Almega på krigsstigen

Almega har har gått in i striden om Skärgårdstrafikens löner med eggen riktad mot kollektivavtalet. Internationalens Per Leander  följer det som i mycket är en ideologisk uppgörelse:

I måndags började den Seko-ledda strejken på skärgårdsbåtarna i Stockholm och Göteborg. Strejken föranleddes av att arbetsgivaren Almega vägrade gå med på det föreslagna avtalet om 6,8 procents löneökning på tre år, vilket är samma avtal som i princip alla andra parter på arbetsmarknaden har enats om under 2013 års avtalsrörelse.

– Vi vill inte ha den här konflikten, det är de. Vi sa ja till medlarnas bud, men arbetsgivaren sa nej, säger Eric Ekblom som är matros på en av Waxholmsbåtarna i Stockholms skärgård till Internationalen.

– Vi har inget annat alternativ än att strejka, de tar våran lön annars.

Arbetsgivaren Almega vill å sin sida avveckla kollektivavtalet och införa individuell lönesättning. Något som de påstår skulle vara positivt för arbetarna eftersom de som utmärker sig skulle kunna få ännu högre lön än vad kollektivavtalet anger.

”Det innebär att den individuella prestationen inte har någon inverkan på lönesättningen och att ingen får ha högre lön än vad tabellen anger. Det innebär också att det är ett kollektivavtalsbrott att ge en medarbetare som jobbat bra en högre lön än vad tabellen anger. Det är ett exempel på en sak som arbetsgivarna vill ändra”, skriver Almega i ett pressmeddelande, där det vidare talas om att man måste ”modernisera” kollektivavtalet.

Tror du på att det kan bli högre löner?

– Nej, självklart inte. Det är lika dumt som att Moderaterna försöker kalla sig ”det nya arbetarpartiet”. Alla kommer få sänkt lön, säger Eric Ekblom.

Han protesterar också mot Almegas påstående om att det skulle ”modernisera” avtalet.

– Vi har ett modernt avtal. Alla på båtarna tjänar lika mycket i lön, oavsett kön eller etnicitet. Modernare än så kan det inte bli, säger han.

– Jag tror Almega har nått stort på gång. De vill slå sönder facket och kollektivavtalet och införa individuella löner för att kunna pressa ner dem. Det är jag övertygad om.

– Min chef vill inte heller ha individuell lönesättning, det har han inte tid med. Det är 100-tals gubbar och tjejer som han i så fall skulle behöva sitta och förhandla med individuellt varje år och lägga hundratals arbetstimmar på, säger Eric Ekblom.

– Det här är större än bara båtarna. Almega har en större politiskt agenda. Därför blir kampen viktigare. Om vi förlorar det här nu blir det som ringar på vattnat och kollektivavtalet kommer att strykas på flera arbetsplatser, säger han.

När strejken började svarade arbetsgivaren med att lockouta arbetarna på ”ledig tid”.

Vad menas med det?

– Det är det vi inte vet, för det har aldrig hänt förut och har aldrig prövats i arbetsdomstolen. Men det innebär att vi inte kommer få betalt för redan inarbetad arbetstid, säger Eric Ekblom.

Arbetet på skärgårdsbåtarna innebär nämligen att besättningen jobbar varannan vecka, men att man då ofta också bor på båtarna och i regel jobbar mer än en vanlig arbetsvecka. Därefter är man ”ledig” en vecka, innan man går ombord igen. Men nu tänker arbetsgivaren alltså inte betala ut lön för de inarbetade veckorna.

Det har också förekommit strejkbryteri, då Strömmabolaget körde ett par av sina båtar i Stockholm enligt tidtabell, trots att facket hade tagit ut dem i strejken. Ett par strejkvakter, inklusive Chang Strömberg som är ombudsman på Seko, protesterade och försökte övertala besättningen på Strömmabåtarna att inte kasta loss.

Arbetsgivaren Almega har därefter polisanmält Chang Strömberg och de andra strejkvakterna, och påstått att de hotade Strömmabolagets personal genom att kalla dem för ”strejkbrytare”.

”Det handlar inte om strejkbryteri för det finns inget som heter så”, säger Almegas representant Stefan Koskinen till Dagens Nyheter.

Runt 1 500 passagerare påverkas dagligen av båtstrejken, men det kan bli fler ifall Seko väljer att utvidga konflikten. Hittills har arbetsgivaren inte visat några tecken på att vilja finna en lösning.

– Det är Almega som gör så att folk blir lidande. Vi har börjat strejken med att ta ut de båtar som står för mer eller mindre nöjestrafik, inklusive båtar som skulle gått med julbord, säger matrosen Eric Ekblom.

– Vi vill helst inte att de boende på öarna ska drabbas.

Båtstrejken får bland annat stöd från fackförbundet Kommunal, som anklagar arbetsgivarna för att vilja gå tillbaka till ett lönesystem från 1800-talet.

Och från Sekos klubb 111 som organiserar tunnelbanearbetarna i Stockholm kommer budskapet: ”Vi som arbetar inom tunnelbanan har egen erfarenhet av de försök som de olika arbetsköparna, i privatiseringens tid, har gjort allt för att försämra för oss, bland annat införandet av de individuella lönerna för en del av personalen. Acceptera inte de individuella lönerna som Almega vill tvinga er! Stå på er! Fortsätt kampen!”

Per Leander

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Almega på krigsstigen

  1. Fy fan. Här får de inte ge sig! Framförallt individuell lönesättning förstör hela sammanhållningen på en arbetsplats! Det vet från erfarenhet inom skolan. Men där var det facket själva som föreslog detta! Jag gjorde vad jag kunde för att försöka förklara vad detta skulle innebära. Nu är nästan varannan inte ens med i facket längre. Det är mycket skit som pågår under ytan i ”framgångslandet”.

  2. Individualiseringen är ett farligt virus som borgerligheten försöker sprida ut i samhället. Alltefter folket drabbas av konkurrensviruset blir människorna fiender till varandra och pistoler kommer fram och folk skjuts hej vilt på gatorna. Det är det vi ser idag.

    Den enda medicin som finns är väck med regeringen Reinfeldt & Co 2014!!!

    Jag tror det blir så också. Dom flesta tycks vilja det.

Lämna ett svar