Skattepengar till bankerna

Ännu en bankakut har sett dagens ljus. I måndags lovade den brittiska centralbanken att den står som garant för alla halsbrytande bostadslån som flåsar i nacken på de stora gubbarna i den privata bankvärlden. Inte mindre än 600 miljarder kronor kan räkningen för skattebetalarna sluta med.

-Syftet är inte att skydda bankerna men att skydda offentligheten från bankerna, sa centralbankschefen Mervyn King till pressen. Vad han egentligen menar med det är det mer än svårt att förstå. För bankerna som nu sitter inne med värdelösa lån på bostadsmarknaden kan gå till Mr. King och byta lånen mot statsobligationer, helsäkra papper om än med låg ränta. Riskerna med bostadslånen tar centralbanken över. Varje lån som inte betalas tillbaka kommer brittiska skattebetalare att få stå för. Det ”skyddet”kan nog de flesta med glädje vara utan.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar