Många har sagt mycket om Charlie Hebdo. Men väldigt få i den svenska debatten verkar veta vad de pratar om. Ytterst få har läst ett enda nummer av tidningen, för att inte säga flera nummer.
Ändå har epiteten haglat från många håll. Islamofobisk. Rasistisk. Antisemitisk. Vulgär. Oansvarig. Respektlös. Fick vad man kunde vänta sig.
Att tidningen allt från sin start haft en enda genomgående redaktionell linje, häckla makten, häckla imperialismen och häckla religionen, är det få som sett till när skällsorden haglat. Ja till och med bland de som stolt försvarar yttrandefriheten och Charlie Hebdos rätt att publicera vad de vill, om det inte bryter mot existerande yttrandefrihetslagar, är det förmodligen skralt med kunskaper om vad som publicerats i tidningen, vilka och vad som häcklats i karikatyrer och text.
Mohammed överspelad av fundamentalister
-Det är jobbigt att älskas av idioter.
Nu kan vi luta oss tillbaka mot en omfattande undersökning av vad som dominerat den hädiska tidningens förstasidor, det vill säga den sida som speglar tidningens ”själ”. Två franska sociologer har helt enkelt granskat varenda förstasida i Charlie Hebdo de senaste tio åren. Det blir 523 tidningar. För att nagla fast tidningen som antisemitisk och/eller islamofobisk kunde man vänta sig en dominans på ettorna av bland annat dessa två teman. Men statistiken talar ett annat, ett helt annat språk. Bara 7 förstasidor av 523 har karikatyrer som driver med islam eller profeten Mohammed.
Så här ser den totala fördelningen ut:
336 förstasidor handlar om politik och politiker i Frankrike och internationellt.
85 förstasidor visar karikatyrer om ekonomin och sociala förhållanden.
42 ettor driver med idrotten och underhållningsindustrin.
38 ettor handlar om religionen och religiösa ledare: varav 21 om kristendom, 10 driver med flera religioner samtidigt, 7 är direkta karikatyrer av islam och till sist 22 om andra religiösa ämnen.
François Hollandes äventyr utanför presidentskapet fick både en och två slängar
I en annan studie som gjorts över vad Charlie Hebdo hade som tema på ettorna under 2014 visade det sig att Mohammed fick spela huvudrollen en gång av 52.
I tio år har alltså Charlie Hebdo ägnat i stort sett alla sin kraft åt att häckla politiska och världsliga ledare. Familjen Le Pen och Nationella Fronten intar första plats, följt av Sarkozy, Hollande, och politiska partiers tidigare ledare och statschefer. Därmed skiljer sig Charlie totalt från Jyllandspostens ensidiga redaktionella linje.
Själv har jag aldrig gillat Charlies stil och grova satirer. Men det ingår i yttrandefriheten att få vara grov och provocerande. Man behöver inte gilla det. Men när Charlies politiska hemvist i den anarkistiskt/socialistiska traditionen av antirasism och antiimperialism ifrågasätts av så många som aldrig ens hållit tidningen i sin hand då kan man fråga sig hur det är ställt.
Fyra miljoner franska medborgare fattade att angreppet på Charlie Hebdo var ett angrepp på det fria ordet och anslöt sig till protesterna under banderollen ”Je suis Charlie”. De gjorde de inte för att visa sin entusiasm för Charlies karikatyrer utan för att försvara rätten att tala fritt i samhället och i solidaritet med de mördade journalisterna.
Läs även andra bloggares åsikter om Charlie Hebdo, Terrorism, Frankrike, Islam
Väl skrivet och rätt i sak!
En liten detalj som inte har med angreppet på yttrandefriheten att göra, är vad vi ska göra med begreppet ”antisemitism”. Det inbegriper ju både judar och araber, och när större delen av judehatandet utövas av arabiska muslimer, dvs semiter, ska man kanske ta till ett annat ord? Självhat är iofs inte en obetydlig kraft, jag får känslan av att arabisk mindervärdeskänsla ligger i grunden bakom mördandet. Är det inte det anledningen till rännilen av jihadister från Europa till Syrien?
Hej sl,
Rent språkligt är ju antisemitism riktat mot både judar och araber. Men som bruket av ordet utvecklats finns det knappast någon som inte sätter likhetstecken mellan antisemit och judehatare. Därför tror jag inte att det skapar förvirring och av ordet ”judehat” går det ju inte att skapa en ism-form.
mvh
Benny
Bra genomgång utifrån förstasidesmaterialet. Som du skriver, mer fakta behövs innan de svepande fördömandena går fram som skördetröskor i balkonglådan.
Min egen skolfranska är för begränsad för att förstå 95 procent av Charlie Hebdos och andras texter i original. Så klargöranden behövs för mig och världens övriga 98 procent som inte har franska som modersmål.