Kapitalisterna simmar nakna…

På direkten!

Fantomen, eller den vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Den nakna sanningen.

Den amerikanska finansgurun Warren Buffet sa att det « är när tidvattnet går ut som man ser vilka finansiella aktörer som simmat nakna ». Vi ser nu också en annan sanning. Nämligen att vad riskfonder, börspekulanter och andra « aktörer » på finansmarknaderna sysslar med är ett spel där vanliga människors skattepengar står som garant. I lugna tider gillar « analytiker » att understryka hur viktig dessa aktörers verksamhet är för att det ekonomiska systemet ska fungera friktionsfritt. Finansmännen sägs « smörja de gnisslande hjulen i maskineriet ». Att det är bara struntprat ser vi nu i krisens kölvatten.

Amerikanska centralbanken FED har förbjudit « kortning » av 800 bolags aktier. Vad är « kortning » ? Jo det är ett spel med lånade aktier. En « aktör » lånar aktier av ett företag som han sen säljer till hugade spekulanter. Spelet går ut på att « aktören » räklnar med att aktiens värde ska sjunka fram till den dag då han ska lämna tillbaka den lånade aktien som han just sålt. Gissar han rätt kan han köpa tillbaka samma aktier till ett lägre pris, inkassera mellanskillnaden som vinst och nöjd lämna tillbaka vad han lånat till den ursprungliga ägaren.

Förbudet mot « kortning »(short selling) sätter en grov käpp i hjulen på « aktörernas » spel. Klagovisorna lät inte vänta på sig. Även om finanspressen säger att det inte fanns något alternativ till den amerikanska centralbankens sätt att handha krisen hoppas « aktörerna » att förbudet ska bli kortvarigt. Hur ska de annars kunna tjäna pengar på att spela med andras pengar ?

-Vissa av mina kunder stänger bokstavligt sina konton och tar semester i två veckor- de kan inte agera under de här omständigheterna. De packar ihop och kommer tillbaka för att spela vidare när de vet vilka spelregler som gäller, säger en känd finansanalytiker till New York Times.

Klarare än så kan det inte sägas. Det är inget annat än ett spel. Ett spel med andras pengar. Varför skulle det vara viktigt för samhällsekonomin ?

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,Sydsvenskan,

Andra bloggar: En E-handlares bekännelser,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna ett svar