Ska Kina explodera 2009?

Kan Kina explodera ?

I går dödades 73 kinesiska arbetare i ännu en i raden av gruvexplosioner. Till sommaren är det 20 år sedan studenter massakrerades på Himmelska Fridens torg i Peking. Utifrån båda dessa händelser kan man ställa frågan om 2009 blir det år då Kina exploderar socialt ?

Händelserna 1989 förevigades av studenten som stoppade tanksen

Mycket lite av tillförlitlig information om den sociala oro som råder i landet sipprar ut till omvärlden. Men vi vet ändå att bakom den kinesiska statsledningens retorik om « behovet av social harmoni » ligger en panisk rädsla för allt som kan ifrågasätta kommunistpartiets legitimitet. Här kommer den pågående ekonomiska världskrisen in i bilden. Hittills har byråkraterna i Peking kunnat peka på den rent otroliga ekonomiska förändring som skett i Kina de senaste 25 åren för att rättfärdiga enpartisystemet och förtrycket av de flesta demokratiska fri- och rättigheterna. Nu ställs frågan om den ekonomiska krisen sätter käppar i hjulen för partiledningen ?

Ja tror att svaret är ett klart och tydligt ja. Den kinesiska ekonomins struktur gör den nästan totalt beroende av varuexporten. Inte mindre än 40 procent av landets BNP utgörs av varuexporten. När hushållens konsumtion utgör 60-70 procent i våra industrinationer ligger deras andel på bara 36 procent i Kina. När nu exporten drastiskt minskar till krisekonomier som USA och EU kan inte Kina bli det lokomotiv för världsekonomin som vissa hoppades på och det kan inte heller vända sig innåt och uppmana hushållen att öka sina utgifter. Varför ? Därför att det saknas effektiva sociala skyddsnät i landet , både vad gäller vården och sysselsättningen. Endast 3 procent av BNP går till utbildningen och vården. Därför sparar kinesiska hushåll i snitt 30 procent av sina inkomster, eftersom oväntade kostnader för sjukdom, olyckor och annat oförutsett måste betalas med reserver i madrassen.

Krisen i exportindustrin har redan drabbat de 130 miljoner som kallas « immigrantarbetare », det vill säga de kommer från landsbygden och säsongsarbetar i kustlandets industrier och byggföretag. Enligt officiella kinesiska källor har 20 miljoner av dem inte hittat nya jobb efter det kinesiska nyårsfirandet. Bara för att hålla jämna steg med antalet ungdomar som varje år kommer ut på arbetsmarknaden måste Kinas tillväxt ligga på eller över 8 procent. Siffror för de senaste tre månaderna talar mer om 3.5 procents tillväxt. Vänds inte den trenden kommer arbetslösheten att explodera under 2009.

I Peking har partiledningen redan börjat vidta åtgärder för att möta eventuella demonstrationer, upplopp och andra tänkbara folkliga protester. Inte genom att införa bättre socialförsäkringar och a-kassa. Utan genom att ge order till landets polisledning att öva mera i upploppshantering.

Det finns ingen risk att utlandet, läs USA och EU, kommer att sitta på höga demokratiska hästar om polisen får visa vad den lärt sig. I dagarna var självaste Hillary Clinton på besök i Kina. Hon var mycket noga med att prata om allting, handel, utrikespolitik, växelkurser, och Nordkorea, utom demokratiska fri-och rättigheter. Den gamla världsmakten och den uppåtstigande makten håller varandra hårt i skägget. Kina behöver USA som sin största marknad för varuexport och USA behöver Kina som villig köpare av amerikanska statsobligationer.

I media: DN1,DN2,SVD1,AB,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Ska Kina explodera 2009?

  1. Klart att Kina kan explodera. Men om man fortsätter som tidigare kommer bitarna att lappas ihop igen på något sätt och landet fortsätta marschen mot status som världsmakt. Rimligen måste ledningen i Beijing fundera intensivt på hur man kan slingra sig ur beroendet av USA och släppa de där dumma långnäsorna.

Lämna ett svar