Vid danska Enhetslistan årsmöte i helgen tog delegaterna ställning för partistyrelsens förslag om att rösta nej till riksdagsledamöten Christian Juhls motion om att det radikala vänsterpartiets medlemmar inte längre skulle kunna vara aktiva i ett annat parti.
Juhl och fem andra motionärer ville att partier som Socialistiska Partiets systerorganisation Socialistiska Arbetarpartiet, Internationella Socialister och Danska Kommunistpartiet skulle upplösa sig själva eller finnas kvar bara som mycket lösa organisationsstrukturer. I praktiken avstå från att i demokratiska diskussioner hävda egna politiska strategier och upprätthålla egna internationella kontakter. De menade att deras fortsatta existens bara var en onödig kvarleva, alltsedan den tid för tjugofem år sedan när Enhetslistan bildades av bland andra dessa småpartier för att de tillsammans skulle kunna säkra platser i danska riksdagen.
Men partistyrelsen rekommenderade avslag och det med en mycket enkel motivering:
”Det framgår helt klart i stadgarna att man inte ska motarbeta Enhedslisten och det finns inte behov för något mer”.
En inställning som alltså fick ett viktigt stöd av årsmötet och det öppna, framgångsrika vänsterpartiet kan nu fortsätta med att arbeta efter samma organisatoriska recept som tidigare. Ett upplägg som självklart kräver återhållsamhet, ödmjukhet och att självständiga ideologiska strömningar i partiet inte arbetar med småskuren parasitism utan som Enhedslistan lojala och bästa byggare. Ett recept som fungerat också för grekiska Syriza och som borde smaka också för det svenska Vänsterpartiet.
.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, Enhedslisten, Enhetslistan, Johanne Schmid-Nielsen, Dansk politik
Hur motiverade Christian Juhl förbudet han föreslagit? Det ser ju ut att motarbeta EL, eller i alla fall intentionerna från dess bildande. Det ser ut som fraktionsförbud i en organisation bildad av fraktioner.
Det här är något jag alltid förespråkar; Söndrade vi falla men enade vi stå, eller ”tillsammans är vi starkare än dom”
Det är dom individualiserade borgarna som ska splittras och söndras och inte vi inom arbetarklassen. Nej, vi ska stå fast beslutade och enade under den röda fanan precis som hela arbetarklassen i industristäderna i Donbassområdet i sydöstra Ukraina med gränser mot Ryssland och Svarta havet.
Fyra miljoner invånare och en yta stor som Sverige söder om Vättern.
Det kan inte den väststödda fascistregimen nonchalera för då blir det KRIG
Någon, fantasi saknar du i alla fall inte. ”Enade under den röda fanan precis som hela arbetarklassen i …” Nonsens.
Du litar mer på Carl Bildt?
Mellan dina fantasier och Carl Bildts åsikter finns det rum för en sansad analys av vad som sker. Den litar jag på.
Carl Bildt lät påskina att gruvarbetarna skulle ställa sig på fascistregimens sida vilket jag tycker låter absurt. Möjligtvis kan det vara en borgerlig våt dröm. Har heller inte hört talas om att något sådant skulle ha inträffat.
Jag har ingenting emot en sansad analys men tyvärr har jag inte funnit den löpande någonstans. Intresset verkar svalt och i kölvattnet bildar Svenne Banan sin uppfattning via random media som står till buds = västpropaganda. Kallas också ”demokratisk fri oberoende media”.
J-vla hyckleri!
hej Göte,
jag undrar igen; varför ville Juhl förbjuda medlemskap i annan organisation parallellt med medlemskap i EL? Ville han gör EL till ett ”parti” (det är ju redan i namnet en front), eller resonerade han som så att vissa organisationer inom EL skrämmer bort ”massorna”, och måste döljas? Eller tyckte han att argument inte behövdes? Jag ser att Juhl är lärare, riksdagledamot och son till en grisbonde. Danmark är ju småborgerlighetens dejliga hemland. När man ska förbjuda andra att tycka saker i ett parti, brukar det bero på att man vill ha monopol för sin egen åsikt. Har Juhl någon offentlig åsikt som gör att han inte kan tolerera andras?
Vet faktiskt inte SL. Ska återkomma om jag får fatt på mer info.
Det er korrekt, at Enhedslisten (EL) blev dannet som en valgfront, men i dag opfatter alle det som et selvstændigt parti, og de ”partier”, der grundlagde EL for 25 år siden, spiller i dag en meget lille rolle i EL. (Dog har SAP en relativ stor indflydelse). Christian Juhl mener, at nogle af ”partierne” i Enhedslisten (ikke SAP) arbejder illoyalt og mest tænker på at fremme deres egen sag i stedet for at arbejde for Enhedslistens interesser. Han er tilhænger af fraktionsfrihed, men ikke for ”partier”, kun at man organiserer sig som en tendens eller på en politisk platform. Men kun ganske få delegerede stemte for hans forslag, som stort set ikke kom til debat på årsmødet. Den vigtigste diskussion var om et nyt principprogram. Se SAPs kommentar om resultatet her: http://sap-fi.dk/side.php?id=1313