Spanska krisen avgör EU:s framtid

Varför befinner sig Spanien i en så djup ekonomisk kris? Arbetslösheten är med 24 procent den högsta i Europa, vid horisonten syns inget annat än fortsatt recession och allt fler av medborgarna dras ned i ren misär.

Halvfärdiga lägenheter smyckar landet. Det finns 700 000 ”skelett” i   byggherrarnas garderober.

Svaret är att giriga banker och byggherrar helt ensamma har skapat den situation som nu hotar att explodera i ansiktet på EU:s ledarskap och regeringar. Spanska banker kunde låna pengar till mycket låga räntor och byggherrar med större ögon än mage trodde att byggandet av hus och kontor stod inför en omättlig marknad.

När byggboomen exploderade efter att Lehman Brothers kraschade, också till följd av en ohämmad byggbubbla, följde konkurserna i kaskad och de banker som girigt lånat ut till alla projekt oavsett vad riskkalkylerna sa satt plötsligt inne med en massa miljarder i vad som finansvärlden kallar ”toxic debt”, det vill säga lån som troligen aldrig kommer att kunna betalas tillbaka. Ännu en spekulationsbubbla och inget nytt under solen?

Jo, för den spanska krisen kan bli avgörande för både EUs och eurons vara eller icke vara. För nu talar vi inte om ett litet Grekland som knappt väger 3 procent av eurozonens samlade ekonomi utan om den fjärde största ekonomin med euron som valuta. Nu känner byråkraterna i Bryssel, Berlin och Paris att det brinner i knutarna och ingen raljerar högt och brett om ”lata spanjorer”, eller varför inte ”giriga bankirer och byggherrar”.

Så hur mycket pengar behöver den spanska finansen för att rensa ut lite ”toxic debt”? Uppgifterna varierar mellan 30 till 80 miljarder euro. Spaniens högerregering har inte sagt något alls ännu eftersom den hoppats in i det längsta att inte behöva ta nya lån från IMF och EUs stabiliseringsfond EFSF. Den vet att det finns villkor kopplade till ”hjälpen”.

Spansk ungdom visar att det ännu finns hopp om kraftigt motstånd.

Däremot vet vi var det eventuella kapitaltillskottet kommer att hamna. Rakt in i de privata bankernas konton, samma banker som orsakat den djupa krisen. Till och med Obama har blandat sig i affärerna och uppmanar EU att ställa upp med stora pengar till de privata bankerna. Han ser till den amerikanska ekonomins intressen. För en bankkrasch i Europa och eurons fall kommer att slå hårt mot den amerikanska exporten till EU.

Vi vet också vilka krav som kommer att ställas och vilka de riktas mot. Rätt gissat: inga speciella krav kommer att ställas på bankirerna. Det är den arbetande skattebetalande majoriteten som ska betala krisen för den extremt lilla minoriteten ägare av bankernas kapital. Det har redan IMF och ECB gjort klart i ytterst sträva ordalag.

Reformen av anställningslagarna är slaveri

Den spanska regeringen förväntas besvara ”hjälpen” med nya ”reformer”, detta hoppingivande ord som numera sprider onda aningar och skräck bland vanliga löntagare. Pensionärerna har det för bra. Fram med kniven och skär bort överflödsfettet. Sjukvård och skolor slösar med offentliga medel. Fram med kniven… De arbetslösa har det alldeles för bra. Fram med kniven…

Media: DN1,DN2,SVD1,DN3,SVD2,SR1,DN4,DN5,SVD3,DN6,DN7,DN8,

Bloggare: Röda Rummet,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera