Ghettot Gaza och staten Israel

Den 27 januari i år på ”Förintelsens dag”, när TV visade de historiska filmbilderna från Röda Arméns befrielse av Auschwitz-Birkenau, kunde vi samma kväll, ”live”, uppleva de dramatiska scenerna från ghettot Gaza, när kaskader av människor bröt in över resterna av de sex meter höga armerade gränsmurar som Hamas ingenjörer sprängt sönder. Under kvällen vävdes de historiska bilderna samman till en enda absurd surrealistisk komposition.

Än mötte oss rader med utmärglade mänskliga spillror från Hitlers industriella dödsläger. Än såg vi hur hundratusentals människor, getter och åsnekärror fullastade med bensindunkar i plast, hivade sig eller stjälptes över de sönderbrutna armeringsjärnen vid gränsen mot Rafah. Vi får svårt att fatta hur den ”demokratisk-judiska staten Israel”, med dess outplånliga minnen från nazisternas koncentrationsläger i dag kan stänga in en och en halv miljoner palestinier i ett ghetto, och som en hämndaktion för att dessa människor i ”arabvärldens första demokratiska val” utsåg Hamas som sina företrädare, sedan kan sätta ett ekonomiskt strypkoppel på fånglägrets utsatta människor.

Läs hela artikeln i Internationalen

I bloggvärlden om Israel, Palestina och Libanon: Jinge, Rawia Morra, LOKE, Svensson,
I media: AB, DN, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Ett svar på ”Ghettot Gaza och staten Israel

  1. Det är inte en hämnd men de outplånliga minnena gör att Israel måste ta på allvar när Hamas, Hesbollah och Iran säger att de önskar utplåna Israel. Uttalandet i dag från Iran var att Israel är en cancersvulst som måste elimineras.

Lämna ett svar