Assad tappar fotfästet i Aleppo.

Diktaturen i Damaskus har hittills säkrat sitt stöd framför allt i huvudstadens rikare kvarter och i landets mest blomstrande stad –Aleppo. Staden är ett centrum för industri och handel med en rik borgerlighet. Fram tills helt nyligen hade inga viktiga grupper i Aleppo anslutit sig till revolten i resten av landet.

Demonstration i Aleppo den 18 maj.

Nu är det slut på lugnet för Bachar Assad. Nyligen tvingades armén för första gången invadera staden med stridsvagnar och tungt beväpnade soldater. Vad har hänt? I revoltens början ägde demonstrationer rum men repressionen var alltför stark för att protesterna skulle utvecklas. Assad vill till varje pris behålla kontrollen över Aleppo och Damaskus. Men sedan snart en månad är det som om proppen gått ur för regimen.

Till att börja med demonstrerar många av universitetets 130 000 studenter. När armén ingrep dödades fyra studenter och sedan dess går det inte en dag utan att studenterna mobiliserar. Men studenterna är inte längre ensamma.

Studenter demonstrerar den 27 maj.

I stadens mer modesta kvarter drabbas de fattiga hårt av prishöjningarna på livsmedel och andra nödvändigheter och vid sidan av de stora demonstrationer som nu hålls efter varje fredagsbön utvecklas en sorts gerillataktik mot säkerhetsstyrkorna i form av snabba rörliga kvällsdemonstrationer.

Problemet för oppositionen är att den kristna minoriteten och kurderna som är många i norra delen av landet där Aleppo ligger, inte än tar ställning för revolten. Vilket inte innebär att de stöder regimen. Det gör i stället ännu Aleppos rika köpmän och storborgare. Men för hur länge? Ser de att allt riskerar att tippa över till oppositionens fördel är det ingen vågad gissning att de då släpper Assad för gott.

Att revolten sprider sig till Aleppo visar att rädslan för arméns repression släpper sitt grepp om studenterna och den fattigare befolkningen i förorterna. Snart har Bachar Assad bara sina närmaste, arméns elitstyrkor och avskummet i privatmilisen Shabiha på sin sida. Då kan också Putin börja värdera om sina kort. Han agerar enbart utifrån vad Kreml anser ligga i Rysslands intressen. Om någon inbillar sig att Moskva agerar utifrån solidaritet med Bachar Assads regim väntar brustna illusioner. Assads patetiska tal inför ”parlamentet” i dag söndag visar att argumenten tryter. ”Krafter utifrån” är orsak till krisen, enligt Assad. Inte ens Putin köper det, trots att Moskva representerar den utrikes kraft som ingriper mest i Syrien.

Media;DN1,SVD1,SVT1,SR1,SVT2,DN2,SVD2,SR2,SVT3,

Bloggare: Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 reaktion på “Assad tappar fotfästet i Aleppo.

 1. 939 demonstrationer i fredags!!

  1- Idlib is in the first place by 171 Demonstrations
  2- Hama : 134 Demonstrations
  3- Aleppo : 130 Demonstrations
  4- Rural Damascus : 99 Demonstrations
  5- Damascus : 85 Demonstrations
  6- Deir Ezour : 84 Demonstrations
  7- Daraa : 81 Demonstrations
  8- Latakia : 58 Demonstrations
  9- Hasaka : 39 Demonstrations
  10- Homs : 30 Demonstrations
  11- Riqa: 22 Demonstrations
  12- Tartus: 3 Demonstrations
  13- Qunitra : 2 Demonstrations
  14- and One in Souidaa

 2. Visst ar det krafter utifran. Varan massmedia har bedrivit ett osannolikt propaganda krig, skonmalat rebellerna och de tusen dodsoffer som kravts genom deras vald, medan man endast har rapporterat emot Assad, detta aven med logner, dar massakrer som har begatts tillskrivits Assad nar de sjalva verket begatts av terroristerna.

  USA betalar ut lon, pengar till rebellerna , de vill bevapna dem och trana dem precis som i Libyen. Deras grannlander har manga motiv till att blanda sig i och de drommer om att kunna avsatta Assad, dessutom springer rebellerna runt med Israeliska vapen.
  Om du inte tror att omvarlden ar med i denna konflikten och manipulerar sa ar du otroligt naiv, sorgligt naiv och bor snarast lasa lite historia om vastvarldens inblandning i att storta ledare varlden over.

  Jag tror dock Syrien och Assad kommer segra.

 3. Bon: Hela din kommentar ser ut som utdrag från regeringsorganet Tishrin. Folket i Syrien köper inte längre dessa lögner och kommer därför att segra med eller utan hjälp utifrån. Tyvärr så det bara en part i konflikten som får hjälp och det är Assad, stryp hjälpen från Iran och Ryssland och Assad faller.

 4. Vad pratar du om? Vilka lögner köper inte folket? Du skriver som om jag stödde regimen. Har du läst vad vår blogg säger? Vi har stött resningen mot Assad till 100% och från första dagen.

 5. Hej Benny, jag tror azad svarade på lögnaten Bs inlägg. Att sådana människor inte skäms. Mvh mahmoud

 6. Det är inte krafter utanför Syrien som orsakar kriget. Den stora sunnibefolkningen vill ta plats, och den har förstås kopplingar till andra arabländer med sunnitiska befolkningar. Ryska och amerikanska vapen finns överallt, i händerna på alla privatarméer, gangsterligor, smugglare, knarkhandlare och säkerhetstjänster, men kanske inte hos sunnitiska bybor.

  Den här soppan, som kokat i århundraden, kommer att kräva en kompromiss från alla sidor för att lösa. Det verkar inte finnas någon sådan tradition att falla tillbaka på, det verkar inte finnas ett folk som kallas syrier, utan tre-fyra folk alldeles bredvid varandra inom samma landgränser. Om ett eller två av dem ska segra, måste några förlora, och flytta. Det är det som oroar Clinton.

Kommentera