Fria syriska armén bryter med salafisterna

Martin Chulov, journalist från den brittiska tidningen The Guardian, har vid flera tillfällen gett oss insatta reportage från syriska Aleppo. På vår blogg brukar vi försöka översätta det mesta vi vill få fram. Här gör vi ett undantag och lägger bara ut länkar till hans senaste bidrag. För de av våra läsare som inte är bevandrade i engelska är det viktigaste i hans bägge artiklar att Fria syriska armén nu bryter med salafisterna i Jabhat al-Nusra:

Fria syriska armén i Aleppo

 – På dag två efter Assads fall kommer vi att ta strid med dem. Tills dess samarbetar vi inte längre.

Det säger en ledare för FSA i Aleppo om islamisterna i al-Nusrafronten.

-De kämpar inte för det vi kämpar för, säger samma FSA -ledare.

En viktig politisk pusselbit i det som för vanliga människor är ett helvete på jorden. Det Chulov berättar om och det vi diskuterar är den viktigaste regionala politiska förändringen i vår tid. Den arabiska revolutionen, som dumt nog kallas för vår, eftersom det av många uppfattats som att den likt årstidernas gång sedan ska blomma ut i en underbar sommar. ”Dumt nog”, eftersom historiska processer inte kan kartläggas av SMHI.

Vi upplever att en stor del av den angloamerikanska och nordiska vänstern (I Syd-Europa ser det annorlunda ut) varit helt oförmögen att se vad som sker och därmed förlorat existensberättigande när det gäller denna del av den politiska arenan. Orsakerna till denna kollaps är många. Alltifrån ett genetiskt arv från stalinismen till rasism när det gäller araber ( de behöver stabila diktaturer för att inte skära halsen av varandra). Få i denna vänster skulle nämligen ha reagerat på samma sätt när det gällde störtandet av militärdiktaturerna i södra Europa på 1970-talet respektive i Latinamerika på 1980-talet. Detta trots att det i dessa regioner bara (för en tid?) stannade vid borgerliga demokratier och inte gick över i en permanent revolution och trots att det var bra många katolska kristna, och deras fackföreningar och partier som hade vänt sig mot diktaturerna…

När vi ändå är i gång med engelskan, kompletterar vi med en länk till The North Star och en kritisk granskning av Arne Johanssons artikel om ”det reaktionära kriget” i Syrien.

Guardian I

Guardian II

The North Star

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 reaktion på “Fria syriska armén bryter med salafisterna

  1. Comrades! Syrian anarchist Razan Ghazzawi (razanghazzawi.org) is now in Sweden. Perhaps you would like to interview her? Her twitter handle is @redrazan and her email is razan.ghazzawi [at] gmail. Good luck!

  2. Pham, tank’s a lot. Activists in Sweden will take contact
    .

    Benny

Kommentera