Angela Merkels frestelse

Först ska de arbetande sättas i tvångströja, ta sedan ifrån dem en stor del av lönen, höj pensionsåldern och ta bort all onödig välfärd som bra undervisning, billig sjukvård och arbetslöshetskassor. Det är receptet till en lyckad frestelse à la Merkel.

I går kväll lovprisade Fredrik Reinfeldt hennes rätt i sena teve-nyheterna. ”Det grekiska folket måste stå ut med stora uppoffringar innan det vänder”, sa vår statsminister och stirrade sorgset in i kameran som en Cocker spaniel. Hans lovord över Angelas frestelse ställer minst två frågor. Med tillräckligt mycket elände och misär skapar man tillväxt ska vi fås att tro.

Vad är det som ”det grekiska folket” ska göra utöver de enorma uppoffringar som de redan tvingats till? Räcker det inte med 30-40 procent sänkta löner? Räcker det inte med pensioner som ingen längre kan leva på? Räcker det inte med en sjukvård dit patienterna måste komma med egen medicin? Räcker det inte med att hälften av landets ungdom går under i arbetslöshet och snabbt tilltagande fattigdom? Vad ska ”folket” göra mer för att få Fredrik Reinfeldts godkännande?

Det saknas en del ingredienser i Angelas frestelse och dem efterfrågade inte Reinfeldt. Han glömde att säga vad den extremt lilla och extremt rika eliten i Grekland ska bidra med. Landets redare äger den största handelsflottan i världen motsvarande 40 procent av hela EU:s flotta. Deras deklarerade, jag upprepar –deklarerade, vinst för 2010-2011 var 30 miljarder euro, lika med 15 procent av Greklands BNP. Av dessa inkomster tog staten in närmast noll kronor i skatt. Reinfeldt glömde att säga vilka uppoffringar Greklands redarkungar ska göra.

Grekiska redare är väl förtöjda i världens skatteparadis

De verkligt rika har enligt ekonomisk expertis redan placerat enorma belopp utomlands, utifall att… Man kan aldrig vara nog rädd om sina miljarder utifall ”det grekiska folket” skulle visa ”en kommunistisk” läggning. Så därför finns det nu enligt låga beräkningar cirka 600 miljarder euro placerade i Schweiz, Luxemburg, London och andra paradis för skattesmitare. Det är 1%, inte 99%, som äger dessa summor som får statsskulden på 170 miljarder att blekna. Reinfeldt glömde att säga vilka uppoffringar dessa ekonomiska brottslingar ska bidra med.

I går hölls ännu ett G20. Slutdeklarationen visar att formeln ”vara överens om att man inte är överens” är det enda som går att säga om ”toppmötet”. Mer än någonsin står det klart att de stora ekonomiernas ledare går de egna kapitalgruppernas ärenden och att de helt saknar ett gemensamt recept för hur den ekonomiska krisen ska hindras från att övergå i en katastrofal världsdepression.

Den flaggade enheten i Los Cabos bedrar

Försöket att bygga en ”firewall” mot den grekiska krisen har misslyckats. Beviset finns i Spanien. Hundra miljarder euro kom snabbt fram när ECB grep in för att rädda de privata spanska bankerna från att gå under. Inga villkor ställdes. Vi var långt ifrån de ”uppoffringar” som Reinfeldt talar om. Men det handlar ju om hjälp till privata kapitalägare och då gäller inte samma regler som för ”lata greker”.

Ändå är det pengar som bara förvärrar landets skuldkris. De tusen miljarder euro som ECB lånat ut till Europas privata banker och de senaste 100 miljarderna till de spanska bankerna ger bankirerna fria händer att spekulera i den spanska statens och andra staters skuld. Beviset kom i går när den spanska staten var tvungen att erbjuda 7,28 procents ränta till hugade köpare av spanska statsobligationer. Det är en ohållbar nivå som med absolut säkerhet kommer att tvinga fram en betalningskris som den spanska staten inte kommer att klara av.

När ska Merkel börja tala om ”lata spanjorer” och ge dem ett helt nytt recept på en paella för hårdbantning?

Madia: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,SR1,DN3,DN4,

Bloggare: Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

En reaktion på “Angela Merkels frestelse

  1. Pingback: Så fick Moderaterna oss att glömma vår klassidentitet « Jakten på berättelsen

Kommentera