Sveket i Aten

Inte oväntat, men mer än trist, mycket, mycket  ledsamt.

”I nationens intresse” sviker Syrizas majoritetsledning både sitt eget program, sin valplattform i vintras samt folkets ursinne mot trojkans svältpolitik i folkomröstningen. Bristen på solidaritet i övriga Europa – främst från alla de socialdemokrater som definitivt har ”flaggat ut” från varje form av kämpande arbetarrörelse – är grundorsaken.

Det är också uppenbart att Syrizas sittande ledning inte tänkt längre än så här. Bristen på alternativ strategi är skriande.Vi får se hur den interna vänsteroppositionen och andra mer stridbara grupper agerar framöver. Men Greklands kris är definitivt inte löst. Vi lär dessutom få ett nytt bevingat ord, ”att göra en Tsipras”, dvs att över en natt göra en kovändning i politiken. Han och majoriteten av partiets riksdagsfraktion skadar, förlöjligar, inte bara det egna partiet, utan också den grekiska vänstern i stort. Ja, tveklöst socialistiska och folkliga rörelser i hela Europa. Nedan en länk till det politiska alternativ som Vänsterplattformen i Syriza förde fram vid debatten i Syrizas riksdagsgrupp:

https://www.jacobinmag.com/2015/07/tsipras-euro-debt-default-grexit/

”Från det absurda till det tragiska”!  Här en länk till en artikel där från Syrizas vänster dömer ut riksdagsmajoritetens svek. Ser i en intervju att Tsipras tänker ”ta itu” med rebellerna i de egna leden när han kommer tillbaka från Bryssel. Vi får hoppas att det snarast blir en majoritet på en demokratisk kongress som ”tar itu” med sin egen riksdagsfraktion!

https://www.jacobinmag.com/2015/07/tsipras-syriza-greece-euro-debt/

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar på ”Sveket i Aten

  1. ”Det är också uppenbart att Syrizas sittande ledning inte tänkt längre än så här. Bristen på alternativ strategi är skriande.”
    Exakt/ just därför att varken Syriza eller Podemos är de revolutionära ledarskap som Fjärde Internationalen/ FI så gärna vill att de ska vara. Tsipras svek var inte förvånande utan just vad KKE och Antarsya förväntat sig!!!! Nu blev det bara extra avskyvärt eftersom det raderar hela valresultatet i folkomrösningen/ men en nyttig läxa för FI´s nuvarande strategi. Tsipras knäfall för EU-eliten och NATO öppnar istället vägen för yttersta högern.

Lämna ett svar