Äger halva världen – får plats i en buss

Världens ekonomiska och politiska eliter ska åter träffas på ett odemokratiskt möte i Davos. Tidningen Independent berättar av 85 av världens rikaste knösar ihop nu äger lika mycket som jordens halva befolkning. Nu behöver vi alltså bara socialisera tillgångarna för 85 människor ( de kan få behålla så att de klarar sig och lite till) för att halva mänskligheten ska få en möjlighet att för första gången i planetens historia pröva det där med demokratisk socialism. Tidningen Guardian redovisar på samma sätt hur fabulösa rikedomar samlats på hög av en liten skara människor.  ”De skulle allihop få plats i en tvådäckad buss. Något som de i och för sig aldrig åker med”, konstaterar tidningen.

Inte minst i Sverige grabbar de rika åt sig alltmer i en rasande takt. Både under (s) med stödpartier och med den borgerliga alliansen. Den branta kurvan, 1980 – 2008, beror naturligtvis på att här startar snyltgästerna på oss andra från en mer jämlik utgångspunkt:

Så här mycket i procent av BNP är inkomsten för den en procent av befolkningen som är rikast:

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 svar på ”Äger halva världen – får plats i en buss

 1. Pingback: Ojämlik värld - 85 personer äger mer än halva befolkningen | Svensson

 2. Ja, och det har ju hänt förr; att staten rakar frälset är inte alls en orealistisk idé. Kallades ”reduktion” när staten tog stora delar av vad adeln hade lagt sig till med under stormaktstidens utlandskrig. Det har hänt gång på gång att rika blivit fattiga, ingen vill minnas det, så ”det har aldrig hänt”. Nio av tio rikingar försvinner. Om vi mäter igen om femton år får de som äger hälften plats i en Scania Metropol (44 platser)

  Nu undrar ju jag, de här som sitter i bussen, hur stor andel av dem är bankirer? De sysslar ju inte med produktion, utan expanderar lånestocken när staten hindrar bostadsbyggande med skatter som gör att producent och konsument inte kan mötas. Hur stor andel av busspassagerarna äger företag som producerar varor?

  Om det är så att busspassagerarna alla lever på räntor från utlånat kapital kan man slå två flugor i en smäll; eliminera skuldbergen, räntorna och…

  Det brukar finnas en hake; antagligen kommer räntorna att hamna på riktiga nivåer när låneexpansionen upphör. LO kan inte längre kräva att räntan sjunker från ett till noll när den står på fem. Vi kommer att vara så fattiga som vi egentligen är när dopningen upphör och tillgångsvärdena rasar.

 3. Jättebra du tar upp dom här orättvisorna Göte, det är flera jag pratat med och som tycker det är något bra och att man ska se upp till dom som skapat stora privata imperier med enorma förmögenheter. Ofta är det tjänstemän gärna inom privat sektor av något slag eller kanske ännu hellre någon liten företagare. Större företagare kommer jag inte i kontakt med. Med tanke på hur jag har det själv är det svårt att känna någon lycka över andras framgångar i kolossalformat men jag säger aldrig emot utan sväljer och försöker hålla god min. Sedan träffar jag också människor mer inom det sociala, kan ju var lite vad som helst ett sjukvårdbiträde t.ex. fast där är det mer sällan den där annars ständigt och obligatoriskt närvarande ekonomitonen utan man berör andra värden i tillvaron istället. Det är mycket som är viktigt men efter några timmar i materialism och lönsamhet kan det kännas som man kommit till en oas i öknen när man kommer i en grupp där allt kretsar till mera sociala och mänskliga värden.

  Nu ser jag fram emot ett regeringsbyte till hösten och även om det inte blir några större skillnad så kommer man med all säkerhet och känna att det går åt rätt håll igen efter åtta år av förlust efter förlust. Visst kommer det bli bakslag och det är kanoners utmärkt ni belyser riskerna här även om vägen redan är utstakad så behöver det inte då komma som kallduschar utan man är förberedd.

  Skatter och aktiv polik är en självklarhet för ett jämlikt och solidariskt samhälle. Marknaden måste styras av politiken. Vad som annars händer kan vi t.ex. se i den där bussen och bland bostäderna som inte finns till dom som behöver.

  Skatter är bra om dom används rätt för då kan det producerade fördelas någorlunda där det bäst behövs annars hamnar pengarna hos dom där som lätt ryms i den där bussen.

 4. Den här artikeln borde skickas ut till alla sveriges hushåll.Om man inte blir socialist efter att ha läst det här då blir man det aldrig.Artikeln har en sådan otrolig tyngd att man kan säga att,utifrån reaktionen på artikeln,är den en säker mätare på hur det står till med moralen där ute.Vad kommer borgarna att svara??Ytterliggare en borgerlig lösning på ett borgerligt vanvett??Vad skall dom kunna lösa på en koncentration av kapital som har gått så långt som det överhuvudtaget går att göra.Kommer de borgerliga ekonomerna att säga:Det är inte bara mycket bra,det är helt fantastiskt,otroligt egentligen hur långt vi har lyckats komma och på så kort tid.Ju fler kockar ju sämre soppa. Vi är verkligen stolta.En ofattbar bedrift.Skål tamejfan!!Skål tamejfan!!För att en ny religion har sett dagens ljus!Marknadsgudens religion är född!

 5. Året är 2053.I etern meddelas ett tragiskt och oundvikligt faktum.Kära mänsklighet!Den sista hyperoligarken är död!Oligarkens sista önskan var att en tusendel av alla oligarkens tillgångar skall växlas in till mynt,i alla världens valutor och fylla hans grav.Oligarkens sista önskan är uppfyld.Vila i evig frid.

Lämna ett svar