Skicka Frälsningsarmén till Afghanistan

Nygammal strategi i Afghanistan

I dag lämnade USAs nye befälhavare i Afghanistan, general McChrystal, in sin rapport om läget i landet och den nya strategi som ska vinna afghanernas ”hjärtan”. I grunden är det bara en ny variant på ett gammalt recept från vietnamkriget. Då kallades det ”strategiska byar” och gick ut på att isolera (skydda som man sa) bybefolkningarna från FNL. Nu säger McChrystal att de amerikanska trupperna inte så mycket ska attackera talibanerna utan i stället försvara byar och dess innevånare mot talibanerna, ge dem säkerhet och ekonomisk utveckling.

Om McChrystals nya strategiska visdomsord verkligen ska omvandlas till handling bör Pentagon omdelebart dra tillbaka sina marinkårer och byta ut dem mot, just det, Frälsningsarmén.

- Vi måste ändra vårt sätt att tänka och agera på. Vi kan inte vinna genom att bara döda talibaner. Överväldigande eldkraft räcker inte för att skapa säkerhet för det afghanska folket som vi är här för att skydda, skriver han sin rapport.

-Tänk på hur ni kör, hur ni klär er och på er attityd till folk. Tänk på vem ni äter lunch med och på hur ni reagerar på afghanernas glädje och sorg. Allt är en del i vårt uppdrag här, är kanske goda råd men den dag de sätts i verket kan alla trolla med knäna.

Men innan den ”nya strategin” kan sättas i verket väntar en annan prövning för Barack Obama och generalerna. Utgången av presidentvalet är inte klart ännu. Rösträkningen sniglar sig fram och beräknas vara definitiv först den 17 september. Redan innan valet stod det klart att USA helst ser att Karzai inte får 50 procent och att det hålls en andra valomgång där Karzai ställs mot Abdullah Abdullah.

Valdagen kallade Obama valet ”en historisk händelse” . Men sedan dess har tonen ändrats. USA gör allt för att underminera valresultatets legitimitet genom att dagligen understryka det valfusk som förekommit. Det motiveras av att det kanske inte blir en andra valomgång. USAs ide’ att splittra pashtunernas röst genom att lansera Ashraf Ghani, före detta direktör i Världsbanken, som konkurrent till Karzai misslyckades totalt. Ghani får bara några procent av rösterna.

I norr misslyckades också USAs upplägg av valtaktiken. Abdullahs tadjiska etnicitet skulle säkra en klar majoritet men Karzais skickliga manövrerande via allianser med lokala krigsherrar grusade planeringen i Pentagon. Karzai bjöd hem uzbekernas krigsherre Dostum och säkrade därmed segern bland uzbekerna. Karzais allians med andra krigsherrar har också säkrat många röster bland andra klaner och det är nu klart att Abdullah får en stark majoritet endast i Panshir- och parwanprovinserna medan han ligger omkring tio procent efter Karzai i de övriga nordliga provinserna.

Panshirs landskap är  varje Afghans egendom

Därför är det inte säkert att det blir en andra valomgång. Karzai som nu sägs ha 46 procent av rösterna kan nå över 50 procent när väl rösträkningen i det pashtunska södern blir klar. Där kommer inte Abdullah att få många röster och Ashraf Ghanis resultat är som sagt en flopp.

Om Karzai vinner i första valomgången hamnar USAs diplomati och ”nya strategi” i skiten bokstavligt talat. När Richard Holebrooke besökte Karzai förra veckan slutade mötet i kaos. Karzai visade på ett odiplomatiskt vis att han inte gillade Holebrookes kommentarer om en möjlig andra valomgång bland annat orsakat av valfusk varpå Holebrooke lämnade rummet i hast, något som senare förnekades av USA. Oavsett vem som vände vem ryggen är det uppenbart att USA har bestämt sig för att göra sig av med Karzai. För det kommer Vita Huset att låta ECC, FNs valkommission på plats, att rada upp tillräckligt med oegentligheter i valet för att Karzai vinst ska ses som oförsvarbar och förklara valet ogiltigt.

Men om Vita Huset satsar på Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani som ledarduo i en kommande regering som baseras på stöd från klanerna i norra delen av landet är det en invit till inbördeskrig. Hur man än vänder sig har man baken där bak. Det gäller även för USAs diplomatiska trippande på slak lina över Kabul.

Det är i skenet av presidentvalet och dess följder som general McChrystals nya strategi ska bedömas. Talibanerna ska inte attackeras. Den terräng som ”befrias” ska behållas och skyddas av amerikanska trupper för att visa befolkningen i de ”befriade” områdena att de befinner sig i säkerhet. Problemet är bara att i de ”befriade” områden bor också de som strider med vapen i hand mot alla utländska trupper. De är många gånger ett med bybefolkningen. Att vinna deras hjärtan med fler trupper och militär ockupation under oöverskådlig framtid är en omöjlig uppgift.

USAs ”strategiska byar” i Vietnam var bara en etapp på vägen mot det totala nederlaget 1975. De ”nya strategin” i Afghanistan riskerar att följa i samma spår.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,GP1,AB1,Dagens Arena,SVD2,DN4,DN5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Skicka Frälsningsarmén till Afghanistan

  1. Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Svensk trupp är medskyldig till dödandet

Lämna ett svar