USAs Kongress sviker arbetslösa

Bättre rik än arbetslös.

.

I går var det sista dagen för den amerikanska Kongressen att förlänga a-kassan för de som gått arbetslösa i mer än sex månader. Det är ingen liten affär.
Kongressens vägran att förlänga a-kassan innebär nämligen att två miljoner arbetslösa förlorar sin a-kassa under december månad. De republikanska kongressmedlemmarna tillsammans med en hel bunt demokrater lever i ko-ko-land. En efter en av dem förklarade inför Kongressen att det inte var bra att ge de arbetslösa stöd utöver de lagstiftade sex månaderna eftersom det skapar ”bidragsberoende” arbetare som inte längre söker jobb. Har du hört den förut?
Samtidigt ska Kongressen ta ställning till om Georg W. Bushs skattelättnader ska fortsätta att gälla även efter 1 januari 2011. Vita Huset har föreslagit att de förlängs och görs permanenta för alla familjer som tjänar under 250 000 dollar per år och för ensamstående med inkomster under 200 000 dollar per år.

.

George W Bush kapade skatterna för de rikaste.
Eftersom nio av tio medlemmar i Kongressen har inkomster över dessa tak är det egennyttan som styr. En grupp demokrater menar att det är för låga inkomster och förslår i stället att gränsen sätts vid 1 miljon dollar per år. Det blir då en affär för bara 315 000 hushåll. De flesta republikaner, speciellt Tea Party anhängare, vill att skattelättnaderna permanentas för alla oavsett inkomstnivå. Det motsvarar ett bortfall på 700 miljarder dollar i statens inkomster de närmaste tio åren.
Kongressens medlemmar är dock ansvariga människor som inte vill äventyra statens budgetunderskott allt för mycket, så de arbetslösa får finna sig i att räta in sig i kön till soppköken. De blev just två miljoner fler.
En lite mer seriös titt på antalet arbetslösa i USA visar främst av allt att antalet långtidsarbetslösa är betydligt fler än under någon annan recession i modern tid, närmare bestämt 42 procent av de 15 miljoner registrerade arbetslösa. Enligt den officiella statistiken går det just nu fem sökande på varje ledig plats. Kvar blir fyra som enligt marsmänniskorna i Kongressen latar sig.

Så här läser du diagrammet: Lodrätt axel = antalet arbetssökande per ledig plats

Vågrätt axel = antalet månader sedan recessionens start

Övre linjen   = Recessionen 2007-2010    Undre linjen = Recessionen 2001

En ettårig förlängning av a-kassan skulle kosta 60 miljarder dollar det vill säga mindre än en tiondel av skattelättnaderna för de rika. Men i Kongressen är det bara rika som debatterar och beslutar så det blev nitlott för de som söker ett arbete.

.

Media:GP1,DN1,DN2,DN3,SVD1,DN4,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar