Hezbollahs stormtrupper i brodermord på syriska rebeller

Länge har libanesiska Hezbollah förnekat att rörelsen skulle ha deltagit i den syriska diktaturens massakrer på sitt eget folk. Till sist erkände man ändå att den egna milisen gått in i Syrien, men då ”bara för att försvara några små shiitiska gränsbyar”. Uppenbart ville man inte smutsa ner den egna trovärdigheten, den legitimitet som man vunnit både i den sunnitiska arabvärlden och internationellt som en nationell motståndskraft mot den israeliska ockupationen av södra Libanon.

En av ”Guds soldater” kommer hem till Bekaadalen från Quasayr

Men sedan några veckor har Hezbollah eller ”Guds parti”, efter ett personligt besök av Hassan Nasrallah hos den shiitiska rörelsens ”Högste andlige ledare” Ali Khamenei i Teheran, valt att överge alla betänkligheter och erkänner nu öppet att tusentals egna milismän i grannlandet kämpar för Assad i vad som inte är annat än ett brodermord på andra araber. För Quasayr är sannerligen inget litet utsatt samhälle med shiitiska trosbekännare. Enligt senaste syriska folkräkning hade staden före upproret för två år sedan nästan 30 000 innevånare, varav något drygt tusental kristna katoliker och några hundra alawiter. Människorna som lever här och som varit med i kampen mot diktaturen är till en förkrossande majoritet sunnimuslimer och ser Hezbollas religiösa stormtrupper som en utländsk invasionsarmé.

I arabvärlden, där sunniternas tolkning av Islam är dominant är beslutet från den shiitiska klerikala eliten att delta i  Assads utplånande av Quasayr helt förödande för Hezbollahs ställning. All prestige som organisationen vunnit för sitt motstånd mot Israel riskerar att bokstavligen gå förlorad i ett enda slag.

Som ett sätt att motverka detta försökte den syriska propagandacentralen, statliga TV-kanalen SANA, och Hezbollah att klippa ihop ett inslag som skulle bevisa att rebellerna i Quasayr egentligen slogs för Israels räkning. I ett filmat inslag från en intagen stadsdel lät man ”en erövrad israelisk militär jeep” paradera framför kameran. ”Krigsbytet” skulle ses som det definitiva beviset för att ”Israel, Turkiet och Quatar ledde aggressionen mot Syrien”, som det hette i nyhetskabeln.

Propaganda som absurd teater

Varför en gammal typ av israelisk jeep som varit ur bruk sedan mer än tio år satts in, fick inte tittarna reda på. Men snart kom sanningen fram. I själva verket kom jeepen från ett museum…

Ursprungligen hade Israel använt jeepen till fångtransporter under sin ockupation av södra Libanon ända fram till år 2 000 då man tvingades bort av bland annat motståndet från just Hezbollah. Jeepen övergavs och blev kvar och användes därefter som en del av inventarierna i det minnesmuseum som Hezbollah byggde upp i det före detta israeliska fängelset. Det gamla vraket hade uppenbart sedan transporterats till Quasayr för sluta sina dagar som bevis för att Hezbollah egentligen inte var i färd med brodermord av det värsta slag utan höll på med att bekämpa arabvärldens gemensamma fiende, det sionistiska Israel…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I media: DN1,DN2,

11 svar på ”Hezbollahs stormtrupper i brodermord på syriska rebeller

 1. Vad jag förstår så ägde striden rum på libanesiskt område.

 2. Håkan, Qusair är en syrisk stad och Hezbollah säger själv att man strider i Qusair.

 3. För att låna Leonard Cohen’s musiktext, ”First we take Qusayr and then we take Aleppo”. Hur h-e kan ni försvara en islamisering av Syrien. Förra året folkomröstade man om förändringar i konstitutionen. Mitt under brinnande krig deltog 60% av befolkningen och 96% av deltagarna röstade för förslaget. Detta var inte bara en folkomröstning om konstitutionen, utan också ett test om Assad’s popularitet. Betänk då att många potentiella suportrar inte ens kunde ta sig till urnorna, pga av rebellerna, som verkar ta kål på allt vad den syriska staten står för genom offentliga avrättningar. Må vara läkare, kommunalanställda, jurister, alla går samma väg till mötes. Senaste video upptagningen från Al-Raqqa ger er en försmak om vad som väntas om rebellerna mot all förmodan skulle vinna. Fast forward, World Tribune publicerade en artikel om en NATO-undersökning, där Assad’s stöd vuxit till 70%, medan 20% är neutrala. Detta betyder att sunniterna också ger Assad sitt stöd. Dessutom, vem i h-e skulle vilja leva i en stad/land där påtända Al-Nusra-soldater löper amok? Innan den syriska armen attackerade Qusayr, öppnade de upp en humanitär korridor för civilbefolkningen. Anledningen till att det tagit en relativt lång tid att erövra staden beror på att Al-Nusra hållit civila som gisslan för att agera som levande sköldar. Du kan väl ändå inte i din vildaset fantasi tro att Al-Nusra skulle ha någon som helst respekt gentemot civilbefolkningen. För att avsluta, konstitutionsändringarna som röstades igenom, definerar landets första demokratiska val 2014. Varför måntro, accepteras inte detta av rebellerna? Kan det vara så att man vill kontrollera spelplanen också för att kunna manipulera valet till sin favör?!

 4. Zoran , och hur i h-e kan det undgå dig att det är en folklig resning mot en familjediktatur som regerat efter godtycke i över 40 år?? Jag förmodar att du fällde tårar över Khaddafi också? Kanske till och med Ben Ali och Mubarak?

 5. Blir ni inte en aning fundersamma när SVT, TV4, DN osv rapporterar så enhetligt positivt i nyheterna för rebellerna som stöds av Emiraten och EU/NATO. SVT sände för en månad sedan Dokumentär utifrån om Syrien som gav en mer mångfaceterad bild, dvs ungefär 2-2 i kålsupande. Den sändes efter kl. 22.00 så att vanliga tittare som matas med Rapport/Aktuellts entydiga bild inte ska bli förvirrade om vem som är god och vem som är ond. Al Nusra har åkt fast i Turkiet och Irak med sarin. Före det befarade fallet/befriandet av al Quasyr intensifierade Frankrike anklagelser mot Assadregimen om sarinattacker. Fem timmar senare anslöt UK. I gränstrakterna kring runt al Quasyr jublar människor (shia/alaviter/kristna). Inget visas i svensk TV !?!. Inte heller andra massakrer än de Assad trogna anklagas för. Tyst om bilbomber och självmordbomber i Damaskus. Inga intervjuer med anhöriga till dödade barn och föräldrar visas! Propaganda, naturligtvis enl. redaktören då till skillnad från rebellsidans återgivna lidande! Vem tjänar på att Syrien också blir en ”faild state”. Mali får inte bli det för då förlorar Frankrike sitt inflytande. I Syrien/Libanon hade Frankrike tidigare stort inflytande, nu inget i Syrien och begränsat i Libanon. Optionen är att om Assad faller kan Frankrike återta sitt forna inflytande. USA är ännu bränt efter massförstörelsevapen-debaclet i Irak. Fr/UK drar därför igång samma kemiskavapen-strategin och medierna ställer villigt upp nu som 2003. Varför tyst om Bahrein från Cameron/Holland/Obama? Vad tror ni om det nu är demokrati och MR som avgör engagemanget?

 6. I Dokument Utifrån som jag nämnde tidigare kontrollerar rebeller staden men en armepostering ligger i utkanten. Rebeller anfaller posteringen och retirerar in till staden. Posteringen besvarar elden. Så fortgår striderna men så ingås vapenvila som ska träda ikraft kl 06.00. Inför att den träder ikraft kl. 06.00 avancerar rebellstyrkor för att anfalla när kl slår 06.00. Efter anfallet ägt rum attackerar stridsflyg. Civila klagar och det är uppenbart att rebellerna utsätter de civila för fara. I svenska medier har tidigare bara visats rebellenas mobilfilmer efter flyganfallet. Dokument Utifrån visar även upprinnelsen. Gaza är ett tättbebyggt fängelse utan möjlighet att separera försvar från civila. Ändå anklagades Hamas för ”mänskliga sköldar”. Den anklagelsen har aldrig riktats mot rebellerna i Syrien! Varför denna skevhet i mediarapporteringen denna gång tror ni? Har ni funderat?

 7. Cecilia Udéen rapporterade häromdagen att Hamas bytt Hizbolla mot emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa, men att det skapat motsättningar inom Hamas. Oatar vill att Hamas går med på en kompromiss med en tvåstatslösning där Israel får behålla en del av västbanken med bosättningar i utbyte mot andra små landsområden som idag ligger inom Israels gränser. De reaktionära arabstaterna har alltid gått i USAs ledband och Israels dolda agenda har, alltsedan Ben Gurion, varit att aldrig bortse från möjligheten till ett framtida Stor- Israel. Fredsförhandlingar som ett skickligt uppehållande spel. Att ”in worst case senario” ge upp och acceptera en tvåstatslösning har varit Israels strategi. Hamas kommer antagligen att slitas mellan sunnilojalitet och sin tidigare kompromisslösa linje. Om Hizbolla fortsätter visa sig vara starka kommer den fraktion som tvekar inför emiren växa och den andra falangen liknas vid Arrafats stöd till Saddam, dvs ett politiskt/strategisk misstag.

 8. Benny Åsman!
  Märker du inte hur patetisk er linje blir nu?
  Eller du kör på som förut! När verkligheten anger geografin, så är det ändå kartan som gäller!

 9. Du Benny om du hade någon aning om vad som har hänt Libyen efter att västvärlden med sina islamister invaderade och förstörde landet skulledu aldrig påstå sådaadmma påstående

 10. Amin, jag ser att det är du som inte har en aning om vad som sker i Libyen. Du lever i en fantasivärld där USA har tillsatt al-Qaida som regering i Tripoli.
  Sluta läsa Kamratposten, och läs lite i Libya Herald Tribune till exempel om fria fackföreningar, press, nybildade partier och annat utövande av demokratiska fri- och rättigheter. Allt aktiviteter som under Khaddafi omedelbart ledde till fängelse eller döden.
  Självfallet råder ett visst ”kaos” eftersom revolutionen innebar att hela Khaddafis statsmakt föll samman, allt var ju byggt runt hans så kallade ”revolutionära kommittéer”.
  Men det är säkert saker som du inte bryr dig om, eftersom dina skygglappar för hur det var förr är alldeles för stora.

  PS
  Sedan kan jag meddela till en del av er andra som inbillar er att kommentarsfältet är till för att fyllas med oförskämdheter, som ”imperialistlakejer” o.d. bör söka upp andra bloggar som tar emot era personengrepp. Gökungen Mohamed Omar, som bytt bo från islamistisk extremism till KP:s ombonade stalinism, tar säkert gärna emot era färdigheter.

Lämna ett svar