Assads linslus

Diktaturer och auktoritära regimer saknar ofta både finess, fantasi och god smak. Assads styre är inget undantag. Klumpig propaganda som ingen kan ta på allvar är lego. Men i videoklippet här under avslöjar Syrian4all ett ovanligt töntigt propagandanummer.

En ”hygglig prick” som bombar sin egen befolkning och raserar hela städer.

Mannen på gatan, folkets röst, är en betald bluff. Han heter Souhayb Chouaib och har hittills dykt upp i syriska statliga tevens reportage arton gånger. Att propagandamakarna trodde det skulle passera obemärkt säger mer om deras fantasi än något annat. Han dyker upp som mannen på gatan där det hänt ett attentat och talar i folkets namn.

Han dök upp i ett reportage från Banyas då representanter för en välmenande internationell delegation besökte orten. Souhayb syns nickande och leende på skärmen. Han dyker upp som upprörd medborgare i moskén där den gamle sunnitiske imamen dog i ett underligt bombattentat den 21 mars 2013.

Han fanns med i ett teveprogram om bostadsbristen i rollen som medborgare med sunda åsikter. Nästa gång deltar han i en spontan demonstration utanför en moské. Han har intervjuats av BBC:s arabiska kanal och andra internationella media som trott sig funnit en vanlig medborgare som vågar tala ut.

Nu är hans roll som mannen på gatan över. Men Assad har fler ”vittnen” på lager. Syrian4all har redan upptäckt en ny linslus som redan funnits med sju gånger i statliga tevens ”direktreportage”.

När man inte är säker på vad den ”vanlige” mannen på gatan kan tänkas säga är det säkrast att anställa en linslus som vet vad som ska sägas.     

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 svar på ”Assads linslus

  1. Haha vad kul att ni också har fått upp ögonen för denna linslus. Jag har följt honom sedan april 2011. Min favorit karaktär är när han är en fattig poet som bor i en by. Han var helt okej som militärpolis efter ett av assads bombningar i Damaskus som skylldes på terroristerna. Så fort han är med så vet man att regimen är bakom det hela.

  2. Mahmoud, edt var intressant. Det betyder att Assad hade behov av falska ”vittnen” redan från revoltens första dag. Har du koll på det nya ”vittnet” som enligt artikeln redan uppträtt 8ggr.?

  3. Hej Benny,

    Jag känner till linslusen som är med i youtubeklippet. Det är han som har varit med sedan 2011. i klippet finns också en yngre kille med lite längre hår. Han har också varit med en del.

    Vem är den andre linslusen ni pratar om?

  4. Mahmoud, jag vet inte vem det är. Det bara står i texten att Syrian4all har upptäckt en ny linslus som dykt upp i tv 8 ggr.

  5. Pingback: Är det verkligen fred... | Svensson

Lämna ett svar