Het grekisk vinter

Massiv

Generalstrejk

Generalstrejken i Grekland visade på ett kompakt motstånd mot regeringen Karamanlis och hans politik. Landet stod stilla och den sociala bredden i missnöjet med liberaliseringen av landets ekonomi var uppenbar. Karamanlis ministär vilar på en knivsegg och kraven på hans avgång kommer inte att upphöra.

Men hans bästa skydd är oppositionens brist på alternativ. Klyftan mellan ett allt starkare missnöje, ungdomens raseri och de politiska alternativ som är inom räckhåll måste överbryggas. I delar av svensk media framställs det som om vore det en naturlag att en ny regering ska mala på med samma kontrareformer som Karamanlis. Att grusa välfärden. Pensionsåldern måste höjas, lönerna måste ner i botten. Alltmer verksamheter privatiseras. Detta är naturligtvis nonsens. En ny socialdemokratisk regering med PASOK, med Giorgios Papandreou, kommer definitivt att försöka med detta.

Men det går att ”vända på tunnan”, det krävs ett socialistiskt alternativ. Ett brett antikapitalistiskt parti som börjar med att bryta mot kapitalismens naturlagar. Under den heta vinter som nu säkert kommer att prägla Greklands politiska klimat krävs att åsikter bryts och att helgjutna alternativ smids.

Studenternas motstånd kommer att fortsätta. De två poliser som tidigare häktats för dödsskjutningen av Andreas Grigoropolous åtalas nu för mord. Deras försvarsadvokat hävdar att det handlat om en olycklig rikoschett i ett trängt läge. Rikoschetten återstår att bevisa, det finns flera vittnen som hävdar motsatsen. I sig är det naturligtvis ett svårt brott att även skjuta ”i luften”, som det heter, med en skarpladdad pistol. För övrigt blir det inga dödande rikoschetter av att skjuta upp i luften.

Atens Polytekniska Högskola är ockuperad. Det universitet där motståndet 1973 inleddes mot Greklands dåvarande militärdiktatur. Nedan saxar vi ett stycke från studenternas uttalande som väl visar på ursinnet och raseriet bakom konfrontationerna med polisen. Men också på tomrummet efter en politik som kan ge fortsatt bäring framåt:

”Vi fortsätter med den ockupation av Polytekniska Högskolan som inleddes lördag natt. Här skapar vi ett utrymme, en fristad, för alla som vill kämpa tillsammans för motståndet i den centrala stan. På barrikaderna, med ockupationerna av universiteten och våra stormöten håller vi minnet av Alexandros levande, men också minnet av Michalis Kaltezas och av alla de kamrater som blev mördade av staten. Vi vill stärka kampen för en värld utan herrar och slavar, utan polis, arméer, fängelser och gränser.

Kulorna från mördarna i uniform, alla arresteringar och slag mot demonstranter, den kemiska gas som användes av polisen. Allt detta räcker inte för att skapa skräck och tystnad, utan det har för folk blivit skäl till att resa sig mot statsterrorismen. Det har blivit till skrin i kampen för frihet. För att överge rädslan och att, mer och mer, för varje dag i revolten på gatorna låta raseriet koka över och dränka mördarna.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: DN1,AB1,AB2,SVD1,SVD2,SDS1,SDS2,Politiken,

Andra bloggare:Svensson,RödaMalmö,Trotten,

6 svar på ”Het grekisk vinter

 1. Här är lite underhållnings godis från Iran,visserligen på franska men jag tror bildera talar för sig själva.
  http://www.dailymotion.com/video/x623f2__news
  Du är väldigt upprörd för grekernas situation,jag gissar att Iranska studenter skulle anse Grekland vara ett paradis även i dagens tillstånd.

  Har letat på din blogg men har inte hittat nått om om detta ämne…men det är kanske inte så viktigt?

 2. Pingback: Oron i Grekland har inte avtagit | Svensson

 3. Pingback:   Sociala kriser, polisvåld och revolt i Grekland — Mullvaden

 4. Tack Peter. Det är många länder och många vidrigheter som saknas i vårt lilla bloggfönster. Vi delar din avsky för regimen i Iran.

 5. Pingback: Alliansupproret » “Stort test: De nya gps-mobilerna”

 6. Pingback: Svensk migrationspolitik del i de grekiska kravallerna « KANAL 0

Lämna ett svar