”Tiga är guld – Tala är silver”

Länge har Stefan Löfven valt att försöka hålla tyst när det gäller politiska sakfrågor. Tiga är guld, tala är silver har varit mottot.

Efter att ha lyssnat på honom i lördagsintervjun med Tomas Ramberg är det uppenbart varför. I ett program där det ska talas klarspråk fick vi höra Löfven försöka sig på en nytolkning av det ”nyspråk” som i George Orwells berömda dystopi 1984  användes som ett verktyg för att beröva människorna deras eget kritiska tänkande.

.
Så här såg nyspråket ut i George Orwells 1984

På SR:s hemsida sammanfattas den nye partiordförandens besked om ny kärnkraft eller inte på följande sätt:

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven anser att nybyggd kärnkraft är förenlig med Socialdemokraternas kongressbeslut om att avveckla kärnkraften.”

Visserligen anser partiets taleskvinna när det gäller närings- och energifrågor, Jennie Nilsson, att kongressbesluten gäller om att ingen ny kärnkraft ska byggas. Löfvens kärva svar blir bara att ”Jag leder partiet och följer kongressbeslut”.

Socialdemokraterna har i sakfrågan en berömd tradition av oklarhet och oredighet. I folkomröstningen om kärnkraft 1981 stod man tillsammans med Folkpartiet bakom Linje 2 med dess snömos om ”att avveckla kärnkraften med förnuft”. Men ändå var valsedeln från det året ett under av klarhet i jämförelse med det övervåld mot vårt svenska språk som Löfven nu tar till. Då hette det bland annat:

”För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.”

Linje 2 segrade och under de år som gått har partiet gång på gång bekräftat sitt nej till ny kärnkraft, senast vid kongressen 2009. Under den förra socialdemokratiska regeringen var det även i lag förbjudet med ny kärnkraft.

,
Så här ser det nyspråk ut som används av Löfven 2012
.

Dessa demokratiska beslut tycks inte betyda något för Löfven. ”Jag leder partiet”, heter det stramt och krävs det ny kärnkraft för att komma överens med moderaterna om en gemensam energipolitik är detta helt i sin ordning.

Avvecklingen sker genom att kärnkraften utvecklas…

Till och med vår gamle vän, Salig dumbom, skulle nog ta sig för pannan.

*****

I samma veva får den ordkarge och auktoritäre Löfven svar på tal av socialdemokraternas förre miljöminister Lena Sommestad. På sin blogg lägger hon ut intressant grafik från energiexperten Tomas Kåberger som visar på utvecklingen när det gäller världens energiproduktion.   Trender vilka Sommestad sammanfattar i fem korta punkter:

”Diagrammen nedan visar 1) att den nya energikapacitet som tillkommer i världen inte är kärnkraft, utan sol och vind; 2) att nyproduktionen i EU inte heller domineras av kärnkraft utan av naturgas, sol och vind; 3) att det finns mer vind än kärnkraft i Kina;  och 4) och 5) att produktionen av både solenergi och vindenergi har fått ett globalt genombrott.”

.

Ett av diagrammen. Ingen vidare stake i den löfvska kärnkraften…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,GP1,SVT1,GP2,

6 reaktion på “”Tiga är guld – Tala är silver”

 1. Pingback: Tre saker Löfven kan lära av Reinfeldt « Jakten på berättelsen

 2. Pingback: ”Goda statsfinanser” och skyhöga bolån – 500 % ränta närmar sig när eurozonen kollapsar | Nemokrati

 3. Jag hörde också delar av denna lördagsintervju och jag som är misstänksam och ibland konspiratorisk, misstänker att du har helt rätt. I och för sig säger Löven att man ska ”förutsättningslöst ska titta på energibehovet”. Det lät ju bra men han har ju tidigare uttryckt en svaghet för kärnkraft och vill man göra upp med borgare så måste man ju vara svag för kärnkraft.

  Kommentarerna om att Löven skulle vara mästare i nyspråk håller jag dock inte alls med om. De sk ”nya” Moderaterna behärskar detta på en helt annan nivå än Löven. Per Schlingmann har ju faktiskt skrivit en Moderat ordlista med ”nya” ord och uttryck och ”nya” betydelser. I denna ordlista betyder tex valfrihet-privatisering, reformer-nedmontering, ekonomisk satsning-besparing mm mm. Anders Borg är en annan som bla sagt att ”jämlikheten ökar när den minskar”. Vår käre landsfader har många fantastiska bevingade ord på sitt samvete. Bla ”ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla”.
  Möjligen skulle man kunna säga att Löven i och med denna lördagsintervju kan klassas som ”Ny Moderat-.light” eller dylikt.

 4. Folkomröstningen var rådgivande, den binder ingen.

  Sossarna byggde kärnkraften. Linje 2 och hela folkomröstningen var ett försök att inkludera partiets vänster i en ståndpunkt som innebar fortsatt drift under flaggande om motsatsen. Det är helt naturligt att (s) är för kärnkraft, att deras lekstuga är emot säger bara något om lekstugan.

  Vindkraft fungerar bara när det blåser. ”Investering” i vindkraft kräver investering i reglerkraft, dvs något som levererar ström istället för vindkraften när det inte blåser. Slöseri i megaskala. Det vet både industrin och fackföreningarnas parti, det som Löfvén företräder. Han är vald för att inte göra bort sig som företrädarna, hans uppgift är att komma överens med de borgerliga, och inte gå i allians med dem som aldrig ska sitta i regering. Det är därför partiets siffror stiger, alla hoppas han ska vara en riktig gammal sosse och inte ett miljöfjun. Det finns inget stöd för elbrist, astronomiska elpriser och arroganta miljöpartister hos huvuddelen av sossarnas väljare. Tvärtom.

Kommentera