Samordnar Obama och Assad flygräderna mot Raqqa?

Frågan i rubriken är mer än berättigad. Sedan den 25 november har Assads flygvapen dödat hundratals civila i Raqqa där befolkningen igen dagligen terroriseras av trotyltunnebomber.

Assads trotylbomber kan inte riktas mot specifika mål. Syftet är att döda och terrorisera civilbefolkningen.

Hur är det möjligt att Assads flygvapen kan bomba en stad vars luftrum sedan slutet av september kontrolleras av USA och dessa allierade?
-Det amerikanska och syriska bombflyget avlöser varandra ovanför staden med några timmars intervall. Tisdag eftermiddag bombade syriska plan, på kvällen bombade amerikanska plan. Man utför inte en sådan luftkampanj utan samordning, säger aktivisten Abou Ward al-Rakkaw i ett skypesamtal med tidningen Le Monde. Abou Ward är en av aktivisterna bakom webbsidan ”Raqqa massakreras under tystnad” som retar gallfeber på ISIS med reportage om jihadisternas dagliga terror mot stadens befolkning.
Sedan den internationella koalitionens flygvapen i september började bomba ISIS i Rakka har många flyttat tillbaka till sina hem eftersom de såg att inga civila mål träffades av bomberna. Det tog slut med förskräckelse den 25 november då Assads flyg på nytt började vräka sina primitiva men mycket dödliga trotylbomber över stadens bostadsområden.
-Det verkar som att den syriska militären hämnas. Regimens ledare stod inte ut med de videoklipp där Daech, synonym för IS, visade hur sexton soldater halshöggs tillsammans med den amerikanske gisslan Peter Kassig. Men de gjorde sig naturligtvis inte besväret att bomba IS ställningar. Som vanligt är det de civila som betalar priset, säger Abou Ward.
Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att tänka sig att dessa alternerande bombningar alltsedan den 25 november med hundratals döda skett utan att USA gett Assad tillgång till luftrummet över Raqqa.
-Vi hatar regimen, vi hatar ISIS och nu hatar vi den internationella koalitionen nästan lika mycket, säger Abou Ward bittert.
I onsdags, 26 november, förklarade Nato att det inte finns några planer på att inrätta en no-fly zon över norra Syrien. Inga röda linjer här inte. Fritt fram för Assads flyg att bomba städer och byar till ruiner av sten och grus.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Samordnar Obama och Assad flygräderna mot Raqqa?

 1. Nej, Assad och Obama och Iran är inte samordnade, de för var sitt krig mot IS och civilbefolkningen. Den amerikanska politiken visavi sunni kanske måste vara valhänt? Hade man struntat i Turkiet och låtit Irak dela upp sig i sina nationer spontant och direkt, med sunni som oljeförlorare, så hade….

  Lätt att vara efterklok.

 2. Inte Syrien men nära…

  Läser idag att irakiska kurder önskar vapen och militär hjälp från Sverige

  Jag växte upp i ett Sverige som fredsbärande nation och en hjälpande vän i världens konflikter. Att deltaga i krigsförande aktiviteter var tabu.

  Men så är det tyvärr inte längre. Nu ska Sverige krypa för imperialisterna och ställa upp i deras kamp om världsherraväldet.

  Jag känner inte igen mitt Sverige längre.

  Åt helvete med EU och deras konflikter med övriga världen!

  Och åt helvete med Nato som ska ha med oss i tredje världskriget.

  Vi har inte med skiten och göra

  Ge mig mitt gamla Sverige tillbaka!!!!

Lämna ett svar