I morgon blir det fotboll och danska kommunalval i skön förening

I morgon kväll blir det raffel på Friends Arena. Ska motlutet från Estádio da Luz  med 0-1 bli en för tung ryggsäck på hemmaplan? Blir det en mördarbacke som dryper av mjölksyra eller ska svenskarna ta det som en Hellnerbacke?

När portugiserna anlände till spelarhotellet Sheraton i går kväll öppnade Expressen fotbollsfesten direkt med att störa motspelarnas nattsömn med svensk brass från Kårsdraget och Danderyds blåsorkester.  En hämnd för den skräniga blåsorkester i Lissabon som gjorde ljudet under TV-sändningen till ett larmande oljud för oss TV-tittare.

Men kvällen kommer inte att handla om bara fotboll. Minst lika spännande blir faktiskt kommunal- och regionalvalen i Danmark. Visserligen med mindre glamorösa arenor och helt andra möten. ”Dötrist!”, utbrister många. Kan det vara, säger jag, men inte denna gång. Jag kommer att pendla mellan TV 4:s fotboll och datorns valresultat från de danska ”byerne”. Detta därför att det danska vänsterpartiet Enhedslisten i morgon ser ut att kunna cementera framgången i riksdagsvalet 2011 också på den kommunala nivån.

Lokala val speglar bara till en del lokala händelser. De präglas också av nationella sociala rörelser och nationella politiska stridsfrågor. Bakgrunden till valen i morgon är regeringsskiftet 2011 när socialdemokraternas Helle Thorning kunde bryta den långa perioden av borgerligt styre genom att bilda regering tillsammans med Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre (borgerliga liberaler). Ett skifte som däremot inte blev särskilt stort när det gäller politiken. Nyliberalismen har fortsatt.

Vilket inte minst de danska lärarna fick känna av när regeringen tillsammans med hela det borgerliga spannet, inklusive Dansk Folkeparti, tvångslagstiftade i den fackliga konflikten mellan lärarna och deras motpart från kommunerna. Den fria förhandlingsrätten avskaffades med stora försämringar för lärarna – och eleverna – som följd. Vid det förra kommunalvalet 2009 röstade sju av tio lärare på något av regeringspartierna. I morgon är det bara en av tio som är helt säkra på att de väljer på samma sätt…

Överlag siar prognoserna om ett riktigt ras för socialdemokraterna från 30.6 procent 2009 till 23.9 i morgon.  För SF:s del handlar det om en ren blodstörtning. ”Styrtblødning” som det heter på dansk.  Partiet gjorde för fyra år sedan sitt bästa kommunalval någonsin med hela 14.5 procent av rösterna. Enligt opinionsinstitutens värsta skräckscenario för i morgon tappar de fasansfulla nio procent och stannar på 5.5 procent. En massaker som i så fall blir priset för att partiet hållit nyliberalismen under  armarna.

Samtidigt talar mycket för att Enhedslisten stormat fram i väljarkåren. I Köpenhamn kan partiet komma att gå från 6 till 12 mandat och bli storstadens näst största parti! I Århus från ett till tre. I Odense från ett till fyra. I Ålborg från inget till två.  Skulle drömsiffrorna från Danmark Radios senaste prognos bli verkliga kammar Enhedslisten i morgon hem 9.3 procent av väljarkåren. I kommunalvalet 2009 fick man bara 2.3 procent. Det stora klivet i röstetal kom i riksdagsvalet 2011 där nådde man som jämförelse 6.7 procent.

”Men man ska inte klappa hästen förrän den gått i mål”, menade Enhedslistens politiska taleskvinna Johanne Schmidt-Nielsen klokt nog när hon kommenterade dessa siffror.

 ”Støt kampen i hverdagen – Stem liste Ø på valgdagen!”, manar Socialistisk Arbejderparti i sitt uttalande. Fjärde Internationalens danska sektion vars medlemmar är en livaktig del av detta brokiga och radikala danska vänsterparti.

Vi får se var bollen och rösterna till sist hamnar i morgon kväll. Men raffel blir det. Det är redan klart.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ett svar på ”I morgon blir det fotboll och danska kommunalval i skön förening

  1. Pingback: Danska valet kan bli ”ett tigersprång” för Enhetslistan! | Kildén & Åsman

Lämna ett svar