Grekland mot Tyskland – både hos Cleese och i EM

Greklands nye premiärminister Antonis Samaras är mest känd för att vara en halvgalen nationalist som nära nog utlöste ett krig när han inte ville att Makedonien skulle kalla sig för Makedonien. Det är därför landet i FN och i Melodifestivalen fått ståta med det lika krångliga som märkliga namnet Förra jugoslaviska republiken Makedonien…

Men han är också en edsvuren opportunist. Allt för den egna makten. När det gäller Greklands svältavtal med trojkan agiterade han först stenhårt emot för att jaga bort motståndarna i PASOK från regeringsmakten.  När väl detta lyckats skrev han under avtalet och hävdade inför valet den 6:e maj att det inte gick att rubba. En vändning som naturligt nog fick de egna väljarna att vända sig mot honom. I söndagens omval hade han än en gång bytt fot. Nu var avtalet förhandlingsbart, men bara med han själv Antonis Samaras som premiärminister.

Den nya regering som nu bildats hävdar också storvulet att den ska iscensätta ett slag mot EU och Tyskland för att får bättre villkor i det avtal som de ingående partierna redan accepterat. PASOK:s nye ordförande Evangelos Venizelos är till och med så skamlös att han anklagar vänsterradikala Syriza för att inte vilja vara med i en regering och ta ansvar för dessa förhandlingar.

Sanningen är naturligtvis den motsatta. Varje förmildring, varje förbättring i det avtal som den nya regeringen ska försöka omförhandla kommer självklart att vara ett resultat av att grekerna i stort spjärnat emot själva idén om att Tysklands och Frankrikes banker ska styra deras liv. Ett motstånd som i valen förkroppsligats i den historiska valrusningen till det Syriza som socialdemokraterna nu kallar för ansvarslöst. Valkoalitionen har vuxit från att i valet 2009 ha fått 5 procent av rösterna till att nu vara största oppositionsparti med 27 procent av väljarna bakom sig…

Sanningens minut lär komma även för Samaras och Venizelos.

*******

Eftersom det är midsommarafton i dag, den riktiga, firar vi det med att förnöja oss med en festlig video där John Cleese låter Greklands mest kända filosofer möta Tysklands dito – i en fotbollsmatch. Klippet är omåttligt populärt i Grekland som i morgondagens kvartsfinal i EM-fotboll möter just Tyskland. Hur Cleese får till det får du se själv och när det gäller morgondagens stora drabbning håller jag självklart på Grekland – trots att Tyskland spelar bäst fotboll. För trots allt hänger idrott och politik ibland ihop. Det blir Grekland mot Angela Merkel.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I media: DN1,SVD1,DN2,DN3,

Kommentera