Hemliga Syrien – dokument från WikiLeaks

.

.

Under de kommande två månaderna  –  mot bakgrund av upproret i Syrien –  kommer WikiLeaks att släppa mer än två miljoner mejl  från viktiga ledare och beslutsfattare i landet vilka kommer att sammanfattas och publiceras i internationell media. Där finns mejl från presidenten Bashar al-Assad och de viktigaste ministerierna.

”Materialet är generande för Syrien, men det är också genant för Syriens opponenter”, säger WikiLeaks grundare Julian Assange. ”Det hjälper oss inte bara att kritisera den ena eller andra grupperingen, utan att förstå deras intressen, handlingar och tankar”, fortsätter han.  ”Det är bara genom att förstå denna konflikt som vi kan hoppas på att lösa den”.

Informationen sträcker sig från den mest personliga korrespondensen från Baath-regimens mest betydande partiledare till data om de syriska ministeriernas finansiella transfereringar till andra stater. Den databas som nu kommer att publiceras innefattar 2. 434. 899 mejl från 680 domäner och där finns 1.082.447 olika mottagare. I filerna används olika språk, inklusive 400 000 på arabiska och 68 000 på ryska. Mängden dokument är åtta gånger fler än Cablegate`s omfång.

Samtidigt kommer nya uttalanden som vittnar om att åtminstone viktiga delar av den amerikanska staten arbetar intensivt för att försöka få Julian Assange utlämnad och dömd för spionage. I en längre intervju för den australiska tidningen The Age (Assange är australisk medborgare)  säger Dianne Feinstein att  Assange måste dömas enligt Lagen om spioneri från 1917 (Espionage Act). Denne Feinstein är inte vem som helst utan en demokratisk senator från Kalifornien och ordförande för senatens mäktiga övervakningskommitté för USA:s alla säkerhetstjänster. Hon har därmed tillgång till statens all säkerhetsinformation. ”Jag tror att Mr Assange medvetet har skaffat och spridit säkerhetsklassad information som kan skada USA. Han har skadat USA:s nationella säkerhet och ska lagföras därefter”, menar hon. I Wall Street Journal har samme Feinstein tidigare slagit fast att:

”Mr Assange gör anspråk på att vara journalist och utan tvivel kommer han att hänvisa till det Första tillägget i den amerikanska konstitutionen för att försvara sina handlingar. Men han är ingen journalist. Han är en agitator med avsikt att skada vår regering”.

Mot denna bakgrund blir den svenska statens agerande när det gäller Assange och anklagelserna om sexuellt våld allt mer dubiöst. Det finns en hel del journalister som naivt sopar mattan åt Bildt och hävdar att WikiLeaks grundare bara är en paranoid och patetisk sexgalning. De hävdar absurt nog att hans rädsla för att bli utlämnad till USA är helt ogrundad, ett löjligt påhitt. Han sägs vara  en för USA oviktig person som driver frågan om risken för utlämning bara som ett svepskäl för att slippa bli förhörd om sexanklagelserna.

Det vore bättre om dessa journalister och krönikörer av olika färg frågade Carl Bildt varför han inte ger Assange den garanti – om att inte utlämnas till USA – som denne satt som villkor för att frivilligt komma till Sverige för ett förhör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,DN7,

Bloggar: RödaMalmö,

3 reaktion på “Hemliga Syrien – dokument från WikiLeaks

  1. Det är som vanligt, feministerna ska kliva åt sidan för den mer storstilade geo-politiken…jaja…

Kommentera