Anders Borg i antikapitalistisk front?

Ett brev till Anders Borg

Nicolas Sarkozy och Angela Merkel har skickat ett litet brev till Anders Borg i hans egenskap av ordförande i EU fram till nyår. I brevet uppmanas Borg att sätta upp följande krav på dagordningen under ett extra ministermöte i EU den 17 september:

Inte ens med skäggstubb kan Borg skrämma finansvärlden

-Bankerna ska i framtiden tvingas att hålla reservfonder som svarar mot det egna risktagandet.

-Alla banker, inklusive de amerikanska, ska följa Basel II, ett regelverk för bankernas aktivitet. Det innebär att banker med mer risktagande ska tvingas hålla större reserver än andra banker.

-Att ansvariga ministrar och övervakande myndigheter ska utöva en strikt kontroll över bankernas risktagande och att deras reservfonder är tillräckliga.

Om någon tror att det håller på att skapas en antikapitalistisk axel mellan Berlin, Paris och Stockholm är det tyvärr inte fallet. Likt de åtgärder mot skatteparadisen som förra G20-mötet antog blir det också den här gången mycket fasadputsning. Men det är inget fel på den politiska svadan. Nicolas Sarkozy har bespottat ”oansvariga traders” i över ett år. På franska arbetsplatser jäser det av missnöje över miljardbeloppen till finansvärlden, att företag som fått statligt stöd avskedar anställda och över bonuspaketen. Därav Sarkozys tonläge. I Frankrike ignorerar man inte ostraffat stämningarna bland folket.

Hur länge ska smekmånaden hålla?

-Vi vill aldrig mer överraskas av en bank som säger ’att antingen hjälper staten oss inom det närmaste dygnet eller så sänker vi det internationella finanssystemet’, sa Angela Merkel i måndags och tänkte säkert på Lehman Brothers och den tyska banken Hypo Real Estate som regeringen tvingades rädda från omedelbar bankrutt.

När den amerikanska regeringen beslutade att låta Lehman Brothers falla hände det som inte fick hända- hela det internationella finanssystemet var millimetrar från totalt sammanbrott. Nu vågar ingen politiker längre ens tänka tanken att låta en internationell storbank gå under. Därför blir det nödvändigt att styra upp det existerande regelverket för finansvärlden. Det är vad Sarkozy och Merkel bestämt sig för att försöka driva igenom under de kommande G20-mötena i London den 5-6 september och Pittsburg den 24-25 september samt under ett extra EU-ministermöte i Bryssel den 17 september.

Tror du att de som arbetar här kommer att krossa finansen?

H

-Det finns en världsopinion. Folk är ursinniga på extravaganta bonusar, förklarar Sarkozy och dagen efter slår Anders Borg på stora trumman i både press och TV mot oskäliga bonusar i finansvärlden.

-Bankerna festar som om det vore 1999 och inte 2009, sa han upprört, som om svinaktiga belöningar för spekulerande finansvalpar inte var ett problem 1999.

Däremot säger sig ”socialdemokraten” Gordon Brown inte vara speciellt ”entusiastisk” över att sätta ett tak för bonusarna. Ett land som är överdrivet beroende av en enda aktivitet som exempelvis bananodling kallas en monokultur. Finansen i Londons City har en så stor tyngd i den engelska ekonomin att ordet monokultur är på sin plats. Det är den som Gordon Brown till varje pris vill försvara.

Nej, det blir ingen antikapitalistisk front med ordförande Anders som rorsman. Däremot kommer han och andra politiker, som måste se till fler intressen än bankernas, att organisera ett strävare regelverk för deras aktiviteter.

I media; DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,DI,DN3,DN4,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar