Marine Le Pen i fransk TV

 

Nyheter och gammal skåpmat

.

I går kväll fortsatte den franska presidentvalskampanjen med ett en och en halv timme långt program med Marine Le Pen ställd inför en frågepanel av ”vanliga medborgare” och professionella journalister.
Som vanligt när pappa eller dotter Le Pen uppträder inför publik blev det livat i holken som fransmännen skulle säga om de kunde tala svenska. Debatten ingick i tevekanalen TF1s presentation av samtliga presidentkandidater inför den första valomgången den 22 april.
Marine Le Pen tog tillfället i akt att puffa för Nationalfrontens nya ekonomiska program samt naturligtvis den gamla vanliga hetsen mot den invandrade befolkningen. I flera decennier har Nationalfronten använt ett populistiskt budskap om den nationella självständigheten och faran med ”massinvandringen”, underförstått av araber. Men trots den ständiga propagandan om de små företagarnas problem att överleva har Jean-Marie Le Pen aldrig tagit avstånd från nyliberalismens globalism.

.

Med bredaste smilet och ett lättsamt uppträdande skyler Le Pen över främlingsfientligeheten.

.

I går la Marine Le Pen fram partiets nya program för en protektionism som ska skydda Frankrikes småföretagare i konkurrensen med omvärlden och skapa ”franska arbeten till franska arbetare”.
Debatten i TF1 var en skicklig uppvisning i Marine Le Pens oratoriska kapacitet och förmåga att ”tala direkt till folket” som hon ständigt anklagar de andra för att inte göra. Ändå var det en klar skillnad i hennes svar till ”de vanliga medborgarna” och de utvalda journalisterna. De senare sopade hon nämligen golvet med. Fem så kallade ekonomijournalister fanns på plats. Alla helt övertygade nyliberaler och övertygade anhängare av elitens mantra att det finns inget alternativ till den förhärskande åtstramningspolitiken.
När en av journalisterna inledde med att fråga hur hon skulle hantera den oundvikliga inflationen som skulle följa om hennes beslut att lämna euron och införa tullar mot omvärlden genomförs svarade hon snabbt –”vilken inflation?”, och hänvisade till att vi lever i en värld där inflationen inte utgör ett hot. Mot journalisternas högtflygande nyliberala invändningar om att det skulle kosta för mycket att finansiera hennes program fick de till svar att ”det tar vi från de stora börsbolagen som badar i pengar”.
–Men det kan ni inte göra. Hur ska det då gå med investeringarna och omställningen av energipolitiken?, svarade ”experterna” och seglade högt över huvudet på gemene man. På journalisterna abstrakta frågor svarade Le Pen med korta konkreta svar om summor och procentsatser som ska tas från ”storbolagen”.

.

Däremot hamnade hon i svårigheter inför de konkreta frågorna från de ”vanliga medborgarna” i panelen. När en ägare av ett litet företag för tillverkning av penslar undrade hur det skulle gå för hennes företag om man hoppar av euron. Problemet enligt den kvinnliga ägaren är att hon köper in råvaror till sina penslar från hela världen och betalar i euro eller dollar. En ny fransk franc som devalveras med 30-40 procent skulle krossa företaget, enligt ägaren. Ställd inför kvinnans konkreta fråga kunde hon bara svara med osammanhängande generaliseringar om utvecklingen av växelkursen mellan dollarn och euron det gångna decenniet. Platt fall.
Kvällen framför teven kan sammanfattas i att Marine Le Pen sopade golvet med ”experterna” tack vare deras vaga frågor baserade på övertygelsen att det inte finns några alternativ till nyliberalismen. Plus att hon själv svävade ut i vagheter och staplade upp allmängods ur Nationalfrontens främlingsfientliga manuell när hon ställdes inför de ”vanliga medborgarnas” konkreta frågor.

.

Media:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera