Syrien – bortsuddat från Vänsterpartiets utrikespolitiska karta

.

Det folkliga upproret i Syrien har rasat i två år. 70 000 människor har dött. Enligt FN:s UNHCR har 828 000 registrerade syrier tvingat att fly utomlands . Flera miljoner andra har lämnat sina hem och är på flykt inne i sitt eget hemland. Tusentals eller mer troligt tiotusentals oppositionella finns i den syriska säkerhetstjänstens fängelsehålor och utsätts för vidrig tortyr. Bashar Assads militärdiktatur har malt sönder stora bostadsområden till grus med flygbomber och tungt artilleri och på samma sätt slagit ut vital infrastruktur.

Med sin närhet till Europa, en stor flyktingström till Sverige samtidigt som landet är en krutdurk i Mellanöstern och Främre Asien, är kriget tveklöst för svensk del en av de mest brännande, kanske den mest brännande utrikespolitiska frågan i dag. Dess utgång kommer dessutom att ha en mycket stor betydelse för den arabiska revolutionen i stort.

.

.

”I Riksdagens utrikespolitiska debatt behandlades

Syrien som vilken dammråtta som helst”

.

När jag i går kväll fick tid för att läsa protokollet från Riksdagens utrikespolitiska debatt i förrgår blev jag därför oerhört besviken över att den Syriska revolutionen behandlades som vilken dammråtta som helst. ”In med den under soffan så att vi slipper se den”. Mest besviken blev jag naturligtvis över att Hans Linde från Vänsterpartiet var mol tyst om upproret mot Assads diktatur. Inte ett ord, vare sig i sitt inledande anförande eller i olika repliker.

Varför? Det troliga svaret är svåra motsättningar i partiet när det gäller hur man ska se på dagens Syrien. ”Det land som trots allt var Sovjets mest trogna allierade i hela Mellanöstern”. Många partimedlemmar tycks också ha köpt Assads illusionsnummer om att landet skulle vara ”antiimperialistiskt” och ”antisionistiskt”. Detta trots att den syriska regimen förrådde palestinierna i det libanesiska inbördeskriget och aldrig har avlossat ett skott mot Israel sedan 1973 när Golanhöjderna förlorades…

.

.

Hans Linde intervjuas på Vänsterpartiets hemsida

Vare sig frågor eller svar om Syrien

Linde väljer hellre en molande tystnad än att trampa osäkra eller Assadvänliga partimedlemmar på tårna. Ett val som också bekräftas om man synar partiet pressmeddelanden och den egna hemsidans artiklar. Där finns bra, och mindre bra, uttalanden om allt mellan himmel och jord: EU; kvinnohat; solenergi; Väst-Sahara; Pridefestivalen, Syriza, Gaza, Välfärd utan vinst mm. Men alltså ingenting, inte ens en humanitär vädjan av något slag, när det gäller den diktatur som så öppet tillåts att döda eller fördriva sitt eget folk. Syrien fanns inte heller med i partiets manifestation vid förra årets Almedalsvecka. Ett praktiskt solidaritetsarbete ens i den enklaste humanitära form eller som ett praktiskt stöd till revolutionens sekulära och demokratiska krafter, har vi heller inte sett röken av.

Vart har internationalismen tagit vägen? Kommer det verkligen att kännas rätt i magen att vid årets I maj sjunga Internationalen? Framförallt de där stroferna om att ”Störtas skall det gamla ner i gruset/Slav stig upp för att slå dig fri”?

Motsättningar är till för att lösas och detta går bara genom debatt. En bra början vore naturligtvis om partistyrelsen drog i gång denna med en egen majoritetsresolution om den syriska revolutionen.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 svar på ”Syrien – bortsuddat från Vänsterpartiets utrikespolitiska karta

 1. Det kan vara så att Etzler och Flamman vunnit mark i partiets ledning. De anser att det bästa är om vapen till oppositionen stoppas medan regimen med sin vapenövermakt fortsätter blodbadet. Även Ohly stöder vapenembargot. Jag tänker inte här klä mina tankar om ett sånt ställningstagande i ord.

 2. Den ”antiimperialistiska” gruppen i v bedriver buskagitation mot Linde och partiets utrikespolitik närhelst de får chansen, jag vet inte om det bidrar till försiktigheten. Jag hoppas inte det. Än så länge har partiets företrädare sagt rätt saker, när de väl sagt något.

 3. Bra, bra, bra…

  Hellre det än ett bortsuddad riksdagsvänster.

  Skönt att nån fattar!!! 🙂

 4. ”Än så länge har partiets företrädare sagt rätt saker, när de väl sagt något.”

  Tycker jag också!!! 🙂

  Vänstern och vänsterns ledamöter är ytterst sällan inblandade i skandaler.

  Det pryder partiet som en käck smäck. blink, blink…

  I det långa loppet tror jag folk inser detta trots vulgärpropagandan från höger som förhoppningsvis då kommer på skam.

  Fortsätt så snälla partiet…

 5. Vänsterpartiets klara linje är att Assad är diktator och mördare och ska avsättas och dömas för folkmord. Allt annat är rent skitsnack.

 6. Tina, det är vi helt överens om. Och vi har aldrig sagt att V säger något annat. Problemet börjar när man ska svara på hur han ska kunna avsättas. Vi anser att en linje som säger Nej till vapenleveranser till oppositionen utelämnar människorna till Assads våldsapparat. Så nästa steg i resonemanget blir att fråga sig om fred och Assads avgång kan uppnås via förhandlingar med diktaturen? Vi anser det omöjligt. Det har Assad redan visat. V anser att det är enda vägen och att effektiva vapen till oppositionen bara förvärrar läget. Det är skillnaden mellan oss och V och det är inte ”rena rama skitsnacket”.

Lämna ett svar