Bildt till nåder – fick sin ”obligatoriska dos vodka”

Varför granskas

inte Carl Bildts

utrikespolitik?

Ryssland har nu tinat upp sin isiga relation med Carl Bildt, efter dennes famösa uttalande under Georgienkriget om att man kunde jämföra Putin/Medvedev med Hitlertyskland. Han fick komma till S:t Petersburg, gå på teater, se på platsen där Rasputin avrättades samt ta sig en ”obligatorisk dos vodka” . Rödkindad och grann kunde vår utrikesminister sedan vid middagen hålla ett rosigt tacktal där han hoppades på en snar återinbjudan.

Naturligtvis hade det varit mer korrekt att be om ursäkt för sitt misstag. Carl Bildt är i dag ganska ensam om att öppet nonchalera det uppenbara faktum att det var georgiska styrkor som inledde det senaste kriget i Kaukasien.

Detta nattliga bombangrepp mot Tskinvhali förnekas av Bildt

Som första större internationell nyhetsbyrå visar BBC just nu, utan någon form av restriktioner, ett reportage från ett besök i Syd-Ossetien. Med bilder och intervjuer dokumenteras Georgiens anfallskrig – men också de uppenbara övergreppen från rysk och sydossetisk sida när detta anfall krossades.

BBC har sedan den goda smaken att, med sitt material, ställa det egna landets utrikesminister David Miliband mot väggen och han tvingas att tillstå att ”Jag menar att den georgiska aktionen var hänsynslös och jag menar att det ryska svaret var fel och utan proportioner”.

Onekligen en bit på vägen.Labours Miliband är Bildts engelske kompanjon i utrikesfrågor och de delar en gemensam beundran för Saakasjvhilis nyliberala regim i Georgien. Kanske det snart är dags för SVT och andra svenska huvudmedia att konfrontera Carl Bildt med fakta från detta krig. Han har hela tiden ifrågasatt att det överhuvudtaget skulle ha förekommit ett georgiskt anfall. Vore det inte också på sin plats att be honom att belysa varför han förra veckan skänkte bort en halv miljard svenska skattekronor till just Saakasjvhili.

Ibland sägs det i skolorna att media ska granska makten. Gäller inte detta Carl Bildts utrikespolitik?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Bildt till nåder – fick sin ”obligatoriska dos vodka”

 1. Jag har aldrig begripit hur den mannen har lyckats komma fram inom politiken, och återkomma efter sin förra katastrofala sejour som statsminister. Har det bara att göra med att han har en förfader, var det farfar eller farfarsfar, som en gång var statsminister? Några egna kvalifikationer har han ju aldrig uppvisat, tvärtom har han haft fel i nästan allt han sagt och gjort.

 2. Glöm Bild för en stund, men innan ni tar till att bortglömma flagranta ryska krigsförbrytesler i Georgien kolla då et par facts: 1) tiotusentals etniska georgier tvingats fly, deras byar brända (framgår också av BBCs reportage, det är balancerat och skonar varken ena eller andra parten).
  2) Desutom är det väl dokumenterat att krigets start går mycket längre tillbaks än 7. augusti i år. Huvudbläckfisk i detta snuskiga spel var Putin och Kreml. Har ni aldeles glömt bort Putins Folkmord i Tjetjenien?

  Länkar
  Satellite shows Georgia villages ”torched”:
  http://africa.reuters.com/world/news/usnTRE49859W.html

  The Truth About Russia in Georgia:
  http://www.michaeltotten.com/archives/2008/08/

Lämna ett svar