”Om detta tiger vi still…” Der Spiegel om tysk/israelisk kärnvapenupprustning

Det är bara två månader sedan den åldrande tyske nobelpristagaren Günter Grass skrev sin explosiva dikt ”Det som måste sägas”, där han anklagade sitt eget land för att bygga och leverera ubåtar förberedda för atomstridsspetsar. Detta samtidigt som Västmakterna hotar Iran med krig trots att man inte har några kärnvapen alls. Grass avslutade sin dikt med att mana till ”en öppen och ständig kontroll av Israels kärnvapenskapacitet och Irans atomanläggningar” genom ett internationellt organ som godkänts av de bägge ländernas regeringar.

.
Här lägger en av de tre ubåtarna till i det israeliska Haifa
.

I dag avslöjar den ansedda tyska tidningen Der Spiegel att det som Grass ville få sagt verkligen stämmer. Tre ubåtar har levererats och de har utrustats med en fram till i dag hemlig konstruktion där undervattenshydralik slungar i väg missilerna. Ytterligare tre ubåtar ska byggas vid varvet HDW i Kiel. Kontraktet för den sjätte dödsfarkosten skrevs under i dagarna. Den tyska staten betalar en stor del av kostnaderna som en betalning i efterhand för Förintelsen. ”Tyskarna kan vara stolta för att ha säkrat Israels existens i många år”, säger Israels försvarsminister Ehud Barak till Der Spiegel.

I dag är Carl Bildt och Sveriges nye försvarsminister, den ständigt stridsberedda Karin Enström ute till sjöss och pratas vid med USA:s krigsglada utrikesminister Hillary Clinton. De tar sig en gemensam tur i Stockholms skärgård. Denna gång letar Bildt näppeligen ryska ubåtar, han kanske nöjer sig med att peka ut var f d svärfadern Gösta Bohman gick runt på sina kobbar och skär, som vi minns alltid beväpnad med en nyslipad slidkniv.

Här finns det värme trots kylan i Stockholm

I dag borde Bildt och Clinton givetvis tillsammans prata israeliska ubåtar och protestera mot den tysk/israeliska kärnvapenupprustningen. Men  ”Det som måste sägas” kommer inte att komma från deras läppar. Det får alla vi andra tala desto mer högljutt om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,GP1,GP2,AB1,DN2,DN3,SR1,

Kommentera