Tysk privatmilis i Belgien

 

En fläkt från gången tid?

.

De anställda vid företaget Meister Benelux i Sprimont, nära Liège, trodde inte sina ögon i söndags. Vid tvåtiden på eftermiddagen invaderade ett tjugotal beväpnade muskelknuttar företaget och drev ut de anställda från lokalerna med basebollträn, batonger och pepparspray. En arbetare fick sitt näsben avslaget och ett par andra skadades lätt.

.

RTL-TVi lyckades fånga några av ligisterna i zoom.

.

Vad i hela världen handlar det om, undrade säkert de belgiska arbetarna som inte sett beväpnad tysk milis i landet på många decennier. De nazistiska stormtrupperna finns starkt kvar i folks minnen från kriget. Men att det under Angela Merkels tid skulle dyka upp moderna stormtrupper i företagets tjänst hade ingen väntat sig.
Den inhyrda milisen, bestående av tyskar och några fransmän, hade nämligen i uppgift att hämta reservdelar till bilar och frakta dem till Slovakien. Moderföretaget i Tyskland beslöt tydligen att köra över de fackliga organisationerna på företaget och att manu militari flytta reservdelarna till Slovakien.
Vad de inte räknat med var att en av de få anställda som fanns på plats söndag eftermiddag skulle hinna varna facket och polisen. Så när ligisterna fyllt lastbilarna med det eftersökta godset kunde de inte passera grindarna som blockerades av fackligt engagerade och av polisen som bildade kedja mellan dem.

.

Tuppkammen i mitten uppträdde som milisgruppens chef.

.

Bakgrunden till den tyska kommandoräden in i Belgien är att de fackliga organisationerna vägrar att två order som var avsedda för fabriken i Sprimont flyttas till Slovakien utan att det först hålls förhandlingar mellan facket och bolagsledningen. Beskedet om orderflyttet till Slovakien kom förra måndagen. I onsdags tog anställda den lokala bolagsledningen i gisslan under ett par timmar för att få svar på en enda fråga : -Varför flyttar ni två jobb till Slovakien från vår fabrik som ju går med vinst?
Företagets svar kom i söndags i form av en brun fläkt från trettiotalets nazistiska ”arbetarpolitik”. Men nu slutade den äventyrliga räden i ett totalt fiasko. Polisen avväpnade under kvällen de testosteronstinna tupparna och släppte dem på okänd plats för de fackliga organisationerna. Reservdelarna finns fortfarande på plats i Sprimont och nu är det upp till moderbolagets ledning att förklara sig.

.

Tack vare en snabb facklig mobilisering slutade kommandoräden

mot företaget i ett stort fiasko.

.

Om det inte blir rättsliga följder för milisens medlemmar har den belgiska rättvisan en skandal på halsen. Beväpning med slagträn och pepparspray är straffbart med upp till 15 000 euro i böter. Hade situationen varit den omvända, det vill säga beväpnade arbetare som tagit över fabriken, hade gendarmeriets mobila brigad varit snabbt på plats, och straffen givna på förhand. Men de diplomatiska förbindelserna med grannen i öst kanske kräver silkeshandskar mot betalda ligister i kapitalisters tjänst.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,DN3,DN4,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 reaktion på “Tysk privatmilis i Belgien

  1. Jag bara gapar.. Hur tänkte moderföretaget att de skulle komma undan med ett sånt här brutalt tillslag?? Misshandla arbetare – häpnadsväckande respektlöshet. Skjuta sig själv i foten räcker inte ens till för att beskriva idiotin.

  2. Paul,
    Precis. Kanske det är en grek som planerat den tyska offensiven? Det vore en fin ursäkt för Bild-Zeitung.

Kommentera