Segra eller dö

-Vi vill inte höra fler löften som inte hålls, för tiden är inte på vår sida och en fortsatt utdragen konflikt kan leda till katastrof för  regionen och för världen.

Orden är Riad Seïfs, vice president i den nationella syriska koalitionen. De sammanfattar det mycket delikata, kanske rent av förtvivlade läge, som den syriska revolutionen befinner sig i.

Efter bombningar i Homs 7 oktober 2012

De senaste dagarna har media rapporterat om en mer självsäker Bachar Assad, som säger att han kan krossa oppositionen inom 14 dagar om det inte vore för Turkiets stöd till oppositionen. Det är naturligtvis nonsens. Men ändå speglar det en mycket allvarlig situation som oppositionen kämpar med –de saknar adekvata vapen och till och med vanlig ammunition till handeldvapnen. Fortfarande kan Assads ryska Migplan ohotat utföra sina flygräder mot civila stadsedelar, brödköer och alla andra mål som generalerna verkar prioritera.

Allt prat om ”omfattande vapenhjälp” till de kämpande rebellerna är inget annat än just prat. Tyvärr är det ett prat som också förs vidare av en betydande del av den europeiska vänstern, eller vad som kallar sig för vänster. En vänster som med sitt stöd först till Khaddafi och nu till Assad är på väg ut i en politisk terräng där stöd till folk som gör uppror inte längre är en absolut prioritet. Var deras politiska resa kommer att sluta återstår att se. Men vi tror att det värsta är att befara.

Civila och barn kan inte stå ut med allt lidande i längden. Aleppo 21 oktober 2012

-Oppositionen har inte erhållit tillräckligt med stöd, definitivt inte i nivå med vad regimen får från sina vänner, så vi hoppas se mer komma, speciellt vad gäller avancerade vapen, sådana som kan slå ut flyget och förstöra stridsvagnar. Så länge styrkeförhållandet på marken inte ändras kommer regimen inte att vika sig, säger Louay Safi från SNC.

Ända sedan upproret tvingades att börja försvara sig med vapen, eftersom varje protest möttes med skarp eld och alltfler offer skördades, har beväpningen av miliserna haft två källor. Endera är det vapen som avhoppade soldater tagit med sig och vapen som kunnat erövras via attacker på arméns vägspärrar och lager eller vapen som rebellerna kunnat köpa av korrupta officerare i Assads armé. Det förklarar den närmast totala frånvaron av effektiva försvarsmedel mot ryska Migplan, trots att vanliga bärbara luftvärnsrobotar, typ Stinger, finns i överflöd på den internationella vapenmarknaden och i lagren hos de regimer som säger sig stödja upproret som Qatar och Saudiarabien.

”Avancerade” vapen sätts in mot Assad. Aleppo 20 oktober 2012

Men varför? Hur kommer det sig att alla ”Syriens vänner” som samlas i lyxhotellen världen över för att proklamera omfattande hjälp till att bli av med Assads regim till sist inte ens släpper fram en bråkdel av den finansiella hjälp de utlovat? För att inte tala om relevanta vapen.

Svaret är tyvärr mycket enkelt. Vare sig USA/EU eller Qatar/Saudiarabien vill att de som strider med vapen i hand ska vinna på marken och störta regimen. Det finns många bevis för att det förhåller sig så. Några citat av representanter för ”Syriens vänner” kastar ljus över situationen:

-Även om vi bortser från al-Qaidas globala jihadistiska agenda är grundproblemet det följande: Vill vi skapa en ny situation liknande den i Libyen mitt i hjärtat av Mellanöstern? Syrien ligger på en seismisk spricka –med religiösa seismiska sprickor och ideologiska sprickor- Syrien ligger på gränsen mellan en intressesfär dominerad av Iran och den sunniarabiska världen. Det är en plats där mycket står på spel och där det saknas effektiva ersättare”.

En kvinna bärs bort från sitt bombade hem i Aleppo den 13 oktober 2012

Orden kommer från Kamran Bokhari, vice-president för Middle Eastern and South Asian affairs at Stratfor, som är en amerikansk tankesmedja, specialiserad i strategiska studier och med stort inflytande i Washington.

-Det saknas effektiva ersättare , är nyckelorden i citatet ovan. För med ”effektiv” menas en politisk kraft som kan leda en ”ordnad övergång” i Damaskus, som utan att skapa en ”libysk” situation kan ta över efter Assads regim och samtidigt undvika att den syriska statsapparaten och då framför allt armén faller samman. Det innebär automatiskt att en militär seger för FSA:s miliser är något som imperialismen och oljemonarkierna vill undvika till varje pris, kanske till och med till priset av en seger för Assad.

-USA:s mål är fokuserat på att stödja ett slut på Assads regim, varför vi utövar omfattande påtryckningar på regimen via sanktioner och andra medel. Samtidigt verkar vi för att stärka Syriens Oppositionsråd som vi erkänner som den legitima representanten för det syriska folket, sa nyligen Ben Rhodes, Obamas tillförordnade nationella säkerhetsrådgivare vid en presskonferens.

Medlemmar i FSA i Aleppo kopplar av med dans. 19 oktober 2012

Problemet för Obama och andra krafter som söker ett ”ordnat” maktskifte är att det syriska upproret inte erkänner SNC som sin ”legitima representant”. Tvärtom finns det många bevis för att lokala miliser och den civila oppositionen i de lokala samordningskommittéerna LCC ser med stort misstroende på sina påstått ”legitima” representanter.

Summan av dessa komplikationer är att den materiella och finansiella hjälpen till de som kämpar inne i Syrien ges i form av dropp, tillräckligt för att upproret inte ska krossas, noggrannt begränsat för att de väpnade miliserna inte ska segra.

Ett uttalande av Lady Ashton, EU:s så kallade utrikesminister, gör det nästan pinsamt klart vad det gäller halvmesyrerna i hjälpen.

-Innan 18 februari är EUs ministrar i behov av absolut klarhet över vad som är och inte är tillåtet enligt EU-reglerna och vad oppositionen verkligen vill ha.

Det kan inte vara sant, man tror sig drömma. Efter två års uppror och tiotusentals döda funderar utrikesminister Ashton över vad oppositionen vill. Groteskt. Hon frågar sig om vapenembargot mot Syrien ska hävas och vilken utrustning som verkligen ska ses som ”non-lethal”, som exempelvis hjälmar och skyddskläder. Som om hjälmar skulle skrämma piloterna i Migplanen.

Resterna av en Mig-21 nerskjuten över Idlib 21 september 2012

Vapenembargot mot Syrien är inget annat än ett fikonlöv för Washington och Bryssel. För det råder bara ett vapenembargo mot oppositionen, medan vapenleveranserna från Ryssland och Iran fortsätter i högt tempo. Närvaron av några tusental jihadister i Syrien tas till ursäkt för att sätta droppkanyler på oppositionen. Qatars och Saudiarabiens stöd till de salafistiska grupperna, som den beryktade al Nusrafronten, är inget annat än ett försök att diskreditera revolutionära uppror i hemmapublikens ögon.

-Om ni funderar på att göra uppror mot Kungen och överheten går det som i Syrien, är budskapet till de i Qatar och Saudiarabien som tänker i oppositionella banor.

Den syriska revolutionen har behov av allas vår solidaritet. Risken att despoten i Damaskus ska gå segrande ur kampen om makten verkar öka för var dag som de kämpande miliserna saknar en utrustning värdig namnet.

Hur länge till ska familjen sitta i guldstolar?

Befolkningens förmåga att strida har gränser. Lidandet under flygbomberna och stridvagnarnas granater blir en dag till slut outhärdligt. Motståndskraften är inte outtömlig. Utan avgörande segrar inom kort finns det en stor risk för att Assads välbeväpnade arméer och gangstermiliser kan vända situationen till ett nederlag för revolutionen.

Då kommer de som verkar för en ”ordnad” övergång utan seger för upproret att stå som ansvariga för att despoten lyckats klamra sig fast vid makten och det för många år framåt. Och en seger för diktaturen kommer att sluta i ett hämndens blodbad på de tiotusentals unga människor som vågat resa sig och försvara revolutionen mot diktaturen med vapen i hand. Familjen Assad har redan visat vad den är kapabel till. Tiotusentals medborgare i Hama slaktades utan pardon 1982.

Segra eller dö. Det är de enda alternativen som återstår för alla de som nu i två år stått upp emot diktaturen i en kamp för frihet och värdighet.

Benny&Göte

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

15 reaktion på “Segra eller dö

 1. Det är intressant och se hur du ENDAST pratar om ett scebario där regimen ”vinner” och vilken katastrof det skulle vara. Vad sägs om att skriva nån gång hur du ser situationen i Syrien i ett läge där rebellerna skulle största regimen? kan vi då inte prata om hämndreaktioner? var kommer en hel arme att ta vägen? hur ska man blir av med de beväpnade salafister? kommer de övriga länderna att tillåta det eller ser vi en fortsatt kamp med små beväpnade grupper som med olika intressen kommer driva fram ett smutsigta inbördes konflikter a la Lebanon (18 år) och Irak (10 år). Och då har vi inte gått in på sen ekonomiaka delen, listan är lång. MEN jag vill gärna höra hur du ser utveckligen vid ett scenario där regimen faller.

  Vi vet alla att varken väst eller saudi/qatar bryr sig om det Syriska folket. Det beskriver du mycket bra. Anledningarna är många och tydliga. Vad som är ironiskt är att du i din text också ber just dessa att hjälpa rebellerna med mer vapen. Hur ska de göra det om deras största intresse är att hålla den här konflikten vid liv?

  Alla vi inser också att kriget som pågår är tyvärr inte längre för frihet och demokrati. Denna vision och förhoppning försvann efter 6 månader av upproret.

  Åsman och Kilen, ni behöver inte vara oroliga för att regimen ska vinna det här snabbt. Det finns många kort fortfarande att spela på det syriska folket. En av de är att ta in biologiska vapen in i Syrien, använda det på folket och sen anklaga regimen (vilket skulle vara patetiskt när hela världens ögon är på de). Alla kommentarer om biologiska vapen från roliga snubbar i usa/uk/france är egentligen inte att varna regimen att använda dessa vapen, utan ett hot om att vi kan när som helst anklaga er för detta (för vi äger medierna) och därmed ha en anledning att gå in militärt.

  Snälla sluta med all vapenskrammel. Det syriska follet behöver stöd för att nå fred som kan leda till en gro för utveckling och frihet. Det sista de behöver är mer vapen

 2. Basse,
  Slutsatsen av allt du skriver är att den enda som ska ha vapen är regimen. Att den visat sig förmögen till massakrer på sin egen befolkning är inget att bry sig om. Kanske Assad blir en snäll gentleman om rebellerna lägger ner sina vapen? Är de retgimen som ska skapa FRIHET?
  Vad som händer efter Assads fall kan man spekulera om. Det kommer enbart att bero på styrkeförhållandena på marken, mellan frihetliga krafter (som finns trots ditt tvivel) och de salafistiska krafter som alla är överens om är en minoritet i kampen. Det enda som räknas är seger över regimen. Garantier för vad som ska komma efter finns inte. Man styr inte en revolt och ett folkligt uppror med joystick från en ledningscentral.
  mvh
  Benny

 3. Du läser artiklarna på ett lustigt sätt , Basse. Det framgår rätt klart att kriget är ett självförsvarskrig mot regimen, och att det finns en demokrati-fråga i grunden, mot en helt antidemokratisk regeringstradition. Det är regimen som förhindrar en fred som grundar för frihet, den vill ha en fred som bygger på de andras förtrycks.

  Angående biologisk-kemiska vapen, så har USA tagit bort dem ur sin arsenal, det är Ryssland och deras gamla associerade som har sånt i arsenalen, och använder det. Eftersom BC-stridsmedel slår ut allt inom ett geografiskt område är de inte ens användbara för den groteskaste regim, folket bor uppblandat med varandra, attackerar man sunni på en gata stryker alawiter på granngatan också med.

 4. Det bästa jag läst på väldigt länge. Det ni skriver sammanfattar situationen väldigt väl. Saudierna och andra gulfstater vill inte att regimen ska störtas än, för dem står på tur. Och även de skulle vilja hjälpa oppositionen med vapen så får de inte för USA/Israel. Mina källor i Syrien bekräftar det ni skriver, de får inga tunga vapen, de får endast in lite ammunition för lättare vapen.

  Ni har också rätt med att utländska salafister är en minoritet bland de beväpnade inne i Syrien. Det räcker för mig som syrier att kolla på videoklipp som läggs upp dagligen så inser man att de flesta är syrier. Jag har säkert sett 1500 videos ifrån Syrien och de flesta som pratar i videon är syrier, de hörs tydligt på deras dialekt.

  Men jag måste säga att de salafistiska grupperna vunnit mer respekt den senaste tiden, enligt mina kusiner är dem mycket mer målmedvetna och inte rädda för döden. De är inte heller några tjuvar. De har haft problem i FSA med att det finns folk med låg moral som snor saker och härjar runt.

  Att de får mer inflytande är ett stort problem för revolutionen, vi hoppas att de beger sig vidare när detta är över.

  Väldigt få människor och makter är på syriernas sida. Dem flesta ser bara detta som ett spel. Saudierna försöker dämpa sitt folk genom att låtsas hjälpa oppositionen i Syrien och Israelerna njuter mer och mer för varje dag av ett försvagad Syrien.

  Den största landsförrädaren är Al Assad och hans anhägnare. Varför riktar han inte sina vapen emot Israel som nu senast förra veckan bombade inne i Syrien?
  Hans psuedo-antisionist mask har ramlat av för länge sedan. Jag hoppas bara att vänstern och andra så kallade anti-imperialister inser detta.

  / Mahmoud

 5. Tack för att du med dina kontakter och med din egen analys bekräftar den bild vi har kommit fram till.

 6. Hej Mahmoud,
  Instämmer i Götes tack för den information du ger. Vi är bara glada över att våra analyser kan hjälpa till för svenskar att förstå vad som sker och vad som står på spel i Syrien.

  mvh
  Benny

 7. Benny,
  Jag tycker att framtiden är lika intressant att spekulera om som det är med själva revoutionen och dess drivande krafter. En revolution har inget värde om den enbart har som mål att störta något, speciellt om detta något är själva grunden för det man slåss för (frihet och mänskliga rättigheter). Att slåss nerför ett stup är ingen lösning för någon av parterna. Om den ena parten är beredd att gå hela vägen, då gäller det att välja en annan spelplan är ett stup!

  sl,
  Jag ser inte det lustiga. Det du pratar om är givet. Ingen säger att Syrien har varit en demokrati eller att regimen består av änglar. De känner sig hotade och kommer att försvara sig mot hotet vad det än kostar. Ska vi testa hur långt de kan gå? Det vi pratar om är en lösning på en mkt komplicerad konflikt. Om du väljer, liksom benny & co, att ignorera var den här fighten är på väg så är det naivt och sago-tänk. Att prata om Assads avgång, eller ännu värre, en kollaps av militären, som ett frid och fröjd scenario är långt ifrån någon realitet.

  Mahmoud,
  Jag håller med dig och Benny&Göte vad gäller det smutsiga spelet som saudi o qatar jobbar med. Samma sak gäller för övriga västmakter. De vill hålla denna konflikt i gång så länge som möjligt där ingen av parterna klarar av att slå ut den andra. Samtidigt är det dessa makter som har erkänt en grupp av oppositioner som den legitima representanten för det Syriska folket medan folket inte ens känner till de.
  Salafisterna må vara den mindre delen, men dina ”1500 video” säger egentligen igenting. Syrierna har all intresse att visa dessa videon. Så ett par hundra syrier kan skapa tuseltals videon. Den stora frågan är, i ett hypotetiskt scenario att militären skulle kollapsa och att regimen faller: vem skulle då ta åt sig äran? den externa oppositionella koalitionen (som iof inte erkänns av FSA)? de verkliga revolutionärerna där en del har tagit upp vapen (med alla sina fraktioner)? eller kanske salafisterna som har störst militärisk makt? så du menar att dessa salafister ska springa upp för kullen på Golanhöjderna och kasta slangbellor ner mot Israel när konflikten är klar? kommer Iran/saudi/Qatar/väst/Ryssland/Lebanon/Palestinier samsas och driva en fruktsam utveckling för Syrien?

  Faller Syrien så faller den länge och smärtsamt. Hade man lyckats bryta regimen de första 6 månaderna då hade en sån lösning kunnat fungera. Nu är det inte en lösning längre. Den syriska armén (där soldaterna faktiskt representerar en stor del av det syriska folket) blir starkare och starkare än tvärtom. Anledningen till det är att regimen kan använda mer och mer av armén. Tidigare vågade man inte göra det för att man var rädd att många skulle byta sida. Nu hotar konflikten syrien som land och folk och det har gjort att många som stått i mitten är nu helt övertygade om att lösningen är en evolution snarare än en revolution. Även om det sistnämnda vore att föredra…

 8. Basse,

  regimen är en minoritetsbaserad maffia-verksamhet, den försörjer sig på monopol inom export/import som den försvarar som vilken mexikansk knarkkartell som helst. Den skjuter sönder ”sitt eget” land, just därför att det inte är dess land, den skjuter sönder andras egendom. Denna regim är dödsdömd, beroende inte på andra, utan på dess egna egenskaper. Den faller inte för att folk protesterar, folk protesterar för att den är genomrutten. Fallet kommer inifrån regimen, det är fel på regimen. Det är inte fel på den som protesterar mot något genomruttet.

  Sunni är inte på något sätt bättre än alewiter eller shia, genom att skjuta ihjäl dem för att de demonstrerade startade regimen kriget, som nu lämnar öppet spelrum även för wahabister. Som Ryssland redan meddelat har Assad gjort om Honeckers misstag, och inte anpassat sig i tid. Om Assads armé faller samman beror det på Assad, man placerar ansvaret hos dem som med våld tagit det, det är Assad som tar på sig ansvaret.

  Västvärlden kommer inte att förse rebellerna med vapen, eftersom ingen vet kan avgöra vart vapnen vandrar sen. Den genomruttna regimen kommer att falla ändå, under omständigheter den själv orkestrerat.

 9. sl,
  ingen vet ännu. Jo de som skickar vet ju. Spekulationen i texten är att det kommer från f.d. Jugoslavien. Men det kanske är Obama som gett grönt ljus till en underleverantör.

 10. sl,
  Många inom regimen har gjort misstag på alla nivåer. Ska hela det syriska folket betala för det? de som vill kriga mot regimen får gå utanför städerna och kriga så mycket de vill. Men att dra med sig alla i det är heller inte rätt.
  Alla som demonstrerar och vill ändra regeringen ska jobba vidare med det och bör få allt stöd eftersom denna korrupta regering bör bytas. Men att göra det på bekostnad av sönderfallet av det syriska samhället är fel väg att gå. Finns det ett sätt att göra en sak på, så finns det ett annat.

  Jag är säker på att det är möjligt att få en positiv evolution i Syrien genom en bred förhandling mellan de oppositionella krafterna och regimen. Men för att det ska ha något chans att lyckas så måste alla nuvarande krafter stå bakom det och sluta med destruktiva steg (pumpa in mer vapen) eller kommentarer (att Assad måste avgå innan en förhandling startar).

  Benny,
  Hur drog du slutsatsen att det är icke-salafister som har fått tag på vapen? Har du sett videon?
  RBG och dylikt har funnits och används sedan länge av rebellerna i Syrien. Det är två saker som kommer att ändras i och med att man tar in mer vapen till rebellerna. 1: siffran över de oskyldiga som dör varje dag kommer att öka. 2. konflikten kommer att vara längre.

 11. Basse,Det är inte jag som säger något. Det är internationella vapenexperter som säger att det är nya vapen som FSA inte haft förut och som de måste ha fått utifrån eftersom den syriska armén inte har den typen av vapen. Experterna tror att de kommer från Balkan. Till och med jag kan se skillnaden mellan en RPG och de granatgevär som syns på videoklippen.
  Hur du fortfarande kan tro på förhandlingar med Assad begriper jag inte. I hans ”berömda” tal på Operahuset bjöd han in till förhandlingar med preciseringen att han först skulle ”göra slut på de utländska terroristerna”. Vad det innebär behöver vi väl knappast tvivla om?

 12. Det ser inte ut som de gamla ryska effektiva och uthålliga vapnen vi sett sen 1965, de ser lite nyare ut. Turkiet har mycket lätt att skicka in vapen i Syrien, tillhör sunni, har massor av nato-vapen sen decennier och kan dessutom vara korrumperat på ett sånt sätt att det inte är regeringen, utan militärer som privat säljer/skänker vapen till sina fränder på andra sidan gränsen. Förhållandet Assad-Turkiet är dåligt numera. Obama vill inte sälja till okända, men kan inte hindra Turkiet från att tömma gamla lager. Snart kan det komma nya beställningar på CarlGustav till Bofors. Balkan hade sovjetmaterial, men där kan finnas vad som helst nu, via internationella vapenhandlare i begagnatbranschen.

  Kriget i Syrien beror på att Assad inte förhandlar, hans regim är inget misstag, den är administrationen och armén till en maffia. Det syriska folket betalar för att Assad sitter kvar, precis som det tyska för att Hitler satt kvar, utan övrig jämförelse. Assad vill inte förhandla mer än Hitler, Mugabe eller Kim. Hela folken betalar, inte för ”misstag”, utan för kalkylerad risktagning inklusive massmord från regimens sida. Krigen är inte offrens fel, krigen startar med diktatorn, avsiktligt.

 13. Nu står det i New York Times vem som skaffar vapen till nationalister och sekulära i Syrien; det är Saudiarabien som köpt stort i Kroatien och skickar till Syrien. De har tidigare levererat till sina allierade wahabister, men nu senast är det resten som fått leveranser. Sägs det.

  Man undrar ju lite om relationerna mellan de två stora islamistiska stråken; sunni och shia. Det verkar väldigt infekterat, men man förstår ingenting av det.

Kommentera