Israel bygger etniskt ren stad

Israel bygger etniskt       ren stad.

Israels arabiska medborgare utgör en femtedel av hela landets befolkning. Hur de ska hindras från att växa i antal och geografisk utbredning har seglat upp till en huvudfråga för Israels extremistregering. Alla medel för att göra de israeliska arabernas vardag så outhärdlig som möjlig är tillåtna. Med totalt öppen diskriminering hoppas herrarna i Jerusalem att de ska ”frivilligt” låta sig drivas ut ur landet.

Senaste exemplet på den etniska rensning som bedrivs är beslutet att bygga en ny stad i Wadi Ara-distriktet, Haredi City blir namnet och öppnas enbart för judiskt ortodoxa medborgare.

-Vi måste stoppa arabernas expansion i Wadi Ara, säger Ariel Atias ,Israels bygg- och konstruktionsminister. Den nya stadens syfte är att hindra byarna Harish och Katzir att expandera. I Haredi City ska 20 000 hus byggas exklusivt för haredis, ultra-ortodoxa judar.

Mark till bygget är inget problem. Arabiska markägare konfiskeras och hus hus som enligt uppgifter stått där sedan 1920 förklaras som olagliga ty utan bygglov.

Nya Haredi City är bara ett nytt bevis på en politik som syftar till att etniskt rensa Israel från all arabisk bosättning. Vräkningar och husrasering i östra Jerusalem är inget undantag.

I Media:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Israel bygger etniskt ren stad

  1. Lär dig lite om Mellanöstern. Där är det tadition att eligiösa gruppe bo tillsammans. I västra Beirut bor det kristna, i östra bor det muslimer, detsamma gäller i de judiska/muslimska/armeniska kvartereren i Jerusalem. I Irak finns det shiitiska städer och stadsdelar m.m.

    Det handlar om att religion och kultur är viktiga för resp. grupp, och inte om rasism. Dessutom har Israel inga lagar om att olika grupper inte får bo tillsammans. I ett haredi-område (ultraortodoxt) varken vill eller ”orkar” andra bo, inkl. sekulära judar, beroende på de spciella levnadsvillkor som dessa lever under.

    Att du försöker få (just) Israel till att bygga en etniskt ren stad är tecken på din oseriösa och fördomsfulla inställning. Du kan ingenting om Mellanöstern, och då kan det gå så här.

  2. Vem som ska lära sig något om Mellanöstern tål att diskutera. Jag ”försöker inte få just” Israel att bygga en etniskt ren stad. De gör det gladeligen själva utan min hjälp.
    Det går inte att svammla bort problemet med förtrycket av den arabiska minoriteten i Israel med hänvisning till historiska kvarter. Den arabiska minoriteten är ihopklämd på minimala områden som inte alls svarar mot deras andel av befolkningen och många byar som regeringen säger är olagliga saknar vägar, vatten och el i syfte att driva deras innevånare på flykt. Om du verkligen vill läsa om den systematiska diskrimineringen av Israels araber rekomenderar jag boken Ett Annat Israel av den brittiska judinnan Susan Nathan.

Lämna ett svar