Obama matar fula fiskar

Barack Obama matar fula fiskar

En del av Barack Obamas stimulanspaket kommer att gå rakt i fickorna på de som var de största spekulanterna innan krisen. Regeringen och centralbanken FED är beredda att ställa upp med inte mindre än tusen miljarder dollar i billiga lån till riskfonder –hedge funds- och andra privata fondförvaltare.

Obama matar fula fiskar

Vad de erbjuds är minst sagt extraordinärt. Till räntor på 1,5 –3,0 procent ska dessa finansiella pirajor få låna pengar av staten. Idén bakom är den följande. Bankerna har i dag svårt att låna ut pengar till företag och hushåll därför att de sitter inne med för mycket « sjuka » derivatpapper. Därför ska riskfonderna stimuleras att köpa bankernas « sjuka » papper och därigenom bidra till att hjulen tar fart igen. I praktiken innebär det att en hedgefond kan köpa exempelvis 100 miljoner dollar « skitpapper » av Bank of America med pengar som till 95 procent lånats ut av Obama. Hela vinsten på operationen kanske blir 10 miljoner till sist. Den vinsten kan riskfonden ta hand om och lägga till det egna kapitalet. Det kan bli en vinstmarginal på 20 procent på det egna kapitalet. De lånade pengarna från staten lämnas tillbaka med den lilla ränta som gällde.

Den som gapar över mycket…

Kvar blir det faktum att staten lånat pengar till en riskfond som inkasserar vinsten och sedan betalar tillbaka lånet till staten. Men om det blir förlust kanske någon frågor? Då har Obama fixat det så fint för riskfonderna att de bara är ansvariga för den del av förlusten som svarar mot det egna kapital riskfonden använde vid köpet av riskderivaten. Eftersom riskfonderna kan låna från 84% till 95% av de köpta skräpderivatens bokföringsvärde innebär det att de blir ansvariga för 16% till så lite som 5% av förlusterna. Resten hamnar på skattebetalarnas köksbord. Fiffigt, eller hur?

I media: DN1,SVD1,DN2,AB1,DI,

Andra bloggare: Alliansupproret,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Obama matar fula fiskar

  1. Pingback: Viktigt-Lyssna Nu på radio P1 : Alliansupproret

Lämna ett svar