Bluffarnas Konung

Sarkozy tar ut högersvängen

.

Nicolas Sarkozy samlade i söndags sina anhängare till stor show i den lilla staden Villepinte nära Paris. Hans parti UMP hade hyrt in sju snabbtåg och massor av bussar som skjutsade supportrarna gratis från alla hörn i femkanten Frankrike.

.

Ett starkt Frankrike. Sarkozy missar inte en chans att spänna kindmusklerna.

.

-Ett starkt Frankrike, lyder presidentens valdevis. Glömda är alla vallöften från 2007 om mer köpkraft och jobb, eftersom arbetslösheten fördubblats och reallönerna minskat under Sarkozy fem år vid rodret. Inget att skryta om precis.
I stället gjorde Sarkozy klart inför de 50 000 som tog sig till mötet i Villepinte att gamla recept ska prövas igen. Inför valet 2007 lyckades bluffmakaren Sarkozy med en räd långt in i Le Pens tassemarker. Med en främlingsfientlig retorik, med löften om att ”rensa upp i förorterna med högtrycksspruta” och andra direkta angrepp mot invandrade i landet lyckades han att vinna över en stor del av Jean-Marie Le Pens väljare och slå ut Socialistpartiets kandidat Ségolène Royal med knapp marginal.
Inför årets val har Marine Le Pen lagt om kursen för Nationalfronten och centrerat propagandan kring ett tema om Frankrike först. Le Pen säger att Frankrike ska lämna EU, avskaffa euron, införa tullar och annan protektionism för att ”producera franskt i Frankrike”. Bland människor som drabbats av arbetslöshet och nedläggningar slår Le Pens program an. Inför valets första omgång den 22 april ligger hon igen på strax under 20 procent. Hotet om att Sarkozy inte ska gå vidare till andra valomgången och där ställas mot François Hollande är inte negligerbart.

.

Det förklarar den totalt sanslösa retorik som Sarkozy utvecklade inför den stora massan av anhängare i Villepinte.
-Det är för många utlänningar i Frankrike, dundrade häxmästaren och kittlade den rasistiska ådran i salen och lovade att invandringen ska minska från nuvarande 180 000 personer om året till 100 000.
För att ge mer tyngd till högersvängen släppte Sarkozy en bomb som ingen väntat sig.
-Om inte EU ser till att hålla bättre koll på invandringen till Schengenområdet kommer Frankrike att dra sig ur Schengenavtalet tills det omförhandlats, dundrade den gode Nicolas i hopp om att vinna lite röster och att hans ord sedan skulle glömmas.

.

Minsta lilla bluff är värd att testa.

.

För ett mer öppet röstfiskeri än detta kan man inte tänka sig. Ingen med vettet i behåll kan ta honom på orden. För vad är innebörden i hans ord om de ska omsättas i handling? Jo, att stänga landets gränser, återanställa tull- och passpersonal, sätta upp nya spärrar vid varje gränsövergång och kontrollera alla som vill ta sig in landet som turist eller arbetssökande. Det kommer inte att ske. Men det är inte heller meningen. Det handlar bara om en grov retorisk högersväng i hopp att vinna över röster från Le Pens ytterkanter.
Det är en högergir som riskerar att sluta i diket. Man kan lova mycket mellan himmel och jord i en valkampanj. Men inte allt. För då kan centrifugalkraften ta ut sin rätt.

.

Media: DN1,SVD1,SR1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En reaktion på “Bluffarnas Konung

  1. Det intressanta är om de väljare som verkligen trodde på Sarkozys löften om att ”rensa upp i förorterna med högtrycksspruta” (se http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=726124) anser att Sarkozy hållit sina löften och gjort något åt problemen. Risken är att väljarna tröttnat och väljer radikalare alternativ denna gång, för uppenbarligen tycker vissa väljare att det gränslösa Europa, såsom det tar sig uttryck idag, inte är helt problemfritt. Det dröjer kanske inte så länge förrän vi får se reportage där de kallar Sarkozy populist? (Lyssna gärna på reportaget i SR http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5011943).

    Det kan även vara värt att fundera över om en liknande utveckling vi ser i t.ex. Frankrike även kan ske här? Om man befarar att så blir fallet hur kan man då minimera problematiken och lösa detta smidigast? Problemen förefaller dock uppenbarligen vara politiskt svårhanterliga/känsliga.

Kommentera