”Hjärnsläpp” i SVT-Rapport om svenska skattefifflare i Schweiz

Storbanken HSBC i Schweiz fick i går bekämpa ”en internationell brandstorm av protester och upprördhet” när det avslöjades att den hjälpt korrupta och kriminella affärsmän till skattebrott i sina hemländer. I exempelvis Belgien där banken är under utredning överväger en domare att utfärda en internationell arresteringsorder för dess ledning.

Ja, så berättas det i dag i den brittiska tidningen Guardian som var en av de tidningar som avslöjade den stora härva av skattebrott vilken kom i dagern sedan en av HSBC:s IT-experter, visselblåsaren Hervé Falciani, prånglat ut en datafil med namnen på över hundratusen internationella skattebrottslingar.

HSBC garanterar fläckfri tvätt av svarta pengar…

Bra att komma ihåg i sammanhanget är också att det är i HSBC:s skattevalv som Greklands kriminella rika överklass gömt delar av de förmögenheter den undanhållit beskattning i hemlandet. När journalisten Kostas Vaxevanis för två år sedan publicerade namnen på 1 991 grekiska medborgare som anlitat bankens tjänster undslapp han (!) två års fängelse för ”databrott” bara tack vare ett fantastiskt folkligt stöd. De förmögna greker som gjort sig själva till skattefrälse ifrågasattes inte överhuvudtaget av sina egna i det korrumperade rättsväsendet…

I Sverige var det inte heller precis en brandstorm som i går drog fram i media. Det pyrde till lite grand. Mer blev inte. Fotbollsproffset och kändisen Andreas Andersson hängdes ut och det berättades att ”flera hundra svenskar” (egentligen drygt 500 vilket är dubbelt så många) finns med i datafilen. Tusentals andra har ju  redan gjort ”en självrättelse” och slipper därför undan. Gårdagens fokus i skattefrågan var i stället inställt på om det var sverigedemokraten och riksdagsmannen Martin Kinnunen eller partiets revisor som skattefifflat när det gällt redovisningen för partiets eget mediabolag Samtid och Framtid. Inte oviktig, men varför bara visa upp en liten mört när också de stora gäddorna fastnat i näten?

SVT släpper okommenterat fram en revisor från Bird&Bird, en firma som älskar sina kunders passioner. För skattesmitning?

I SVT:s Rapport återspeglades statens och den styrande elitens lättsinne inför den stora skatteskandalen med ett inslag som faktiskt får kallas för ett redaktionellt och journalistiskt hjärnsläpp. En av de skatterevisorer (brännvinsadvokater sa man förr) som jobbar i detta juridiska skumrask, Staffan Andersson anställd i firman Bird&Bird, fick, helt okommenterad, road och med ett förtjusande leende på läpparna banalisera sina klienters kriminalitet. Kanske också ett sätt att vifta undan anklagelser om koppleri i skattesmitning?


”Jag tror att det är väldigt många som bara har varit nere på skidsemester i Schweiz och tycker att det är lite häftigt. Så visst finns det det (många skäl till att man skattesmiter). Sen är det något av en tradition, man tycker att det ska vara så. Sen ligger det kvar det här med att undvika arvsskatt. Man litar inte på den svenska regeringen och vad som händer framöver.”

Så bedårande! Man är som seden bjuder nere på en liten skidsemester i Schweiz. Hipp som happ, i en av pisterna eller i minglet ”after ski” får man ett erbjudande (?) om att gömma undan några miljoner i skatt. Häftigt och dessutom en tradition i släkten och bland alla bekanta. Vem vet dessutom vad den (socialistiska) regeringen därhemma kan hitta på…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar på ””Hjärnsläpp” i SVT-Rapport om svenska skattefifflare i Schweiz

  1. Pingback: Skum storbank hjälpte rika smita med skatten | Svensson

Lämna ett svar