till orda i rikspolitiken. ”Allt utom en stockholmare” tycks ha varit devisen för åtskilliga ledamöter i valberedningen, heter det också insiktsfullt och aningen irriterat i Dagens Nyheters ledarkommentar.

.

https://i2.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TXkp1w_0m6I/AAAAAAAAGrA/d-Qg8janL60/dackestatyn.jpg?resize=488%2C325&ssl=1

.

Men smålänning? Räcker det?
Ja, eftersom han sedan kortbyxorna är uppvuxen i ”rörelsen” vet vi ändå att han inte är en småländsk Ingvar Kamprad. En som skattar snålt i London – eller inte alls.  Men dessvärre är han inte heller en modern Nils Dacke. För denne forntida småländska upprorsman mot Gustav Wasas järnhårda centralisering av den svenska statsmakten, han och hans gerillamän från Södra Möre skulle nog ha bombats sönder och samman av NATO, med bifall från Juholt, om de i dag försökt sig på att göra om sin revolt. Det finns stora likheter mellan de historiska ”Småländerna” och dagens Afghanistan.
Lyssnar man till alla de omdömen som kom i går verkar Juholt snarast konkurrera med  nyinspelningen av filmklassikern Åsa-Nisse. Där denne knotige och fyndige seriefigur från småländska Knohult har sitt tjuvskytte och sitt huskors Eulalia. Där har Juholt sina fortkörningar och sin Carin Jämtin. Bägge är de också roliga. Juholt sägs kunna ”gå igenom TV-rutan” på samma sätt som Åsa-Nisse en gång ”gick genom filmduken”.

.

https://i2.wp.com/media.blogg.crippa.nu/2009/02/elfstrom480.jpg?w=584

.

Den ständige jonglören till vänster, Göran Greider, antyder till sist att Juholt ändå blir sin egen. Han är inte bara en rolig människa, en som sprider värme omkring sig, utan ”så nära man kan komma en gråsosse”. Han ”retar inte upp någon till höger eller till vänster”.  Greider tror på samma sätt som den yngre drabanten Daniel Suhonen att han blir ”jättebra” som partiledare och att han kan komma att sitta i tio år.
Högoddsaren tycks därför kunna bli en vinnare också i kommande riksdagsval. En rolig gråsosse verkar vara en oslagbar kombination. Den enda i de socialdemokratiska leden som är riktigt förbannad tycks vara Stig Malm, som på ålderns höst, i egenskap av en vanlig kongressdelegat, nu får smaka på den medicin han själv alltid ordinerade som LO-ledare. Alltså en färdigregisserad kongress. När kongressen om fjorton dar väl utsett Juholt till ny ordförande, vilket lär ta 45 minuter, återstår bara ”att gå ut och ha roligt”, som Greider uttrycker det…
Ja,  men när väl detta är överstökat, när smålänningen är vald. Ja, då kommer ett riktig västgötaklimax. För vad man gjort är att välja skyltdocka innan man ens vet vad man ska sälja i sin butik.  Inte ens om det ska bli dagligvaror eller sällanköpsvaror. Designen är klar och skyltfönstret putsas. Men vad som ska saluföras  – alltså politiken – det ska absurt nog beslutas  på en kongress först i höst.

.

Läs också:

Håkan Juholt har gett det obegripliga ett eget ansikte
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,GP2,GP3,GP4,

SVT1,SVT2,SVT3,SVD8,SVD9,DN6,DN7,HD1,SVD10,DN8,SVT4,GP5,DN9,SVT5,

En reaktion på “Vi får lägga vår tid på att röja nerblåst skog…

 1. Spännande att TV-eken från Stockholm är med i media nu igen. Kul också att ett stackars livlöst träd likt ett sagodjur kommit att gestalta relationer mellan människor och problemen angående dessa. Frågor som verkar ha berört var att man på det rika Östermalm plötsligt hade börjat uppföra sig som vänsteraktivister. Stockholms enda träd ställdes mot alla träd ute i landet. Dessutom var en återkommande fråga; varför gjordes det en aktion för att rädda ett träd när så många människor i världen svälter. Även åldringsvården diskuterades. Var och en av dessa frågor skulle nästan kunna vara tema på en barnbok.

  Inspirationen från upproren i Nordafrika var inte att ta miste på. När veckomagasinet Time utsåg ”demonstranten” till årets person nämnde SvD näringsliv parallellen med händelserna kring TV-eken.

  http://www.svd.se/naringsliv/arets-person-demonstranten_6711231.svd#after-ad

  Kanske fanns det också myndigheter som drog denna parallell… Vid ettiden på natten kom sju piketbussar och lika många polisbilar. Ett fyrtiotal poliser stormade området och vi som gjorde motstånd trycktes ned på backen och blev bortsläpade. Eken föll alltså inte. Den sågades av och lyftes därefter bort av en jättelik kran.

  Jag var själv inblandad trots att jag inte bor på Östermalm. Drivkraften var att jag ansåg att TV-eken levde, och ihåligheten i dess stam något fullständigt normalt, liksom det är för alla andra gamla ekar. Nu sedan eken bara existerar i sagans värld är det kanske vad människor läser in i historien som är det viktiga, viktigare än allt jag i höstas påstod om trädets hälsa. För en vecka sedan var det tydligen TV-eken som var inspirationskälla bakom demonstrationerna mot Bildt. Vem vet, kanske kommer också innehållet i denna kommentar projiceras på Juholthistorien…

  Björn Karlsson

Kommentera