Fångvaktare i illegal strejk, skolflicka startar uppror mot skolmaten…

I Europa – liksom för den delen i USA – handlar den ekonomiska krisen inte i första hand om dysfunktionella, icke fungerande valutor, utan om att viktiga mekanismer i själva det ekonomiska systemet glappar, andra har kört fast och skurit ihop. Vi lever helt enkelt mitt i den allvarligaste krisen för kapitalismen som globalt system sedan 1930-talet. Detta även om Skandinavien ännu är ett bra stycke ifrån den mest strida malströmmen.

I Storbritannien – med det traditionella pundet som valuta – söker sig motståndet mot deras borgerliga allians, dag för dag nya vägar. Förra veckans kommunalval i delar av landet blev till en katastrof för regeringskoalitionen mellan tories och liberaler. I dag följer 400 000 offentliganställda upp strejken den 30 november i fjol, då 2,6 miljoner anställda protesterade mot framförallt angreppen på sina pensioner. En hel karta med olika yrkesgrupper har valt att strejka för att visa sitt missnöje mot de kraftiga minskningar av personal som regeringen vill göra. Alltifrån sjuksköterskor, transportarbetare och talpedagoger till polis och fångvaktare.

,

Fångvakterna är enligt lagen förbjudna att strejka.

Men samlas ändå i protester utanför fängelsernas portar.

,

En helt annan lavin av protester har rullats i gång av en nioårig skolflicka, Martha Payne från Wales, som tröttnat på sin usla skolmat. Dag för dag dokumenterar hon sin lunch genom att ta bilder och sedan lägga ut dessa på sin blogg.

I början hade hon bara ett fåtal besökare. Men nu är det tiotusentals människor som hälsar på och kommenterar. De ynka portionerna, dessutom feta och näringsfattiga,  trista industriprodukter, har genom Internets försorg hamnat i synfältet också hos vanlig media och debatten rasar för fullt. Varför betala 500 kronor i månaden för sådant skräp? Samtidigt som regeringen Cameron pratar förtjust om de svenska friskolorna och säger sig vilja införa något liknande i öriket frågar sig alltfler engelsmän varför enskilda näringsidkare ska få tjäna på att verksamheter i skolan drivs privat?

,

 

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media:

Kommentera