Blondinbella brädad. I Frankrike bygger bloggarna generalstrejk.

Enad arbetarfront

mot Sarkozy

I morgon stannar Frankrike i en febrig aktionsdag och generalstrejk mot presidenten Sarkozy och hans politik. Runt om i landet . I städer och i små samhällen. Överallt tänker landets arbetande människor slå tillbaka.

I det kylslagna Europa brinner redan demonstrationsbålen på Island, i Grekland och i de baltiska länderna. På hundratals platser i Franrike kommer nu trummorna att dunka och de bengaliska eldarna att flamma när demonstrationstågen i morgon sätter sig i rörelse.

Det är trettio år sedan en politisk kampdag hade den här bredden. Alla de stora fackliga centralerna är med i uppmarschen mot Sarkozy och hans regering. Mängder med sociala rörelser ansluter sig. I det nya seklet spelar hemsidor och bloggare en viktigt roll för att bygga morgondagens generalstrejk. På samma sätt som i arabvärlden under de stora massdemonstrationerna mot Israels bombterror mot Gaza, har också Facebook fått en viktig roll i mobiliseringen.

Det finns en speciell hemsida bara för denna strejk: 29janvier2009.fr. Hanterad av medlemmar i ett nationellt motståndsråd: Conseil national de la résistance och ”Medborgarnas motståndskommitté”: Comité de résistance citoyenne.

”Vi rekryterar människor som ännu inte gått med i fackföreningsrörelsen”, säger Benjamin Ball, en av upphovsmännen till siten. Den största fackföreningscentralen CGT, har på sin hemsida lagt ut en Google-Map, där medlemmar och alla andra kan klicka sig fram till sin egen stad och se var och när olika aktiviteter rullar fram.

Det nya antikapitaliska parti, NPA, där Fjärde Internationalens franska sektion, LCR, är en av barnmorskorna, kommer att ha sin grundningskongress i februari. NPA hoppas att kunna vara ett nödvändigt politiskt alternativ för de hundratusentals människor i Frankrike som vill se ett uppbrott från kapitalismen. Men är redan en viktig kraft för att ge denna folkliga protestdag en så stor slagstyrka som möjligt. Partiet ser denna aktionsdag som en upptakt till den generalstrejk som inte bara kan bromsa Sarkozys fögderi utan också driva bort honom för gott. NPA:s hemsida: http://npa2009.org/. Här är några av de krav dess avdelningar för fram:

3 000 kronor mer i månaden för alla; Minimilönen på 15 000 netto; Alla löner måste indexregleras;Förbjud avsked och offentliggör företagens räkenskaper; Pensionsåldern åter 60 år; Statliga krediter ska gå till sociala behov inte till spekulation; Förstatliga bankerna utan ersättning; En enda bank under statlig och folklig kontroll.

På vår blogg kommer vi att följa motståndet. Välkommen tillbaka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: DN1,SVD1,SVD2,SDS1,ETC,

Ett svar på ”Blondinbella brädad. I Frankrike bygger bloggarna generalstrejk.

Lämna ett svar