I Danmark gör (s) upp med borgarna – Enhedslisten gör en dansk ”Syriza”

I Danmark är inte midsommar en lika stor fest som i Sverige.  Men man firar och då ibland med att tända eldar till minnet av Sankt Hans  (Johannes döparen). Ibland bjuds det också på tal. Johanne Schmidt-Nielsen, uppmärksammad ledare från danska radikala Enhedslisten, skulle hålla ett sådant och som traditionen bjuder i stort utan gängse partipolitik.

.

Hon hade tänkt sig att prata om ”troll, häxor och frihet”. Men eftersom de danska socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti (SF) kvällen före Midsommarafton hade rest sig upp och lämnat det förhandlingsbord där de satt med Enhedslisten, för att hastigt gå och göra upp med de borgerliga om en gemensam skattepolitik, fick hon lämna sitt färdigskrivna tal och häxorna  därhemma. Hon valde i stället att svara på alla frågor om det som skett genom att hålla ett helt okonventionellt ”båltale till Sankt Hans” där hon berättade om (s)veket mot de väljare som har röstat fram Danmarks nya regering i hopp om att slippa den borgerliga politik som så länge lägrat landet.

”Jag är uppriktigt bedrövad över det som skett. Över att den regering som vi alla har önskat oss, hoppats på och kämpat för i tio långa år, har valt högerflygelns politik”, sa hon till alla de journalister som fanns med vid midsommarelden.”

 ”Det fanns två avtal på bordet. Ett rött och ett blått. Regeringen hade ett val och då valde de ett blått”. Detta i stället för att göra upp med Enhedslisten som ville få ett slut på ”tjyveriet från de som fått sparken, från de som har ett handikapp, från de som slitits ner och har en förtidspension. Samt fredat folkpensionens grundbelopp. I gengäld skulle det ha blivit lite mindre skattelättnader för dem i toppen”. Framför skenet från elden avslutade Schmidt-Nielsen med att sammanfatta de känslor hon säkert delar med miljoner danskar:

”Det ligger utanför min fattningsförmåga varför en socialdemokratiskt ledd regering – med en skatteminister från SF – kunde välja bort ett sådant avtal. Jag kan helt enkelt inte förstå varför de hellre vill föra en klassisk högerorienterad och osolidarisk politik tillsammans med Lars Lökke. Den man vars största önskan är att avsätta Helle Thorning, Sövndal, Corydon och alla de andra.”

.

SF-ledarna Möger Pedersen och Villy Søvndal ser dystra ut…

En opinionsundersökning i dag bekräftar också att Enhedslisten sannerligen inte är ensamma om sin upprördhet inför socialdemokraternas och SF:s svek. Socialdemokraterna har backat till historiskt låga 17.8 procent. SF som i senaste valet fick 9.4 procent har rasat till 5.5 och partiets ordförande Villy Sövndal skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. Enhedslisten gör däremot i opinionsundersökningen en dansk ”Syriza” genom att fördubbla sitt förtroende. I framgångsvalet senast fick partiet 6.7 procent. I dagens mätning har man gensvar från  13.3 procent.

Mitt i besvikelsen över att (S) valde de borgerliga framför sina väljare kan Enhedslisten alltsedan Midsommaraftonens kväll glädja sig åt att nya medlemmar strömmar till som aldrig förr. Redan i lördags eftermiddag hade 250 personer hunnit med att fylla i en blankett på partiets hemsida eller skickat ett mejl. ”Vi upplevde något liknande under valkampen, men ingenting som det vi ser nu”, menar Emil Nielsen som är partiets presstalesman.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media:

Kommentera