Dags för Reinfeldt att örfila Berlusconi

MASSDEMONSTRATION

TILL  FÖRSVAR

AV TRYCKFRIHETEN

I rollen som EU:s ordförande under sex månader ingår det i Reinfeldts uppgifter att hålla uppsikt över hur dess medlemsstater hanterar demokrati och rättighetsfrågor. Vi vet att EU brukar lugga en del länder i östra Europa när det gäller dessa frågor. Vilket är bra. Serbien och Turkiet får också åthutningar. Som de förtjänar.

Den demonstration i Rom som journalisternas fackföreningar hade kallat till i lördags till försvar av tidningarna La Repubblica och L`Unita blev en enorm framgång. Tiotusentals människor slöt upp i protesterna mot att Silvio Berlusconi försöker stoppa deras möjligheter att skriva om han affärer med lyxprostituerade.

Nu är det dags för Reinfeldt att sätta Silvio Berlusconi på plats. I fredags förra veckan publicerade den konservativa brittiska finanstidningen Economist ett generalangrepp på den italienske premiärministern:

”Den tredje oktober arrangeras en demonstration i Rom till försvar för tryckfriheten – inte i en avlägsen diktatur, utan i själva Italien. De journalister som har kallat till protesten har goda skäl för att oroa sig. I den årskrönika över medias oberoende, som Freedom House, gjorde  2009, graderades Italien ner till bara ”delvis fri media” och placerades först på 73:e plats på en lista med 195 länder. Snäppet ovanför Bulgarien. Åtminstone i det här avseendet har Berlusconis Italiens distanserat sig från västra Europa och blivit mer likt de svagare demokratierna österut.”

“Inte sedan Mussolinis dagar har det funnits en regering som så grovt och alarmerande har gått in och försökt att störa media. Journalister och andra italienare har alla goda skäl för att protestera.”

I en intervju med Adnkronos International håller James Walston, professor i Internationella relationer vid Roms universitet, med om att Italien är i en farlig situation:

”Kontrollen av media är inte lika grov och allvarlig som den var under fascismen. Men vi är i ett farligt läge….Mussolini var från början journalist, och när han kom till makten, kallade han till sig tidningarna mitt i natten och ändrade i en del upplagor. Han tyckte om att leka chefredaktör. Berlusconi å sin sida är en TV-man och som sådan tycker han inte om idén att en prostituerad som han har legat med, blir intervjuad under bästa sändningstid….”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: AB1,

Lämna ett svar