När sensommar går över i höst…

.

.

Från äldre tider finns det inga belägg för att människor i Norden använde sig av orden vår och höst. Det fanns bara vinter och sommar. Midvinter och midsommar. Den skiftande övergången mellan de två årstiderna fick helt enkelt bestämmas av hur det såg ut. Skalden Erik Axel Karlfeldt roade sig med att om höstrusket dikta: ”Den vår de svage kallar höst”. Dagens meteorologer å sin sida förnöjer sig med att försöka bestämma den efter vad termometern visar.

För min del var det tidigt i morse som det blev klart att  sensommaren gått över i höst. Björnbären är plockade och trattkantarellerna breder ut sig i skogen. Vi har haft ett nyp med nattfrost och i invirade i dimslöjor dansar älvorna från åbrinken ut över ängarna.

.

.

På klöverängen ligger de väldiga balarna med vinterfoder och berättar om den väldiga revolution som med ensilageteknik (mjölksyrad skörd) ägt rum inom jordbruket.

.

.

Det är snart en månad sedan ladusvalorna gav sig i väg på sin långa färd till Sydafrika. Men i år har vi många ”eftersläntrare”. Andrakullar med ”sladdungar” som här vilar upp sig och tar sats för att också bryta upp. Kanske ger de sig i väg redan i dag. Tornsvalorna är redan högt upp i luften över Kongos regnskogar där de lever av luftplankton. Alla våra sädesärlor är också borta. Har det gått bra på färden är de nu vid Nilens stränder.

.

.

I morgon säger SMHI att efterdyningen av en orkan når fram till Sverige. Med regn och rusk, mörker och kyla.  Trots Karlfeldts eleganta försök att få upp modet hos oss inför det som väntar är det nog bara att konstatera att hösten är här.

Men jag är beredd. Vedboden är proppfull (35 fasta kubik)  och i  garderoben har nu  fodrade flanellskjortor, långkalsonger och yllesockor trängt sig fram från sina gömslen. I vår gamla ladugård väntar dessutom ett par nya skidor otåligt på nysnö…

 .

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

I media:

Lämna ett svar