Nya siffror – massarbetslösheten ökar i Europa

Likt kallbrand sprider sig massarbetslösheten över Europa. 

Mest drabbade är arbetarna i Spanien (26.6 procent) och Grekland (26 procent). Men Eurostats decembersiffror som publiceras i dag visar nya rekord både för eurozonen och EU. I länderna med euro som valuta har nära 19 miljoner människor tvingats ner på knä av den vettlösa krispolitik som Angela Merkel, Anders Borg och andra EU-ledare har genomfört. För EU:s alla 27 stater, där är samma outhärdliga siffra lite mer än 26 miljoner människor. Europa är sedan förra året inne i en recession med en genomsnittlig arbetslöshet på nära elva procent. Inte minst ungdomar förnekas en framtid. Novembersiffrorna från i fjol berättar om en genomsnittlig ungdomsarbetslöshet för hela EU på nästan 24 procent!

.

.

I filmen om Olof Palmes liv som många av oss har sett finns det en scen där en journalist är på hugget och anklagar honom för den höga arbetslösheten med hela 75 000 personer utan jobb. I dag med alliansens ”arbetslinje” är samma siffra snart 400 00 och väntas stiga kraftigt under detta nya år…

.

.

En annan siffra är lika förbluffande. Europas förbränning av kol, det värsta fossila bränslet, ökar och detta även för fjolåret med dess lågkonjunktur.

En självklar del i en krispolitik värd namnet. Med en demokratisk och offentlig kontroll av kreditflödet som förutsättning, det vore en gemensam europeisk generalplan för en drastisk omläggning av produktion, boende och alla transportsystem.  Med stora offentliga, ibland gemensamma, investeringar i förnyelsebar energi som ett nav. Bara den ombyggnad och upprustning av alla bostäder som krävs skulle sätta många miljoner människor i arbete. Liksom utbyggnaden av kollektiva transportsystem.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: AB1,

I

En reaktion på “Nya siffror – massarbetslösheten ökar i Europa

  1. Göte skriver: Med en demokratisk och offentlig kontroll av kreditflödet som förutsättning,….JA det är det som krävs! Vår skuldkris är en skuldmättnadskris då pengar/krediter skapas som skuld och för räntepengar krävs att mer skuld skapas. Pyramidspelet har hjälpligt dolts pga tillväxt. Det var länge sedan som produktiv tillväxt stagnerade och fördes över till bostadssektorn. Bostadsbubblan med lån på ca 3-3500 miljarder kommer att medföra katastrof för många. Kräv penningreformer NU!
    Släpp rädslan för IMF, BIS, Riksbanken, Borg politikerna och neoliberala ekonomerna. Se till att frågan kommer upp i gammelmedia

Kommentera